16.8.–1.9.
2013

Haku

Katso koko ohjelma aakkosjärjestyksessä Katso koko ohjelma aikajärjestyksessä Katso tämän päivän esitykset

Ohjelmakartta

Löydä kaikki tapahtumapaikat kartalla
Anthony Joseph

Anthony Joseph & The Spasm Band

Gracias

Tämä verbaalilahjakkuus pystyttää The Spasm Bandinsa kanssa Huvilan avajaisiltaan bileet, jotka saavat vaativammankin menokengän vipattamaan.

Tässä mies, jota voi hyvällä omallatunnolla kutsua renessanssi-ihmiseksi. Trinidadissa syntynyt, Britanniassa asuva Anthony Joseph on paitsi muusikko myös runoilija, kirjailija, humanisti ja tuore tohtori. Tämä verbaalilahjakkuus pystyttää The Spasm Bandinsa kanssa Huvilan avajaisiltaan bileet, jotka saavat vaativammankin menokengän vipattamaan — ja joissa yhtyeen nokkamiehellä on painokasta sanottavaa. Kokoonpanon musiikillisesta keitoksesta löytyy ainesosia niin afrobeatista ja funkista kuin calypsosta ja jazzistakin. Soundia on kutsuttu ”congo-punkiksi” tai ”voodoo-funkiksi”. Mistään väkinäisestä fuusiosta ei kuitenkaan ole kyse: hyväntuulinen, erittäin tanssittava groove pitää yleisön tiukasti otteessaan. Tämän vuoden Huvila-kauden aloittaa suomalaisen englanninkielisen räpin kiistaton johtohahmo Gracias. Hän tekee tämän hetken tyylipuhtainta räppiä, lyyrisesti oivaltavaa ja biiteiltään raikasta. Keikan jälkeen ravintolan puolella levyjä soittaa DJ Forrester. Porukalla Huvilaan halvemmalla Tähän tapahtumaan voit ostaa kaverilipun: neljä kaveria konserttiin kolmen hinnalla! Liput myynnissä Lippupalvelussa >>   ANTHONY JOSEPH & THE SPASM BAND Anthony Joseph, laulu Andrew John, basso Christian Arcucci, kitara Colin Webster, saksofoni Marjus Aleksa, rummut GRACIAS Gracias, rap ja laulu Omar Zakik, kitara Janne Nissilä, basso Elias Gould, perkussiot ja taustalaulu Lassi Jokinen, rummut Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Gracias aloittaa klo 19, Anthony Joseph & The Spasm Band klo 20.15. Ovet avataan klo 18. Lue lisää Anthony Josephista:
16.08.
Osta liput
Antonio Zambujo (c) R. Carmo

António Zambujo

Narinkka

António Zambujo on aikamme arvostetuimpia fadistoja — ja harvoja ikoniksi nousseita miespuolisia fadolaulajia.

Harmaiden päivien kaiho, rakkauden vaikeus… Fado kertoo elämän nurjasta puolesta mutta maalaa maailman kauniiksi, muistuttaa toivosta. António Zambujo on aikamme arvostetuimpia fadistoja — ja harvoja ikoniksi nousseita miespuolisia fadolaulajia. Hänet on mm. palkittu ”fadon kuningattaren” Amália Rodriguesin nimeä kantavalla, Portugalissa suuresti arvostetulla palkinnolla. Zambujo kääntää fadon aavistuksen verran jazzahtavaan suuntaan: sinne, missä se kohtaa Chet Bakerin ja missä laulaja vangitsee kuulijansa hauraan hienovireisesti. Zambujo on yksi niistä artisteista, jotka ovat siirtäneet Portugalin kansallisaarteen 1800-luvun alusta tähän päivään. Säilyttäen kuitenkin fadon alkuperäisen sielun. Illan polkaisee käyntiin Narinkka hurmaavalla suomiklezmerillään, jossa yhdistyvät reipas pelimannimeno ja urbaani melankolia. Keikan jälkeen ravintolan puolella levyjä soittaa DJ Goran Mrdja.   ANTÓNIO ZAMBUJO António Zambujo, laulu, kitara Bernardo Couto, portugalilainen kitara Ricardo Cruz, kontrabasso José Conde, klarinetti Joao Moreira, cavaco NARINKKA Sampo Lassila, kontrabasso Harri Kuusijärvi, harmonikka Aleksi Santavuori, viulu Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Narinkka aloittaa klo 19, António Zambujo klo 20.15. Ovet avataan klo 18.  
31.08.
Osta liput
Antti Tuisku (c) Warner Music

Antti Tuisku

Tuisku saapuu Huvila-telttaan vetämään ikärajattoman keikan faneille vauvasta vaariin.

Hän on palannut! Suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuva Antti Tuisku astuu yleisöjen eteen levytystauon jälkeen. Tuisku on nähty kevään mittaan myös KIDSing-laulukilpailun tuomarina. Huvila-telttaan poppari saapuu vetämään ikärajattoman keikan faneille vauvasta vaariin. Antti Tuisku nousi megasuosioon Suomen ensimmäisen Idols-kilpailun myötä vuonna 2004. Vannoutunut ja uskollinen fanikunta on siitä lähtien kasvanut valtavaksi, ja artisti on vakiinnuttanut asemansa suomalaisen nuorison tunteiden tulkkina. Suosion mittakaavasta kertoo uudelta levyltä lohkaistun sinkun ”Rakkaus on” ensisoitto, joka ylikuormitti radioaseman puhelinlinjat innokkaiden ihailijoiden puheluilla. Taustajoukkoihinsa Tuisku on saanut joukon kärkitason poptuottajia ja biisintekijöitä. Huom: Konsertti alkaa klo 15.00. Ovet auki klo 14. Konsertin kesto n. 70 min.   Tähän tilaisuuteen voit ostaa Ravintola Juuren erikoishintaisen aterian etukäteen! Menu: Lihapullaleipä, suklaacookie ja juoma
25.08.
Osta liput
Matthew Barley & Viktoria Mullova (c) Askonas Holt

Around Bartók

Improvisaation, jamittelun ja kansanmusiikin kautta etsitään uutta näkökulmaa Béla Bartókin viuluduoihin

Suomalaisten sydämissä ainutlaatuisen paikan lunastanut viulisti Viktoria Mullova ja hänen puolisonsa sellisti Matthew Barley ovat Juhlaviikkojen ja OP-Pohjola-ryhmän Ateljee-sarjan tämänvuotiset vieraat. Improvisaatiota ja kokeilevia lähestymistapoja tutkinut Barley täydentää oivalla tavalla kokenutta ja arvostettua Mullovaa. Ateljeessaan taiteilijapariskunta koostaa suomalaisten huippumuusikoiden kanssa Around Bartók -konsertin, jossa etsitään improvisaation, jamittelun ja kansanmusiikin kautta uutta näkökulmaa Béla Bartókin viuluduoihin. Pohjola Pankin Taidesäätiön arvosoittimien uudet haltijat pääsevät koettelemaan instrumenttiensa rajoja. Matthew Barley, sello Viktoria Mullova, viulu Réka Szilvay, viulu Eeva Oksala, viulu Kasmir Uusitupa, viulu Terhi Paldanius, viulu Jukka Untamola, viulu Sauli Kulmala, alttoviulu Jussi Tuhkanen, alttoviulu Joona Pulkkinen, sello Lauri Kankkunen, sello Ville Syrjäläinen, lyömäsoittimet   Valikoima Béla Bartókin teoksia ja kansanmusiikkia   Yhteistyössä:
31.08.
Osta liput
Art Goes Kapakka (c) Heini Lehväslaiho

Art goes Kapakka

Art Goes Kapakka on täällä jälleen! Festivaali tuo kaupunkiin musiikkia, performansseja, kuvataidetta, muotia, ruokaa…

Art Goes Kapakka on täällä jälleen! Festivaali tuo kaupunkiin musiikkia, performansseja, kuvataidetta, muotia, ruokaa… Festivaali käynnistyy perinteisellä Kuorojen Kierroksella torstaina 15.8. Tsiigaa -taidenäyttelyt tarjoavat ajankohtaisen ja monipuolisen näyttelykokonaisuuden festivaaliravintoloissa. Maista Art goes Kapakka -ruokasarja johdattaa ruoan, makujen ja esimerkiksi ruokabloggaamisen ja –kuvaamisen äärelle. Tiede on Taidetta –sarja kutsuu keskustelemaan tieteestä rennosti kapakkatunnelmassa, ravintola Dubrovnikissa. Festivaaliiin kuuluu myös Muotia Art goes Kapakka, joka tutustuttaa kiinnostaviin suomalaisiin muotisuunnittelijoihin festivaaliravintoloissa. Tutustu Art Goes Kapakan laajaan ohjelmistoon ja festivaaliravintoloihin osoitteessa artgoeskapakka.fi Kaikki tapahtumat ovat pääsymaksuttomia.
15. - 24.08.
(c) Ben Phillips

Ateljee Barley & Mullova: Ilmaiskonsertit

Pohjola Pankin Taidesäätiön arvosoitinten haltijat esiintyvät Rautatieasemalla.

Tervetuloa kuuntelemaan, kuinka vanhat arvosoittimet soivat Eliel Saarisen upeassa Helsingin Rautatieaseman keskushallissa. Pohjola Pankin Taidesäätiön taiteilijat esittävät viikon aikana Matthew Barleyn kanssa valmistamaansa ohjelmistoa. Konserttien kesto noin 30 minuuttia. Matthew Barley, sello Réka Szilvay, viulu Eeva Oksala, viulu Kasmir Uusitupa, viulu Sauli Kulmala, alttoviulu Jussi Tuhkanen, alttoviulu Joona Pulkkinen, sello Lauri Kankkunen, sello Ville Syrjäläinen, lyömäsoittimet Yhteistyössä:
30.08., 31.08.
(c) Heikki Tuuli

Avantigarden

Vintage-funkkia! Darmstadt-punkkia! Contemporary-komppia!

