16.8.–1.9.
2013
Kulttuurin aakkoset - Föönin iltapäivä

Yhteistyössä: HOK-Elanto

Kulttuurin aakkoset

Avantagarde, Beethoven, Capoeira - nyt käydään läpi kulttuurin aakkoset! Rautalankamusiikki, jongleeraus ja installaatio ovat ehkä tuttuja sanoja, mutta tiedätkö niiden taustan? Uusille elämyksille altistuminen alkaa muutamien avainsanojen kautta. HOK-Elannon Kulttuurin aakkoset johdattavat Helsingin juhlaviikkojen monipuoliseen ohjelmistoon.

D

S-etu
4€

D niin kuin Debussy

Achille-Claude Debussy (1862–1918) oli ranskalainen säveltäjä, jota pidetään impressionistisen musiikin koulukunnan johtohahmona. Hänen musiikissaan korostuivat sen sointiväri ja tunnelma pikemmin kuin sen muoto. Yksi Debussyn kuuluisimmista teoksista on Faunin iltapäivä.

Tule katsomaan ihmetekoja! Yhteen teipatut muovinpalaset heräävät henkiin ranskalaisen nykysirkusryhmän käsissä. Ilmavirtaukset tanssittavat muovimarionetit valloittavaan balettiin Claude Debussyn musiikin tahtiin. Hahmojen liikkeitä hallitsee jonglööri pelkän ilman avulla. Taianomaisessa lastenesityksessä esineet elävät hämmästyttävän ilmeikästä elämää. Suositellaan yli 4-vuotiaille.

Lue lisää ja osta liput

F

S-etu
4€

F niin kuin flyygelitorvi

Flyygelitorvi on kuin trumpetin ja käyrätorven risteytys. Ulkonäöltään ja äänialaltaan tämä vaskipuhallin muistuttaa erityisesti trumpettia. Flyygelitorvea käytetään nykyisin ennen kaikkea jazzissa, mutta toisinaan myös orkesterimusiikissa. Yksi tunnetuimpia flyygelitorven soittajia on jazzlegenda Chet Baker.

Afrojazzin suurmiehen, eteläafrikkalaisen Hugh Masekelan meriittilista on huikea: 1960-luvulla Yhdysvaltoihin maanpakoon lähtenyt muusikko on julkaissut yli 40 albumia, kivunnut USA:n listaykköseksi, kahminut Grammy-ehdokkuuksia sekä esiintynyt yleisömassoille ympäri maailman. 74-vuotias Masekela on edelleen mahtavassa vedossa. Keikat ovat täynnä energiaa ja viihdyttävyyttä, minkä takeena on valloittava ja elämänmyönteinen legenda itse. Illan aloittaa tansanialainen laulaja-lauluntekijä Andrew Ashimba yhtyeineen.

Lue lisää ja osta liput

I

S-etu
2€

I niin kuin installaatio

Installaatio on yleensä tilapäinen taideteos, joka käyttää usein ympäristöään hyväkseen. Se saattaa koostua esimerkiksi erilaisista esineistä, valoista, liikkuvasta kuvasta, äänistä, roboteista tai jopa tuoksuista. Installaatiot ovat usein vuorovaikutteisia – tällöin yleisön liikkeet tai valinnat vaikuttavat teokseen.

Muodokkaat naiset, mursut ja monsterit ottavat toisistaan mittaa, kun veistoksia ja videota yhdistävät teokset levittäytyvät Taidehalliin. Nathalie Djurbergin sekä Hans Bergin nurinkurisen satumaailman fantasiaa ja painajaisia sekoittavat installaatiot pitävät tiukasti otteessaan. Hahmot ja videot luonut Nathalie Djurberg ja niihin hypnoottisen musiikin säveltänyt Hans Berg ovat tämän hetken kansainvälisesti kysytyimpiä nykytaiteilijoita.

Lue lisää ja osta liput

J

S-etu
4€

J niin kuin jongleeraus

Jongleeraus (tai jonglööraus) on sirkustaito, jossa esineitä – esimerkiksi palloja, renkaita, soihtuja – heitellään ilmaan ja otetaan kiinni siten, että ilmassa on useita esineitä yhtä aikaa. Taitavimmat jonglöörit pystyvät heittelemään kerralla jopa 13 esinettä. Jongleerata voi myös pareittain ja ryhmissä – tai vaikkapa yksipyöräisellä pyörällä temppuillen.

Uusia esittävän taiteen ilmaisun muotoja etsivä Cie Non Nova -ryhmä tekee mahdottomasta mahdollisen. Vortexissa pelataan näkymättömällä aineella, joka alinomaa muuttaa muotoaan: ilmalla. Muodonmuutos on yksi hätkähdyttävän esityksen teemoista. Kerros kerrokselta päähenkilö paljastaa oman itsensä, ja kesytön tanssi hirmumyrskyn syövereissä voi alkaa.