Vintage-funkkia! Darmstadt-punkkia! Contemporary-komppia! Svengimestareilla varustettu Avanti! ja Heikki Nikula kantaesittävät Timo Hietalan bassoklarinettikonserton HIP, joka muokkaa estottomasti rytmi- ja konserttimusiikkia. Illan toinen musiikillinen helmi on Jimi Tenor Impostor Orchestran Heliopause-levy, jonka 23 kappaletta kuullaan akustisesti numerojärjestyksessä. Teos on alun perin äänitetty elektroakustisesti sämplereitä ja syntetisaattoreita käyttäen. Tenor tutkailee Heliopausessa tähtienvälistä avaruutta ja mystiikkaa. Jimi Tenor Impostor Orchestra: Heliopause Timo Hietala: HIP Kamariorkesteri Avanti! Jimi Tenor Heikki Nikula, bassoklarinetti   Yhteistyössä:
28.08.
Osta liput
(c) Rafa Gallar

Bebe

Ronya

Draamaa ja vauhtia! Espanjassa supersuosittu Bebe tuo vahvasti flamencovaikutteisen ja sensuellin show’nsa seesteiseen Pohjolaan.

Draamaa ja vauhtia! Espanjassa supersuosittu Bebe tuo vahvasti flamencovaikutteisen ja sensuellin show’nsa seesteiseen Pohjolaan. Näillä leveysasteilla enemmän pop- kuin rock-kategoriaan loksahtava espanjatar on upean energinen lavaesiintyjä.  Bebe sirottelee musiikkiinsa latinorytmejä, flamenco-kitaroita, ajoittain myös elektroa ja etnovaikutteita. Tyyli on latinalaisen suureellinen, leikkisä ja flirtti. María Nieves Rebolledo Vilan eli Beben debyyttilevyn jättimenestys nosti hänet vuoden 2005 Latin Grammy Awardsien parhaaksi uudeksi artistiksi. Hittibiisi ”Malo” kaikui Välimeren maissa ja resonoi pienenä radiohittinä Pohjoismaissakin. Sittemmin kaksi levyä julkaissut Bebe tunnetaan espanjankielisissä maissa räväköistä ja suorapuheisista sanoituksistaan; hän on ottanut kantaa mm. naisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa vastaan. Beben tähtistatusta ei vähennä hänen menestyksensä myös näyttelijänuralla. Draaman tajua on myös persoonallisella ja lahjakkaalla Ronyalla. Kotimaisen pop-skenen lupaava tulokas, vasta 21-vuotias laulaja säveltää ja sanoittaa kappaleensa itse. Ronyan soundi on mielenkiintoinen sekoitus Rihannaa, Duffya ja Evanescencea. Keikan jälkeen ravintolan puolella levyjä soittaa DJ Svengali. Tähän tilaisuuteen voit ostaa Ravintola Juuren erikoishintaisen aterian etukäteen! Menu: Porilainen Juuren tapaan, tuorecoleslawta, luomujuureslastuja ja kauden pieni makea Menu on tarjolla ennen konserttia, väliajalla ja konsertin jälkeen. Ronya aloittaa klo 19, Bebe klo 20.15. Ovet avataan klo 17.30. Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa.   BEBE Bebe, laulu Guillermo Domercq Muñoz, perkussiot Carlos Sanchez de la Sierra, rummut Jose Javier Rojas Montes, basso Pablo Novoa Cid, Kitara, koskettimet RONYA Ronya, laulu Markku Mäkelä, koskettimet Elias Gould, lyömäsoittimet   Lue lisää Bebestä:
24.08.
Osta liput
Carolina Chocolate Drops (c) Concerted Efforts

Carolina Chocolate Drops

Eric Bibb and the North Country Far

Amerikan folkia aidoimmillaan. Carolina Chocolate Drops tekee musiikkia pienimuotoisesti mutta mantereen kokoisella sydämellä.

Amerikan folkia aidoimmillaan. Maailmanmusiikki- ja indie-tietoisuuteen vauhdilla singahtanut Carolina Chocolate Drops tekee pienimuotoisesti mutta mantereen kokoisella sydämellä aitoamerikkalaista perinnemusiikkia. Viulun, banjon, laulun ja rytmiikan varaan rakentuva, akustishenkinen poljento on raikas tuulahdus USA:n usein ylituotetun ja –tuotteistetun musiikkibisneksen maisemassa. Bluegrass, folk sekä syvän etelän melankolia yhdistyvät trion musiikissa niin vakuuttavasti, että yhtyeen jäsenten voisi kuvitella eläneen 1920-luvun Amerikassa. Viitteet bluesiin, jazziin ja hiphopiin tuovat perinteitä kunnioittavan yhtyeen kuitenkin tukevasti tälle vuosituhannelle. Hurjassa nousukiidossa oleva yhtye kuljettaa Huvilaan hilpeää vanhan ajan menoa, kekseliään modernilla kierteellä. Yleisön lämmittää vastaperustettu folk- ja bluestrio, jonka keulamies on suomalaistunut amerikkalainen bluesmies Eric Bibb. Yhdessä Hoedown-yhteisössäkin vaikuttaneen steel-kitaristi Olli Haaviston sekä kansanmuusikko Petri Hakalan kanssa Bibb aloittaa Euroopan-kiertueensa Huvilasta.   CAROLINA CHOCOLATE DROPS Dom Flemons, kitara, banjo, ruukku Rhiannon Giddens, banjo, viulu, kazoo Hubby Jenkins, kitara, mandoliini Leyla McCalla, sello ERIC BIBB & THE NORTH COUNTRY FAR Eric Bibb, kitara Olli Haavisto, steel-kitara Petri Hakala, mandoliini Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Eric Bibb & The North Country Far aloittaa klo 19, Carolina Chocolate Drops klo 20.15. Ovet avataan klo 18. Lue lisää Carolina Chocolate Dropsista:
21.08.
Osta liput
(c) Checkpoint Helsinki

Checkpoint Helsinki

Chimney-projekti

Chimney-projekti muuttaa Lasipalatsin aukion savupiipun menneen ajan muistomerkistä taiteen huutomerkiksi.

Chimney-projekti muuttaa Lasipalatsin aukion savupiipun menneen ajan muistomerkistä taiteen huutomerkiksi. Checkpoint Helsinki on kaupunkiin syntynyt, uusi taideorganisaatio, jonka kauaskantoiset suunnitelmat tekevät aikaa myöten Helsingistä merkittävän kansainvälisen nykytaiteen foorumin. Chimney-projekti on pilottivuoden avaushanke ja suunnannäyttäjä. Idut on kylvetty maahan, kattona on taivas. Kokonaisuuden taiteilijat ovat Ahmet Öğüt, Klas Eriksson ja Bita Razavi. Chimney-projektin maamerkki on Lasipalatsin aukion vanha savupiippu, mutta teokset ovat liikkuvia, hetkellisiä tai vasta syntymässä. Ahmet Öğütin teos viittaa Ray Bradburyn romaaniin Fahrenheit 451 (1953) sekä sen Franҫois Truffaut’n ohjaamaan filmatisointiin (1966). Romaanissa ja elokuvassa palomiehet tuhoavat kirjoja polttamalla niitä. Fahrenheit 451: Uusintapainos kääntää asetelman toisinpäin. Se tuo kielletyt kirjat lukijoiden ulottuville kaupunkia kiertävän paloauton ja sen palomiesten avustuksella. Teokseen on koottu valikoima kirjoja, jotka ovat olleet kiellettyjä absurdilta tai yllättävältä tuntuvista syistä. Katsoja saa valita haluamansa kirjan, ja palomiehet valmistavat sen paloautoon sijoitetulla kirjanvalmistusyksiköllä. Teos on nähtävillä viikon ajan ympäri Helsinkiä ja Lasipalatsin aukiolla. Ahmet Öğüt on syntynyt Turkissa vuonna 1981. Hän asuu ja työskentelee Istanbulissa, Amsterdamissa ja Berliinissä. Klas Erikssonin Forza Rosa Fluff on Lasipalatsin aukiolla tapahtuva hetkellinen veistos, joka muuttaa kokemuksemme tutusta paikasta. Monumentaalinen, mutta aineeton teos toteutetuu paikalle kerääntyvän ihmisjoukon yhteistyönä. Eriksson on kiinnostunut erilaisten alakulttuurien yhteisöllisyydestä ja julkisen tilan haltuunotosta. Forza Rosa Fluff tapahtuu Lasipalatsin aukiolla lauantaina 31.8.2013. Klas Eriksson on syntynyt Ruotsissa vuonna 1976. Hän asuu ja työskentelee Tukholmassa. Huom: Teknisistä syistä johtuen Klas Erikssonin Forza Rosa Fluff ei toteudu. Näkemyksiä vanhemmiltamme (Some Critique from Our Parents) on Bita Razavin laaja sarjallinen videoteos, joka käsittelee taiteilijoiden ja heidän vanhempiensa välisiä suhteita. Teos koostuu vanhempien haastatteluista, joissa he kertovat, miten he kokevat lastensa taiteen ja työskentelyn. Näkemyksiä vanhemmiltamme kertoo taiteilijuudesta ja nykytaiteilijan arkielämästä omintakeisella tavalla. Checkpoint Helsingin tilaamassa editiossa Razavi haastattelee Ahmet Öğütin ja Klas Erikssonin vanhempia. Haastattelut käynnistyvät Chimney-projektin aikaan ja valmis teos esitetään myöhemmin syksyllä. Bita Razavi on syntynyt Tehranissa, Iranissa vuonna 1983. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä, Tallinnassa ja Tehranissa. Checkpoint Helsinki on uusi taideorganisaatio, joka tilaa ja tuottaa Helsinkiin nykytaidetta nousevilta kansainvälisiltä taiteilijoilta. Chimney-projekti ja seminaari ovat joustavaa ja kevytrakenteista toimintamallia kehittävän organisaation lanseeraustapahtuma. Checkpoint Helsingin toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö, Svenska kulturfonden ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.   Yhteistyössä:
26.08. - 01.09.
Jean-Luc Beaujault

Cie Non Nova: Föönin iltapäivä

L’après-midi d’un foehn

Ilmavirtaukset tanssittavat muovimarionetit valloittavaan balettiin.

LOPPUUNMYYTY

Tule katsomaan ihmetekoja! Aivan arkiset esineet — yhteen teipatut muovinpalaset — heräävät henkiin ranskalaisen nykysirkusryhmän käsissä. Ilmavirtaukset tanssittavat muovimarionetit valloittavaan balettiin, Claude Debussyn musiikin tahtiin. Hahmojen liikkeitä hallitsee jonglööri, ilman naruja tai apuvälineitä, pelkän ilman avulla. Taianomaisessa, ihanassa esityksessä esineet elävät hämmästyttävän ilmeikästä elämää. Esityksen on suunnitellut ranskalainen Phia Ménard, uusia esittävän taiteen ilmaisun muotoja etsivän Cie Non Nova –ryhmän perustaja. Tämän esityksen lisäksi Juhlaviikoilla nähdään Ménardin aikuisille suunnattu, hätkähdyttävä ja ravisuttava Vortex. Konsepti, ohjaus: Phia Ménard Esitys: Silvano Nogueira Taiteellinen johto, koreografia, lavastus : Phia Ménard Musiikki: Ivan Roussel, Claude Debussyn musiikin pohjalta Lava- ja tuulisuunnittelija: Pierre Blanchet Valaistus : Alice Ruest Lavasteiden suunnittelu: Phia Ménard Lavasteiden rakennus: Philippe Ragot, Rodolphe Thibaud (assistentti), Samuel Danilo Puvustus : Fabrice Ilia Leroy Hallinto : Claire Massonnet Tuotantoassistentit: Honorine Meunier, Clarisse Merot Suositellaan yli 4-vuotiaille Esityksen kesto 40 min   Yhteistyössä: Teosta ovat tukeneet: Le Centre Dramatique National de Normandie, La Brèche, Le Quai, Scènes du Jura, La Halle aux Grains, The national theatre of Blois, Regional Centre for Circus Arts in Amiens, The Loire-Atlantique, Théâtre Universitaire of Nantes, Rezé, Parc de la Villette, La Verrerie, Les Subsistances, Théâtre de Thouars, National theatre of La Roche-sur-Yon, National theatre of Saint-Nazaire, Ministry of Culture and Communication, DRAC, Le Conseil Régional des Pays de la Loire, Le Conseil Général de Loire-Atlantique, City of Nantes, Fondation BNP Paribas
29.08., 30.08., 31.08., 31.08., 01.09., 01.09.
Cie Non Nova (c) Jean-Luc-Beaujault

Cie Non Nova: Vortex

Vimmainen esitys tempaisee yleisön suoraan pyörremyrskyn silmään.

Vimmainen esitys tempaisee yleisön suoraan pyörremyrskyn silmään. Ranskalaisen Phia Ménardin muhkea hahmo ajautuu kiihkeään taisteluun kaikkea häntä ympäröivää vastaan. Rajuilmana vellovat erilaiset hahmot ja sisäiset demonit. Ménard tekee mahdottomasta mahdollisen. Hän pelaa näkymättömällä aineella, joka alinomaa muuttaa muotoaan: ilmalla. Muodonmuutos on yksi hätkähdyttävän esityksen teemoista. Ménard pohtii myös ihmisen tarvetta piiloutua lukuisten suojakerrosten alle — sekä suojausten riisumisen aiheuttamaa kauhua. Kerros kerrokselta päähenkilö paljastaa oman itsensä, ja kesytön tanssi hirmumyrskyn syövereissä voi alkaa. Phia Ménard on uusia esittävän taiteen ilmaisun muotoja etsivän Cie Non Nova –ryhmän perustaja. Aikuisille suunnatun Vortexin lisäksi Juhlaviikoilla nähdään ryhmän ilmava, kaunis lastenteos Föönin iltapäivä. Taiteilijatapaaminen La 31.8. esityksen jälkeen taiteilijatapaaminen. Yleisöllä on mahdollisuus tavata illan taiteilijoita. Keskustelukieli englanti. Konsepti, koreografia, esitys: Phia Ménard Dramaturgia: Jean-Luc Beaujault Sävellys, musiikki: Ivan Roussel Valaistus: Alice Ruest Taiteellinen johto, koreografia, lavastus : Phia Ménard Lava- ja tuulisuunnittelija: Pierre Blanchet Lavasteiden suunnittelu: Phia Ménard Lavasteiden rakennus: Philippe Ragot, Rodolphe Thibaud (assistentti), Samuel Danilo Puvustus : Fabrice Ilia Leroy Hallinto : Claire Massonnet Tuotantoassistentit: Honorine Meunier, Clarisse Merot Kesto: n. 60 min.   Yhteistyössä:     Teosta ovat tukeneet: Le Centre Dramatique National de Normandie, La Brèche, Le Quai, Scènes du Jura, La Halle aux Grains, The national theatre of Blois, Regional Centre for Circus Arts in Amiens, The Loire-Atlantique, Théâtre Universitaire of Nantes, Rezé, Parc de la Villette, La Verrerie, Les Subsistances, Théâtre de Thouars, National theatre of La Roche-sur-Yon, National theatre of Saint-Nazaire, Ministry of Culture and Communication, DRAC, Le Conseil Régional des Pays de la Loire, Le Conseil Général de Loire-Atlantique, City of Nantes, Fondation BNP Paribas
29.08., 30.08., 31.08., 01.09.
Osta liput
(c) Jiri Zeman

Cirko Pikkolo

Kallo Collective & Krepsko Theatre Group: Edgar’s Echo (Paraphernalia of E. Cuthwellis)

Kahden kansainvälisen teatteri-nykysirkusryhmän runollisen leikkisä yhteistyö saa ensi-iltansa Cirkossa.

Kokoaan suurempi nykysirkusfestivaali Cirko Pikkolo valloittaa Suvilahden sirkustalo Cirkon jo kolmannen kerran. Tule mukaan koko perheen voimin katsomaan esityksiä, kokeilemaan ja kokemaan sirkuksen taikaa! Harvinaisten hetkien ja lajien metsästyksestä syntyy matemaattis-fantastinen arvoitus, esitys erään Edgarin löydöksistä sekä Brunon ja Sylvian epätavallisesta kirjeenvaihdosta. Mutta kuka oikeastaan onkaan tämä Edgar? Kahden kansainvälisen teatteri-nykysirkusryhmän runollisen leikkisä yhteistyö saa ensi-iltansa Cirkossa. Osittain Lewis Carrollin elämän ja työn inspiroima esitys vie aivan omaan ihmemaahansa. Maahan, jossa tapahtuu merkillisyyksiä ja mahdottomuudet tulevat todeksi – kiitos sirkuksen, nukketeatterin ja illuusioiden. HUOM: Edgar’s Echon esitykset jatkuvat Cirko Pikkolon jälkeen 28.8.–1.9. Ks. aikataulut >> Pienoisfestivaalin koko ohjelma osoitteessa cirko.fi. Tuotanto: Kallo Collective & Krepsko Theatre Group Ohjaus: Linnea Happonen Esiintyjät: Jenni Kallo, Sakari Saikkonen, Katrine Weigelt, Jiri Zeman Musiikki: Mayim Alpert Visuaalinen suunnittelu: Kristel Maamägi Valosuunnittelu: Kauri Klemelä Osatuotanto: Cirko Kiitokset: Rakastajat-teatteri, Pori Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Pohjoismaisen kulttuuripisteen Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelma Suositellaan yli 7-vuotiaille  
21.08., 22.08., 23.08., 24.08., 25.08.
Osta liput
Sirkus Nurinkurin: Von Wuff (c) Eeva Vanhanen

Cirko Pikkolo

Sirkus Nurinkurin: Von Wuff

Sirkuksen tirehtöörin nutturaa alkaa kiristää kun klovni Klementtiini haluaa olla avuksi sekoittaen järjestyksen pahemman kerran.

Iloiseen Sirkus Nurinkurin -seurueeseen kuuluvat arvovaltainen tirehtööri Kreivitär von Wuff, klovni Klementtiini, arvoituksellinen esiintyjä Matsumoro ja notkea nukke Vivian. Sirkuksen tirehtöörin nutturaa alkaa kiristää kun klovni Klementtiini haluaa olla avuksi sekoittaen järjestyksen pahemman kerran.  Sirkusmaiseen tapaan kaikesta selvitään; Kreivitär huomaa, että kaikkia sirkuksen hahmoja, niitä erilaisiakin, tarvitaan esityksessä! Lavalla nähdään taitava käsillään seisova nukke Vivian. Eläimiäkään ei esityksestä puutu! Tiikeri Kentaro on Kreivitär von Wuffin silmäterä, joka tekee temppuja yleisön riemuksi. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja sirkus jatkaa matkaansa! Esitys sopii koko perheelle Kesto 40 min.  
24.08., 25.08.
Osta liput
Don Giovanni (c) Juha Reunanen

Don Giovanni

Ikiklassikko antaa puitteet, joiden sisällä nuoren polven ammattilaiset luovat uutta oopperailmaisua.