Lue lisää ja osta liput

K

S-etu
3€

K niin kuin klovneria

Klovneria on ilveilyä, hauskuuttamista, tragedian muuttamista komediaksi. Perinteisessä sirkuksessa temppuilevien ja törppöilevien klovnien tehtävänä on ollut purkaa jännitteet vaarallisten ohjelmanumeroiden jälkeen. Nykysirkuksessa ja teatterissa klovneria sekoittuu mimiikkaan ja fyysisen komedian keinoihin ja esitykset ovat joskus myös yhteiskunnallisia ja poliittisia.

Edgar's Echo on fantastinen palapeli sirkusta, nukketeatteria ja illuusioita. Esityksessä keräillään erilaisia harvinaisuuksia sekä etsitään erästä salaperäistä Edgaria. Runollisen leikkisä suomalais-tsekkiläinen nykysirkusesitys tekee kunniaa Liisa Ihmemaassa -kirjan kirjoittaneelle Lewis Carrollille. Suositellaan yli 7-vuotiaille.

Lue lisää ja osta liput

P

S-etu
4€

P niin kuin pop

Kaikille tuttu sana pop tulee englannin kielen sanasta ’popular’ – suosittu. Etuliitteenä sitä käytetään nykyään merkitsemään kaikkea suurille yleisöille sopivaa ja maanläheistä: esimerkiksi poptaide ammentaa arkisista aiheista eikä välttämättä vaadi katsojaltaan syvällistä taustatietämystä. Musiikkityylinä popin tunnistaa yleensä ytimekkäistä sävellyksistä sekä tarttuvista kertosäkeistä ja sanoituksista.

Suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuva Antti Tuisku julkaisee toukokuussa uuden levyn ja palaa tauon jälkeen yleisöjen eteen. Uuden sinkun ”Rakkaus on” ensisoitto ylikuormitti jo radioaseman puhelinlinjat. Huvila-telttaan Tuisku saapuu vetämään ikärajattoman keikan faneille vauvasta vaariin. Luvassa on niin koskettavia hetkiä kuin tanssittavia energiapommeja – tervetuloa ikimuistoiselle keikalle!

Lue lisää ja osta liput

R

S-etu
4€

R niin kuin rautalankamusiikki

Rautalankamusiikiksi kutsutaan alun perin 1960-luvulla syntynyttä instrumentaalirockia, jota soitetaan soolo- ja komppikitaralla, sähköbassolla sekä rummuilla. Genren nimi tuleekin sähkökitaran kielistä. Sittemmin rautalankamusiikkiin on alettu lisätä myös muita soittimia sekä laulua, ja sitä on yhdistetty esimerkiksi iskelmä- ja jazz-musiikkiin. Rautalankabändejä ovat mm. Agents sekä The Shadows.

Taiteiden yönä Huvila tunnelmoi Kallio-teemalla. Helsinkiläisyhtye Dalindèon isännöimä ilta svengaa vastustamattomalla tyylillä ja vie ajatukset hämyisiin salakapakoihin, joissa soi vanhan swing-jazzin nurja puoli. Helsingin Kallion paikat, ihmiset ja tarinat ovat inspiroineet Dalindèon 2000-luvun jazzia. Yleisöä viihdyttävät lisäksi kaupunginosan ykköskirjailijat Anja Snellman, Anu Silfverberg sekä Mikko Rimminen. Loppuillasta tanssin pyörteisiin vie nostalginen orkesteri, Marko Haavisto & Poutahaukat.

Lue lisää ja osta liput

S

S-etu
4€

S niin kuin sopraano

Sopraano tarkoittaa ihmisen ja soittimen äänialoista korkeinta. Sanalla viitataan myös laulajaan, joka laulaa sopraanorekisterissä. Yleensä sopraanot ovat naisia – vastaaviin korkeuksiin yltäviä mieslaulajia kutsutaan sopranistoiksi. Kuuluisia sopraanoja ovat Maria Callas, Karita Mattila, Barbara Hendricks ja Soile Isokoski.

Suomessa vielä esittämätön Richard Straussin myöhäiskauden mestariteos levittäytyy Musiikkitaloon. Maailman johtaviin Strauss-sopraanoihin lukeutuva Soile Isokoski esiintyy vaativassa nimiroolissa. Isokosken kuulas, lyyrinen ääni pääsee oikeuksiinsa ihmisen ja luonnon suhdetta pohtivassa teoksessa. Musiikkitalossa vierailee myös Kansallisoopperan orkesteri, joka juhlii samalla 50-vuotisjuhliaan.

Lue lisää ja osta liput