Parantumaton elostelija. Hänen uhrinsa. Vääjäämätön tuho. Ikiklassikko antaa puitteet, joiden sisällä nuoren polven ammattilaiset luovat uutta oopperailmaisua. Mozartin kepeän koomisen charmin välityksellä he kuvaavat arvostelukykynsä menettänyttä yhteisöä. Modernissa tulkinnassa hyvin toimeen tulevat nuoret aikuiset juhlivat siekailematta ja kuvaavat pakonomaisesti itseään ja toisiaan. Kuolemankin he alistavat pelkän narrin asemaan. Draama sijoittuu yhtäältä koomisen ja traagisen, toisaalta burleskin ja groteskin kiehtovaan välimaastoon. Käyttövoiman muodostavat paitsi tuoreet laulajalahjakkuudet myös monimuotoinen videotekniikka. Railakkaan pinnan alla teos piirtää tarkkaa kuvaa kaikkivoipaisuudestaan juopuneesta nyky-ylimystöstä. Esitys tarjoaa teatraalisen oopperan mutta myös samanaikaisesti kahdelle valkokankaalle heijastetun live-elokuvan. Katsoja voi valita, mitä visuaalista tarinaa kulloinkin seuraa. Oopperaelokuvahybridi on kirkkaimpia nuoria oopperatähtiä yhteen kokoavan New Generation Operan debyyttituotanto. Oopperaa voi seurata suorana lähetyksenä verkossa: www.livemusicstage.com/dongiovanni W. A. Mozart: Don Giovanni Tapiola Sinfonietta New Generation Opera Ensemble Kapellimestari: Ville Matvejeff Kuoromestari ja apulaiskapellimestari: Jonas Rannila Ohjaaja: Erik Söderblom Elokuvaohjaaja: Janne Suutarinen Apulaisohjaaja: Mirva Koivukangas Lavastus: Markku Kunnari Puvut: Sari Salmela Ohjaajan assistentti ja musiikkijärjestäjä: Laura Åkerlund Don Giovanni: Waltteri Torikka, baritoni Leporello: Tapani Plathan, basso Il Commendatore: Timo Riihonen, basso Donna Anna: Ida Falk Winland, sopraano Don Ottavio: Joska Lehtinen, tenori Donna Elvira: Anna Danik, sopraano Masetto: Nicholas Söderlund, basso Zerlina: Malin Christensson, sopraano Elokuvatuotanto: Arcada Esityskieli italia, tekstitys suomeksi ja englanniksi Esityksen kesto n. 3 h 30 min, väliaika 1. näytöksen jälkeen   Yhteistyössä: Tapiola Sinfonietta, Arcada ammattikorkeakoulu New Generation Opera kiittää tuesta: Jane ja Aatos Erkon säätiö, Wihurin rahasto, Taiteen keskustoimikunta, AVEK  
18.08., 20.08., 22.08., 24.08.
Osta liput
Andrés Orozco-Estrada (c) Werner Kmetitsch

Göteborgs Symfoniker

Andrés Orozco-Estrada & Lisa Batiašvili

HUOM: Konsertin kapellimestari on vaihtunut Gustavo Dudamelin sairastumisen vuoksi.

HUOM: Konsertin kapellimestari on vaihtunut Gustavo Dudamelin sairastumisen vuoksi. Konsertin johtaa kolumbialainen kapellimestaritähti Andrés Orozco-Estrada. Konsertin solistina esiintyy viulisti Lisa Batiašvili. Euroopassa musiikkikoulutuksensa saanut Orozco-Estrada on ottanut haltuunsa Wienin vaativat musiikkipiirit. Hän on vieraillut useiden maailman johtavien orkestereiden kapellimestarina, heidän joukossaan Wienin filharmonikot ja Gewandhaus-orkesteri. Hän on myös ensi vuoden alusta lähtien sekä Houstonin sinfoniaorkesterin että Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja. Andrés Orozco-Estrada johtaa Göteborgin sinfoniaorkesterin kiertueen kaikki neljä konserttia. Kapellimestarin vaihdoksen myötä kiertueohjelmaan on tullut pieniä muutoksia. Helsingissä kuullaan Beethovenin Egmont-alkusoitto, Prokofjevin viulukonsertto nro 1, sekä Dvořákin yhdeksäs sinfonia Uudesta maailmasta. Alkuperäisessä ohjelmassa ollut ruotsalaissäveltäjä Anders Hillborgin Cold Heat jää pois. Konserttiin ostetun lipun voi halutessaan palauttaa sunnuntaihin 2.6. klo 15 mennessä. Lipun hinta (ei sisällä Lippupalvelun toimituskulua) palautetaan missä tahansa Lippupalvelun lippukaupassa.   Göteborgs Symfoniker Andrés Orozco-Estrada, kapellimestari Lisa Batiašvili, viulu Ludwig van Beethoven: Egmont-alkusoitto Sergei Prokofjev: Viulukonsertto nro 1 Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9, Uudesta maailmasta Konsertin kesto n. 2 tuntia, väliaika Konsertin radiointi on kuultavissa Yle Radio 1:llä keskiviikkona 5.6.2013 klo 19:03.   Yhteistyössä: Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin kaupunki
02.06.
(c) Brett Rubin

Hugh Masekela

Ashimba

Elävä ja eläväinen legenda, afrojazzin suurmies saapuu pitkän tauon jälkeen Suomeen.

Elävä ja eläväinen legenda, afrojazzin suurmies saapuu pitkän tauon jälkeen Suomeen. Eteläafrikkalainen puhallinsoittaja ja laulaja on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä afrikkalaisista muusikoista. Hänen meriittilistansa on huikea: 1960-luvulla Yhdysvaltoihin maanpakoon lähtenyt Hugh Masekela on julkaissut yli 40 albumia, kivunnut USA:n listaykköseksi, kahminut Grammy-ehdokkuuksia sekä esiintynyt yleisömassoille ympäri maailman. Omien keikkojensa lisäksi Masekela on esiintynyt mm. U2:n ja Paul Simonin kanssa. Hän on myös poliittisesti aktiivinen ja vaikutti aikanaan näkyvästi Etelä-Afrikan apartheidin kukistamiseen. 74-vuotias Masekela on edelleen mahtavassa vedossa. Keikat ovat täynnä energiaa ja viihdyttävyyttä, minkä takeena on valloittava ja elämänmyönteinen legenda itse. Illan aloittaa laulaja-lauluntekijä Andrew Ashimba yhtyeineen. Ashimban musiikki ammentaa sävynsä afrikkalaisesta elämäntavasta ja Tansanian monista heimokielistä. Vahva ääni ja lämmin sielu kuljettavat ilon ja surun rinta rinnan yleisön sydämiin.   HUGH MASEKELA Hugh Masekela, flyygelitorvi Fana Zulu, basso Francis Manneh Fuster, perkussiot Cameron Ward, kitara Randal Skippers, koskettimet Lee-Roy Sauls, rummut ASHIMBA Andrew Ashimba, laulu, kitara Teho Majamäki, lyömäsoittimet Jussi Jaakonaho, kitara Jori Hulkkonen, kitara Kari Hulkkonen, basso Juho Viljanen, rummut Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Ashimba aloittaa klo 19, Hugh Masekela klo 20.15. Ovet avataan klo 18. Lue lisää Hugh Masekelasta:
20.08.
Osta liput
(c) Juho Mustonen Mikko Harma

Irina & Laura Närhi

Ihanien naisartistien tuplaillat Huvilassa saavat jatkoa.

LOPPUUNMYYTY

Ihanien naisartistien tuplaillat Huvilassa saavat jatkoa. Uuden albuminsa Askeleita helmikuussa julkaissut Irina on palannut keikkalavoille ja suomalaisten sydämiin. Laulut kypsyteltiin hiljaa ja huolella – edellisestä levystä ehti kulua miltei neljä vuotta. Henkilökohtainen ja teemoiltaan paikoin rankkakin kokonaisuus syntyi Irinan ja bändin voimin, ilman ulkopuolisia tuottajia. Hetken tie on kevyt, Siskoni… Koko viime vuoden isoimpia hittejä tehtailleen Laura Närhen levy Tuhlari möi muutamassa päivässä kultaa. Lauluissa kuuluu paikoin räväkkä ja piristävä välke, paikoin myös iskelmäkansaan uppoavat syvät tunnelataukset. Ja Lauralla on tietysti se ääni, jonka suomalaiset ottivat omakseen jo Kemopetrolin myötä yli vuosikymmen sitten. Klo 19: Laura Närhi Klo 20.30: Irina   Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa.
26.08.
Raoul (c) Richard Haughton

James Thiérrée: Raoul

Nykysirkuksen suurnimi James Thiérréen vuolas tajunnanvirta aineellistuu hurmaavan surrealistiseksi esitykseksi.

Sateenvarjot muuttuvat meduusoiksi, vaatteet elävät omaa elämäänsä, kynttilät eivät suostu sammumaan, musiikki vangitaan valokuvaan… Nykysirkuksen suurnimi James Thiérréen vuolas tajunnanvirta aineellistuu hurmaavan surrealistiseksi esitykseksi. Päähenkilö Raoul on haaksirikkoutunut seikkailija, joka etsii ja löytää itsensä lukemattomin eri tavoin. Unien mutkikasta logiikkaa noudattava, sanaton esitys pursuaa nerokkaita visuaalisia jekkuja ja silmänkääntötemppuja. Thiérrée on lavalla yhtä aikaa akrobaatti, koomikko, runoilija sekä taikuri. Hänen lumoavassa universumissaan kuri ja järjestys on viskattu yli laidan. Monialainen James Thiérrée tunnetaan tinkimättömänä tekijänä, joka ei suostu valmiisiin määritelmiin. Hänen teoksiaan on kuvailtu ”sinfonisina sävellyksinä silmille”. Edellisen kerran Thiérrée ällistytti helsinkiläisyleisön Juhlaviikoilla vuonna 2005. Nyt nähtävä Raoul on ollut megahitti kaikkialla, missä se on kiertänyt. HUOM: Lauantain 17.8. klo 15 näytökseen saapuvia pyydetään tulemaan paikalle mahdollisimman hyvissä ajoin, sillä Helsinki City Marathonin lähtö tapahtuu samaan aikaan Kansallisoopperan läheisyydessä. Suosittelemme tapahtumaan tulemista julkisilla kulkuvälineillä. Aikataulut löydät osoitteesta www.reittiopas.fi. La Compagnie du Hanneton Konsepti, ohjaus, esitys: James Thiérrée Ikäsuositus: 8 vuotta Kesto: 90 min, ei väliaikaa Lue lisää:   Yhteistyössä:
15.08., 16.08., 17.08.
Osta liput
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Django Collective Helsinki

Luvassa harvinaislaatuinen musiikillinen kohtaaminen, improvisaation ja swingin juhla!

Juhlaviikkoklubin päätösillassa kuullaan vuonna 2011 toimintansa aloittanutta Django Collective Helsinkiä. Tämän muusikkokollektiivin ydinryhmä koostuu monissa liemissä keitetyistä ammattimuusikoista. Ryhmä on keikkaillut aktiivisesti ja se tunnetaan erityisen lämminhenkisistä, jo stadilaiseksi ilmiöksi muodostuneista jami-illoistaan. Vanhaa, juurevaa ja hyväntuulista gypsy swingiä Django Reinhardtin ja Stéphane Grappellin hengessä. Juhlaviikkoklubilla ryhmä saa erikoisvieraakseen yhden kansainvälisesti tunnetuista jazzmuusikoistamme, Antti Sarpilan. Luvassa harvinaislaatuinen musiikillinen kohtaaminen, improvisaation ja swingin juhla! Viimeisen klubi-illan levymusiikista vastaa klubi-isäntä Harri Hertell, joka jatkaa Django Collectiven luomaa hurmosta riehakkaalla tanssimusiikilla! Ikäraja 18. Esitys alkaa klo 21. Yhteistyössä:
31.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Elokuvissa Van Dormaelin kanssa

Mr. Nobody Juhlaviikkoklubilla.

Juhlaviikkoklubin elokuvaillassa syvennytään belgialaisen huippuohjaajan Jaco Van Dormaelin elokuvien maailmaan. Klubilla nähdään Van Dormaelin tuorein kokopitkä elokuva, Belgian elokuvahistorian kallein tuotos, Mr. Nobody. Elokuva on romanttinen ja eksistentiaalinen kaaosteoriafantasia, jossa seurataan Nemo Nobodyn kolmea vaihtoehtoista elämää. Pääroolissa Mr. Nobodyna on Jared Leto, muissa avainrooleissa Diane Kruger, Sarah Polley, Rhys Ifans ja Juno Temple. Elokuvan kesto on 141 minuuttia ja siinä on suomenkielinen tekstitys. Juhlaviikkojen perusohjelmistossa vierailee Van Dormaelin ja koreografi Michèle Anne De Meyn yhdessä ohjaama Kiss & Cry -nanoesitys, jonka päärooleissa ovat ilmaisuvoimaiset, tanssivat sormet. Herkkä ja runollinen Kiss & Cry nähdään Juhlaviikkojen ohjelmassa 16.–18.8. Espoo Cinéssä, Tapiolassa. Elokuva alkaa klo 19. Ikäraja: 18. Yhteistyössä:
19.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Housea ja hikeä

Visualisoitua tanssimusiikkia.

HUOM: Sairastumisen vuoksi Hans Berg ei esiinny klubilla. Bileet laittaa pystyyn Temper2-DJ-duo. Temper2 Facebookissa >> Levyjä soittaa myös Bassoradiosta tuttu Ais-T. Tekno- ja housemusiikki valtaa Juhlaviikkoklubin, kun ruotsalainen dj ja taiteilija Hans Berg saapuu New Yorkista tanssittamaan klubikansaa klo 21.30. Bergin dj-keikan visuaaleista vastaa videotaiteilija Nathalie Djurberg. Bergin dj-keikalla tullaan kuulemaan muun muassa Djurbergin videoihin sävelletyn musiikin remixejä yhdistettynä Bergin tanssimusiikkiin. Berg & Djurberg ovat tämän hetken kansainvälisesti kysytyimpiä nykytaiteilijoita, joiden veistoksia ja videota yhdistävä näyttely saapuu Juhlaviikoilla Taidehalliin. Ruotsalaisparin töitä on aiemmin nähty muun muassa Venetsian biennaalissa sekä New Yorkin New Museumissa. Esitys alkaa klo 21.30. Ikäraja: 18. Yhteistyössä:
17.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Huonosti käyttäytyvä ilta

Taiteiden yönä juhlaviikkoklubilla käyttäydytään huonosti!

Taiteiden yönä juhlaviikkoklubilla käyttäydytään huonosti! Luvassa on tuoreita, monitaiteisia esityksiä performanssin, runouden ja musiikin parista.  Esiintymässä nähdään vanhan koulukunnan klassikkoartisteja sekä nuoren polven uusia tekijöitä: Arja Tiainen & Otzir Godot, Höyry Häyrinen, Ma-A Trio, Jouni Tommola & Kulman Kundit, Aslak Christiansson & The Eskimoes, Motelli Skronkle, Kirsi Poutanen, Maija Saksman & Yhtäkkiä Tässä, Seppo Renvall sekä Dj Maxibaby. Esitys alkaa klo 20. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
22.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Ilta Milla Rumin seurassa

Milla Rumi kutsuu sinut hetkeen, jossa Brechtin Kolmen pennin ooppera kohtaa 20-vuotiaan lauluntekijän.

Milla Rumi kutsuu sinut hetkeen, jossa Brechtin Kolmen pennin ooppera kohtaa 20-vuotiaan lauluntekijän. Illan aikana kuullaan muun muassa Millan omia lauluja ja ennakkoluuloton tulkinta vanhasta klassikosta. Mitä jos sinä oletkin merirosvo-Jenny? Milla Rumi on 20-vuotias laulaja-lauluntekijä Kotkasta. Aiheet lauluihinsa Milla ryöstää omasta ja muiden elämästä. Laulunkirjoittamisen lisäksi monilahjakas Milla opiskelee näyttelijäntyötä Teatterikorkeakoulussa. Milla Rumi on Johanna Kustannuksen tuore löytö. Milla Rumi avaa oman klubinsa Kansallisteatterin Lavaklubilla 10. syyskuuta,  ja hän julkaisee debyyttialbuminsa vuonna 2014. Millan mielestä on tärkeää sanoa ääneen että rakastaa – ja mitä haluaa kaupasta. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
23.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Keihäs, kitara ja mies – ilta Tapio Rautavaaran hengessä

Klubilla muistellaan legendaarista, valloittavaa Tapio Rautavaaraa.

Juhlaviikkojen ohjelmassa esitettävän Don Giovanni -oopperan nimiroolin laulava baritoni Waltteri Torikka esittää klubilla ensimmäistä kertaa yhdessä Savela Ignatius -duon kanssa sovitettuja, moderneja tulkintoja Tapio Rautavaaran rakastetuimmista kappaleista. Illan konsertissa laulutaiteilija Torikka sekä kitarataiteilija Juha Savela ja kontrabasistiguru Eero Ignatius lähestyvät Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemiä ikivihreitä ja harvemmin kuultuja lauluja tuorein näkökulmin, sävelmaailmoin ja ajatuksin. Näiden uusien sovitusten lähtökohtana on ollut halu tunnustella, millaisia syvempiä tuntoja nämä elämänmakuiset tarinat herättävät oman sukupolvemme yksilöissä, huumorin ja elämän korttipakan korttien heilahdellessa. Illan levymusiikista vastaa Radio Helsingin Iskelmäiltama-ohjelmastakin tuttu dj Mikko Mattlar. Ohjelma alkaa klo 21.30. Ikäraja: 18. Yhteistyössä:
21.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: M-klubi

Sukellus minimalismin maailmaan.

Säveltäjä Michael Nyman mainitsi vuonna 1968 kirjoittamassaan lehtikritiikissä ensimmäisen kerran ’minimalismin’ musiikin yhteydessä ja säveltäjä Tom Johnson puolestaan käytti vuonna 1972 kirjoittamassaan arvostelussa ensi kertaa nimitystä ’minimaalimusiikki’. Sittemmin tämän suuntauksen – josta Philip Glass on kuitenkin omalta kohdaltaan aina suosinut nimitystä ”toistorakenteiden musiikki” – vaikutukset ovat olleet kaikkea muuta kuin minimaaliset. Ambient, kamarimusiikki, elokuvamusiikki, elektroninen tanssimusiikki; Philip Glass, Michael Nyman, Louis Andriessen, Michel van der Aa, Juhani Nuorvala, Matthew Whittall, John Cage; klassinen, pop, kokeellinen: kaikkea tätä kuullaan YLEn Avaruusromua-ohjelmasta tutun Jukka Mikkolan isännöimässä viihdyttävässä ja jännittävässä illassa. Esiintyjät: Eija Kankaanranta, sähkökantele ja akustiset kanteleet Juhani Nuorvala, syntetisaattori ja laptop Markus Hohti, sello Emil Holmström, kosketinsoittimet VJ Jenni Valorinta, videot DJ Jukka Mikkola Ohjelma alkaa klo 21.30. Ikäraja: 18. Yhteistyössä:
20.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Mustalaislaulun klubi

Romanimusiikin ilta.

Nuorenpolven lahjakkaat romaanimuusikot Anette Åkerlund ja Miritza Lundberg valloittavat Juhlaviikkoklubin mustalaislauluilla. Mustalaislaulujen lisäksi klubilla kuullaan Espanjassa pitkään flamencolaulua opiskelleen Anette Åkerlundin omia flamencolaulusovituksia. Virtuoosimaisena viulistina tunnettu Miritza Lundberg esittää puolestaan mustalaisviulukappaleitaan. Klubilla Anettea ja Miritzaa säestää mustalaismusiikkibändi, joka koostuu suomalaisista flamenco- ja mustalaismuusikoista. Illan levymusiikista vastaa dj levy (Balkan Fever Helsinki / National djs). Esitys alkaa klo 21:30. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
28.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Näillä mennään – Pekka Heikkisen monologin ensi-ilta

Näyttelijä Pekka Heikkisen elämän tositapahtumiin pohjautuva monologinäytelmä.

Näillä mennään on näyttelijä Pekka Heikkisen elämän tositapahtumiin pohjautuva, mutta tyyliltään teatterin vapaudet ottava monologinäytelmä. Se kertoo elämän mukiloimasta ihmisestä, halvaantuneesta näyttelijästä, joka vuosien hiljaiselon jälkeen palaa teatterikentälle. Viiteentoista vuoteen hän ei ole ollut yleisön edessä näyttämöllä, mutta viisitoista vuotta hän on näytellyt — koko ajan ja kaikille, itselleenkin. Intohimo teatteria kohtaan ajaa hänet takaisin lavalle. Pakomatka kivuista ja irtiotto kulman takana väijyvästä katkeruudesta on alkanut. Päähenkilössä herää periksiantamattomuus ja elämänjano. Esitys on luonteeltaan koominen ja kannustava, unohtamatta elämän julmaa puolta. Monitasoinen esitys ulottuu runoista ja lauluista aina suorasukaiseen ja väkevään dialogiin, jota päähenkilö käy muiden muassa Jumalan kanssa. Hän rynnii pelon ja häpeän läpi vastaillen samalla monenkirjaviin kysymyksiin, joita ihmiset halvaantuneelle henkilölle tapaavat esittää. ”Kuuntele! Mieti tätä. Ihminen on. Ihminen on sinun kuva. Sinä loit ihmisen omaksi kuvaksesi. No katso. Katso ihmistä! Ei ole niin. Ei ole häävi. Mutta kuvana kokonainen. Kokonainen sitä on särkynytkin ihminen.” Ilta jatkuu Näillä mennään -jameilla. Esitys alkaa klo 19. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
27.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Ovet auki tropiikkiin!

Trooppisia tunnelmia Juhlaviikkojen avajaisiltana.

Juhlaviikkoklubin avajaisissa DJ Super Mazembe tarjoaa trooppisen ja hyväntuulisen tutkimusretken menneisiin vuosikymmeniin, päiväntasaajalle ja sen yli etelään. Avajaistunnelmien yhteydessä levylautasella pyörivät vanha afrikkalainen kitaramusiikki, Latinalaisen Amerikan polttavat rytmit sekä Tyynenmeren saarten sävelet. Ohjelma alkaa klo 19. Ikäraja: 18. Yhteistyössä:
16.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Rakkauden äänitteet

Rakkauden äänitteet -illassa syvennytään vuosina 1966–1979 toimineen Love Records -levy-yhtiön kattavaan tuotantoon.

Juhlaviikkoklubin Rakkauden äänitteet -illassa syvennytään vuosina 1966–1979 toimineen Love Records -levy-yhtiön kattavaan tuotantoon levymusiikin myötä. Dj:t Tipa Hiihtopipo, Miska Rantanen, Lassi Kokkonen ja Antti Sauli soittavat alkuperäisäänitteiltä ennakkoluulottoman levy-yhtiön monipuolista tuotantoa. Luvassa on harvinaisia erikoisuuksia sekä rakastettuja klassikoita niin c-kaseteilta kuin vinyylilevyiltäkin soitettuina! Illan alustaa Love Records -historiikin kirjoittanut toimittaja Miska Rantanen. Esitys alkaa klo 21. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
30.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Rytmi virtaa!

Marginaaliklubi tarjoaa Juhlaviikkojen kunniaksi taidokasta jazzia!

Juhlaviikkoklubilla vieraileva Marginaaliklubi on Kulttuuripaja Valon järjestämä klubisarja, joka tarjoaa Juhlaviikkojen kunniaksi taidokasta jazzia. Klubi esittelee uhmakasta urkujazzia ja sävykästä skandinaavista tulkintaa mottonaan “mitä härömpää, sen parempaa”. Illan ohjelmistossa kuullaan pian esikoisalbuminsa julkaisevan Hammond-urkuri Kalle Salosen jazz-yhtyettä sekä Virta-orkesteria. Levymusiikista vastaa dj Antti Alajääski. Juontajana toimii Kalle Salonen. Hammond-urkuri Kalle Salonen julkaisee odotetun ensialbuminsa vuoden 2013 loppupuolella. Hän esittää tulevan albuminsa materiaalia myös Juhlaviikkoklubilla. Kalle Salonen Jazz Bandin Catslide-niminen levy imee vaikutteita funk- sekä rhythm and blues -musiikista. Salonen jatkaa perinnettä omilla sävellyksillään ja pettämättömällä tyylitajullaan. Levyn tuottajana on toiminut pitkän linjan muusikko-tuottaja Hannu Pikkarainen, joka nähdään Kalle Salosen keikoilla yhdessä huipputrumpetisti Antero Prihan kanssa. Kalle Salonen, Hammond-urut Heikki Keskinen, saksofoni Markku Renko, trumpetti Teuvo Merkkiniemi, basso Hannu Pikkarainen, rummut   Jyväskyläläis-helsinkiläinen Virta on tuore tuttavuus suomalaisella musiikkikartalla. Marraskuussa 2012 debyyttilevynsä julkaissut instrumentaalitrio ei välitä ilmaisussaan tyylilajien välisistä raja-aidoista – skandinaavisen jazzin monikasvoisten suurnimien Jaga Jazzistin, Supersilentin ja Nils Petter Molvaerin vaikutus kuuluu taustalla, mutta yhtyeen oma ääni on poikkeuksellisen vahva. Kiihkeistä live-esiintymisistään tunnetun trion otteissa kaikuu myös kotimaisten Astro Can Caravanin ja Magyar Possen heijastumia. Antti Hevosmaa, trumpetti, flyygelitorvi, efektit, vokaalit Heikki Selamo, kitara, efektit Erik Heikkinen, rummut, perkussiot Ikäraja 18. Yhteistyössä:
24.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Spoken wordia ja kiertäviä kuoroja

Anthony Josephilla on painavaa asiaa.

Juhlaviikkoklubi ottaa tuttuun tapaan varaslähdön Juhlaviikoista, kun Kansallisteatterin Lavaklubille saapuu jälleen Kuorojen kierros klo 20. Kierroksesta on viime vuosien aikana kasvanut yksi Suomen suurimmista kuorotapahtumista. Tänä vuonna ennätysmäärä kuoroja kiertää helsinkiläisissä baareissa ja ravintoloissa. Kuorolaulun jälkeen Juhlaviikkoklubilla kuullaan maailmanluokan spoken wordia, kun lavalle astelee Trinidadissa syntynyt, Britanniassa asuva Anthony Joseph. Huvila-teltassa The Spasm Band -yhtyeensä kanssa perjantaina 16.8. esiintyvä Joseph on paitsi muusikko myös runoilija, kirjailija, humanisti ja tuore tohtori. Juhlaviikkoklubilla Joseph päästää irti runoilijaminänsä. Luvassa on siis intohimoista, painavasanaista spoken word- ja runotulitusta. Josephia lämmittelemässä nähdään yksi Suomen spoken word -kentän kärkinimistä Suvi “Yavis” Valkonen. Esitykset alkavat kello 20. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
15.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Tietokirjaraati

Miten maailma selitetään? Etkö käsitä? Ei hätää!

Miten maailma selitetään? Etkö käsitä? Ei hätää! Runokuu-kirjallisuusfestivaalin Tietokirjaraati tarjoaa taattua asiantuntemusta hilpeällä ja jännittävällä otteella. Tule nauttimaan älyllisestä ilotulituksesta! Illan aikana selätetään maailmankaikkeus, pelastetaan meri ja otetaan haltuun uskontojen historia. Tietokirjailijat lukevat otteita teoksistaan ja yrittävät voittaa puolelleen sekä tuomarit että yleisön. Sumeasta ajattelusta ja monimutkaisista lauseista sakotetaan. Mittelemässä tietokirjailijat Kari Enqvist, Jaakko Hämeen-Anttila, Esko Valtaoja ja Emma Kari. Tuomareina Kaarina Hazard, Matti Mäkelä, Antti Nylén ja Susanna Kuparinen. Tietokirjaraadin juontaa Minna Lindgren. Järjestäjät: Runokuu ja Suomen Tietokirjailijat ry Tilaisuus alkaa klo 18. Ikäraja 18. Yhteistyössä:
26.08.
(c) Simo Karisalo

Juhlaviikkoklubi: Tyllejä ja timantteja

Stadin katu-uskottavin balettiryhmä Wannabe Ballerinas valtaa Juhlaviikkoklubin!

Stadin katu-uskottavin balettiryhmä Wannabe Ballerinas valtaa Juhlaviikkoklubin! Luvassa satoja metrejä tylliä, päätähuimaavia piruetteja, sfääreihin nousevia sääriä sekä huippuhyvät styget! Lisäksi ballerinat tarjoavat yleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden opetella pliét ja piruetit WB-stailiin. Illan esityksen loppuhuipennukseen pääsee mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä, nopeat syövät hitaat! Illan musiikkitarjonnasta vastaa DJ WB Honey Bunnies. 20.00 Ilmoittautuminen piruettien pyörteisiin 21.00 Opetustuokio 21.30 Show time Ikäraja 18. Yhteistyössä:
29.08.
(c) Jens-Sethzman

K. Kvarnström & Co: come back (to me)

Mustan eri sävyt, kontrastit, valo ja varjo. Niillä leikittelee Kenneth Kvarnström. Hän saa liikkeellä kerrottua sekä yksinäisyyden ja kaipuun haaleasta harmaasta että epätoivon sysimustasta.

Mustan eri sävyt, kontrastit, valo ja varjo. Niillä leikittelee Kenneth Kvarnström. Hän saa liikkeellä kerrottua sekä yksinäisyyden ja kaipuun haaleasta harmaasta että epätoivon sysimustasta. Lavalle astuu kolme mustiin pukeutunutta tanssijaa sekä kaksi yhtä mustanpuhuvaa muusikkoa. Välillä roolit vaihtuvat päittäin: yksi tanssijoista laulaa, toinen muusikoista tanssii. Kova punk liudentuu kaihoisaksi barokkimusiikiksi. Vahva koreografia on samalla hauras, ilmava ja sensuelli. Come back (to me) on kantaesitetty Tukholmassa marraskuussa 2012. Koreografia: Kenneth Kvarnström Valosuunnittelu: Jens Sethzman Muusikot: Ola Hjelmberg, Jonas Nordberg Tanssi: Cilla Olsen, Kenneth Bruun Carlson, Janne Marja-aho Teosta on tukenut Svenska Kulturfonden. TO 29.8. & PE 30.8. esityksen jälkeen taiteilijatapaaminen. Yleisöllä on mahdollisuus tavata illan taiteilijoita esityksen jälkeen. Kieli Suomi / ruotsi / englanti.
29.08., 30.08.
Osta liput
Dalindeo (c) Veikko Kähkönen

Kalliosta, rakkaudella

Taiteiden yönä Huvila tunnelmoi Kallio-teemalla.

Taiteiden yönä Huvila tunnelmoi Kallio-teemalla. Tokoinrannassa uppoudutaan surf-kitaroiden ja 1950-luvun suomalaisen tangomelankolian maustamaan elokuvalliseen jazziin. Helsinkiläisyhtye Dalindèon isännöimä ilta svengaa vastustamattomalla tyylillä ja vie ajatukset hämyisiin salakapakoihin, joissa soi vanhan swing-jazzin nurja puoli. Keikan erityisvieras on pitkän linjan klarinetisti Antti Sarpila. Helsingin Kallion paikat, ihmiset ja tarinat ovat inspiroineet Dalindèon 2000-luvun jazzia. Live-energiastaan tunnetun yhtyeen lisäksi yleisöä viihdyttävät kaupunginosan ykköskirjailijat Anja Snellman, Anu Silfverberg sekä Mikko Rimminen. Loppuillasta tanssin pyörteisiin vie nostalginen orkesteri, Marko Haavisto & Poutahaukat. Yleisö saatellaan kotimatkalle Aikuisten iltasadun myötä. Illan aikataulu: 17.30 ovet auki 19-20 Dalindèo: ”Kallio” 20-21 ravintolateltan puolella kirjailijavieraat Anja Snellman, Mikko Rimminen ja Anu Silfverberg, keskustelua vetää Minna Joenniemi 21-22 tanssit: Marko Haavisto & Poutahaukat 22-23 Aikuisten iltasatu ”Liisa ihmemaassa” ravintolateltan puolella Tähän tilaisuuteen voit ostaa Ravintola Juuren erikoishintaisen aterian etukäteen! Menu: Porilainen Juuren tapaan, tuorecoleslawta, luomujuureslastuja ja kauden pieni makea Menu on tarjolla ennen konserttia, väliajalla ja konsertin jälkeen. Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. DALINDÈO Valtteri Laurell Pöyhönen, kitara Jose Mäenpää, trumpetti Petri Puolitaival, tenorisaksofoni Rasmus Pailos, perkussiot Pekka Lehti, kontrabasso Jaska Lukkarinen, rummut MARKO HAAVISTO JA POUTAHAUKAT Marko Haavisto, laulu ja basso Jouni Saario, kitara Jaakko Rossi, kitara ja laulu Samuli Halonen, rummut ja laulu AIKUISTEN ILTASATU Laura Jaakkola Heini Uusipaavalniemi Iida-Maaria Lindstedt Eeva Putro Suvi Isotalo
22.08.
Osta liput
(c) Disney

Kinokonsertti Fantasia

Walt Disneyn kunnianhimoisin animaatiohanke levittäytyy Musiikkitaloon loistokkaana kinokonserttina.

LOPPUUNMYYTY

Walt Disneyn kunnianhimoisin animaatiohanke levittäytyy Musiikkitaloon loistokkaana kinokonserttina. Helsingissä nähdään ja kuullaan ainutlaatuinen valikoima yltäkylläisen, mielikuvitusrikkaan Fantasian episodeja sekä klassista musiikkia. Illan kallein aarre on Sibeliuksen Tuonelan joutsen -jakso, jota Disney kaavaili elokuvaan mutta joka ei valmistunut koskaan. Nyt nämä historialliset kuvat nähdään ensi kertaa yleisön edessä konsertissa, Helsingin kaupunginorkesterin tulkitessa Sibeliuksen musiikin. Ennakkoluuloton Fantasia sai ilmestyessään vuonna 1940 elokuvayleisön haukkomaan henkeään. Surrealistinen kuvallinen ilmaisu ja klassisen musiikin voima muodostivat symbioosin, jota ei elokuvateattereissa ollut totuttu näkemään. Musiikkivalinnoissaan Walt Disney ei kursaillut: Fantasia rakentuu mm. Beethovenin ja Tšaikovskin kaltaisten mestareiden sävellyksille. Klassisen musiikin helmiä kuvittivat animaattorialan huiput miltei psykedeelisillä visioillaan. Helsingin kaupunginorkesteri Kapellimestari: Erkki Lasonpalo Episodien lähteet: Fantasia (1940), Melody Time: Bumble Boogie (1948) Fantasia 2000, Fantasia the Legacy (2000) Ludwig van Beethoven, Sinfonia nro 5 Ludwig van Beethoven, Sinfonia nro 6 (osat 3-5) Pjotr Tšaikovski, Pähkinänsärkijä Claude Debussy, Clair de Lune Jean Sibelius, Tuonelan joutsen Amilcare Ponchielli, Tuntien tanssi Paul Dukas, Noidan oppipoika Sir Edward Elgar, Pomp and Circumstance Ottorino Respighi, Rooman pinjat Camille Saint-Saëns, Eläinten karnevaali, finaali Suositellaan yli 7-vuotiaille Konsertin kesto n. 2 h, väliaika Liikkuva kuva heijastetaan kolmelle valkokankaalle, joista kaksi sijaitsee lavan sivuilla ja yksi lavan takana. Kaikilta myynnissä olevilta paikoilta on näköyhteys vähintään yhdelle valkokankaalle.   Yhteistyössä: Presentation licensed by Disney Concert Library © Disney Kiitokset: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto   Tokaluokkalaisten taideretki: Juhlaviikot kutsuu kaikki toisen kouluvuotensa aloittavat helsinkiläiset nauttimaan Kinokonsertti Fantasiasta! Tokaluokkalaisten taideretkelle pe 23.8. ilmoittaudutaan koulujen kautta kevään 2013 aikana. Konsertin jälkeen Kiasma järjestää koululaisille ääneen ja kuvaan liittyvän työpajan ”Taikasana”. Yhteistyössä: Opetusvirasto, Nykytaiteen museo Kiasma, Helsingin kaupunginorkesteri, Disney Suomi, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu  
23.08.
(c) Godfrey Reggio

Kinokonsertti Koyaanisqatsi

Kiehtova kuvan ja äänen fuusio vyöryy yleisön tajuntaan kulttielokuvan kinokonsertissa.

LOPPUUNMYYTY

Kiehtova kuvan ja äänen fuusio vyöryy yleisön tajuntaan kulttielokuvan kinokonsertissa. Philip Glass sävelsi musiikin dokumentaristi Godfrey Reggion kollaasielokuvaan vuodelta 1982. Teos sai nimensä hopi-intiaanien kielestä; Koyaanisqatsi tarkoittaa tasapainonsa menettänyttä elämää. Väkevä ekologinen sanoma välittyy eri nopeuksilla esitetyin kuvasarjoin. Niissä seurataan luonnon jylhää kauneutta sekä ihmisen itsetuhoista matkaa autiomaan rauhasta avaruussukkulan räjähdykseen. Helsingissä nähdään ja kuullaan sovitus, jonka Glass esitti viime vuonna New York Philharmonicin kanssa. Säveltäjä soittaa esityksessä itse yhdessä ensemblensa, Helsingin kaupunginorkesterin ja EMO Ensemble -kuoron kanssa. Uraauurtava Koyaanisqatsi on vaikuttava sanaton kuvaruno, joka tarjoaa nykykatsojalle myös ripauksen nostalgiaa ja retrohenkeä. Elokuva sai myöhemmin kaksi jatko-osaa, Powaqqatsin (1988) ja Naqoyqatsin (2002). Taiteilijatapaaminen Ennen konserttia järjestetään keskustelutilaisuus klo 18-18.30 Musiikkitalon konserttisalissa. Säveltäjä Philip Glassin kanssa keskustelee musiikkitieteen dosentti, professori John Richardson. Tilaisuus on englanninkielinen ja vain lipun ostaneille.   Ohjaus: Godfrey Reggio Sävellys: Philip Glass Philip Glass, kosketinsoittimet Michael Riesman, kapellimestari Philip Glass Ensemble Lisa Bielawa, laulu kosketinsoittimet Mick Rossi, kosketinsoittimet Jon Gibson, David Crowell, Andrew Sterman; puupuhaltimet Helsingin kaupunginorkesteri EMO Ensemble Pasi Hyökki, kuoron valmennus Tuukka Haapaniemi, basso Tuotanto: Pomegranate Arts Konsertin kesto n. 1 h 30 min,  ei väliaikaa Liikkuva kuva heijastetaan kolmelle valkokankaalle, joista kaksi sijaitsee lavan sivuilla ja yksi lavan takana. Kaikilta myynnissä olevilta paikoilta on näköyhteys vähintään yhdelle valkokankaalle.     Yhteistyössä:
20.08.
(c) Marteen-Vanden-Abeele

Kiss & Cry

”Nanoesityksen” valkokankaalle heijastettu pienoismaailma onnistuu kuvaamaan ihmiselämän tunnerekisterin kaikki sävyt.

Minne elämän varrella kohdatut ihmiset katoavat? Iäkkään naisen muistikuvat menneisyyden rakastetuista heräävät henkiin taianomaisessa pienoismaailmassa. Lempeä, melankolinen tarina syntyy reaaliaikaisesti yleisön silmien edessä tanssin ja live-elokuvan keinoin. Päärooleissa ovat ilmaisuvoimaiset tanssivat sormet. Koreografi Michèle Anne De Mey ja elokuvaohjaaja Jaco Van Dormael ovat antaneet mielikuvituksensa lentää vapaana. ”Nanoesityksen” valkokankaalle heijastettu pienoismaailma onnistuu kuvaamaan ihmiselämän tunnerekisterin kaikki sävyt. Lisäksi lavalta voi seurata elävän elokuvan tekemistä reaaliaikaisesti sen eri vaiheineen. Huolitellut, minikokoiset lavasteympäristöt ovat säpsähdyttävän ilmeikkäitä. Herkkä ja runollinen Kiss & Cry on rakkauden ja kaipuun ylistyslaulu. Se on upean monitahoinen mestariteos ja osoitus yhteistyön voimasta. Tässä teoksessa mikään ei ole liian pikkuruista ollakseen suuren ihmetyksen aihe. Alkuperäinen idea: Michèle Anne De Mey, Jaco Van Dormael Työryhmä: Michèle Anne De Mey, Gregory Grosjean, Thomas Gunzig, Julien Lambert, Sylvie Olivé, Nicolas Olivier, Jaco Van Dormael Tuotanto: Charleroi Danses, Centre chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles / le manège.mons, Centre Dramatique Les Théâtres de la Ville de Luxembourg Esitystä on tukenut Wallonie-Bruxelles International   Esityskieli ranska, tekstitys suomeksi Suositellaan yli 12-vuotiaille Kesto: n. 90 min.   Ilmainen bussikuljetus Kamppi-Tapiola-Kamppi: Ciné-bussi lähtee Kampin Radisson Blu Royal Hotellin edestä aina puolelta. Paluubussi lähtee Tapiolasta tasatunnein. Ks. tarkat aikataulut >> Taiteilijatapaaminen La 17.8. esityksen jälkeen taiteilijatapaaminen. Esiintyjät kertovat Kiss & Cryn synnystä ja vastaavat yleisökysymyksiin. Kieli: englanti.   Yhteistyössä:
16.08., 17.08., 18.08.
Osta liput
Myötatunto (c) Liisu Saara

Korjaamo Teatterin Stage

Riko Saatsi – Veikko Nuutinen: Myötätunto

Ainutlaatuinen ja vimmainen esitys, joka luottaa taiteen ja mielikuvituksen positiiviseen voimaan.

Nuoren polven teatterintekijöiden, näytelmäkirjailija Veikko Nuutisen ja ohjaaja Riko Saatsin Seinäjoen kaupunginteatterissa sekä Takomo Teatterissa ja Rovaniemin kaupungiteatterissa nähty Myötätunto on ainutlaatuinen ja vimmainen esitys, joka luottaa taiteen ja mielikuvituksen positiiviseen voimaan. Viidesluokkalainen Henry on tehnyt äidinkielentunnille videoesityksen, jossa Jumala on kuollut eikä ihmishengellä ole arvoa. Esityksen maailmankuva on joillekin liikaa. Varsinkin, kun koulussa on vastikään tapahtunut synkkiä ja järkyttäviä asioita. Hyvitykseksi Henryn pitäisi tehdä toinen esitys aiheenaan myötätunto, mutta mitä se muka on? Myötätunto on tarina ulossulkemisesta, yksinäisyydestä, empatiasta ja vastuusta. Näytelmän henkilöistä kaikki ovat vaarassa menettää jotakin: Henry ystävänsä, Henryn ystävä Maria viattomuutensa, opettaja idealisminsa, isä nuoruutensa ja äiti kykynsä tuntea. Huom! Suositellaan yli 14-vuotiaille.   Teksti: Veikko Nuutinen Ohjaus: Riko Saatsi Lavastus ja pukusuunnittelu: Karmo Mende Valo- ja videosuunnittelu: Ville Virtanen Äänisuunnittelu: Teemu Salo Rooleissa: Saara Kotkaniemi, Jani Johansson, Tuomas Kiiliäinen, Mika Laurila, Liisu Mikkonen, Leena Rousti Tuotanto: Seinäjoen kaupunginteatteri Teatteri. Esityskieli: suomi ja osittain englanti, tekstitys englanniksi.    
17.08., 18.08.
Osta liput
Vieraat

Korjaamo Teatterin Stage

Lija Fischerin ohjaus Okko Leo: Vieraat – Perhesaaga

Mistä olemme kotoisin kun emme ole kotoisin mistään?

Mistä olemme kotoisin kun emme ole kotoisin mistään? Mitä tapahtuu kun sulaudumme toiseen kulttuuriin – katoaako meiltä jotain vai saammeko jotakin lisää. Korjaamo Teatterin ja Lappeenrannan kaupunginteatterin yhteistuotanto, Stagella kantaesityksensä saava Vieraat – Perhesaaga on saanut alkunsa näytelmäkirjailija Okko Leon ja visuaalisesta mielikuvituksestaan tunnetun ohjaaja Lija Fischerin keskusteluihin muukalaisuudesta, pakolaisuudesta ja kulttuurisesta identiteetistä. Leon teksti hyödyntää yhteistä perimätietoa ja Fischerin muistoja, ja muuntuu fiktiiviseksi, mutta silti henkilökohtaiseksi tarinaksi suvuista, lähdöistä ja halusta löytää koti. Muistojen sekoittuessa pienestä tulee suurta ja suuresta pientä. Näytelmän henkilöt ovat vieraita, mutta kuitenkin tuttuja. Totuus muuttuu omalakiseksi kertomukseksi, jossa kertomukset ja mielikuvat saavat uuden, hallitsemattoman suunnan. Tuloksena on Ukrainasta Kajaaniin pikajunan lailla kiitävä hengästyttävän emotionaalinen sukusaaga, jossa kaikki sukupolvet ja tapahtumapaikat ovat samaan aikaa läsnä. Teksti: Okko Leo Ohjaus: Lija Fischer Valo- ja videosuunnittelu: Ville Mäkelä Skenografia: Sofya Matveeva Valo- ja videosuunnittelu: Ville Mäkelä Äänisuunnittelu: Jussi Matikainen Rooleissa: Vilma Putro, Netta Salonsaari, Samuli Punkka, Sami Lanki, Pauliina Palo Tuotanto: Lappeenrannan kaupunginteatteri, Korjaamo Teatteri Teatteri. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi.   Kirjoittamistyötä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta, Suomen kulttuuritahasto ja Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto.  
14.08., 15.08.
Osta liput
(c) Florian Rainer

Korjaamo Teatterin Stage

Joonas Lahtinen u.a.: Ein.Küchen.Bau – Tehtävänä keittiö

Ein.Küchen.Bau – Tehtävänä keittiö on installaatio ja performanssi, jossa keittiöt puhuvat.

Ein.Küchen.Bau – Tehtävänä keittiö on installaatio ja performanssi, jossa keittiöt puhuvat. Esitys nivoo yhteen keittiöön ja ruoanlaittoon liittyvät henkilökohtaiset tarinat, globaalit ideologiat ja poliittiset merkitykset. Suomalais-itävaltalainen yhteisproduktio saa inspiraationsa arkkitehti Margarete Schütte-Lihotzkyn 1920-luvulla kotiäitien ajankäyttöä vapauttamaan suunnittelemasta valmiskeittiöstä. Illan aikana keittiö rakennetaan, sisustetaan ja siellä nähdään äärimmäisen tehokas kokkausesitys. Ein.Küchen.Bau pohtii tänäkin päivänä keittiöön liitettäviä merkityksiä yksityisen ja julkisen rajapinnassa. Kiitetty teos sai ensi-iltansa kansainvälisessä saksankielisessä Freischwimmer-Festival – Verwerte dich! -festivaalilla 2012-2013.   Performanssin kulku on seuraava: Pe 16.8. ja la 17.8. klo 17 Rakennusesitys (n. 30 min ) & klo 19.30. Joonas laittaa ruokaa –kokkausesitys (10 min) Su 18.8. klo 19, molemmat osat nähdään yhdessä (kesto n. 40 min) Ohjaus, konsepti: Joonas Lahtinen Tuotanto, dramaturgia, rekvisiitta: Luzie Stransky Tekninen ohjaus, äänisuunnittelu: Andreas Wiesbauer Lavastus: Kerstin Bennier Video: Deniz Soezen Esiintyjät: Joonas Lahtinen, Andreas Wiesbauer Tukijat: Itävallan suurlähetystö, Wienin kaupungin kulttuuriosasto, Suomen Saksan-instituutti, Ernst-May-Gesellschaft, Freischwimmer Festival Performanssi. Suomi–Itävalta. Esityskieli englanti ja saksa, tekstitys ja englanniksi. Synopsis suomeksi.  
16.08., 17.08., 18.08.
Passengers

Korjaamo Teatterin Stage

Periskop: Passengers

Passengers (Matkustajat) on teatteria, mediataidetta, tanssia ja elokuvaa road-movien hengessä yhdistävä matkakertomus kohtaamisista junassa Helsingistä Rovaniemelle.

Stagella maailman ensi-iltansa saava Passengers (Matkustajat) on teatteria, mediataidetta, tanssia ja elokuvaa road-movien hengessä yhdistävä matkakertomus kohtaamisista junassa Helsingistä Rovaniemelle. Sattumanvaraisten tapaamisten varaan heittäytyvät juuri vaimostaan eronnut italialainen mies, sota-alueilla traumatisoitunut saksalainen journalisti, Fukushimassa kotinsa menettänyt japanilainen nainen sekä junan mikrokosmoksen läpikotaisen tunteva konduktööri. Lappi revontulineen näyttäytyy heille eksoottisena pakopaikkana todellisuudesta, ja ohikiitävän junamatkan ajan kaikki tuntuu mahdolliselta. Korjaamo Teatterin osatuottama monikansallisen työryhmän synnyttämä teos toteutetaan teatterimaailmassa ainutlaatuisella useamman valkokankaan CineChamber-panoraamatekniikalla. Videomateriaalia, äänimaailmaa ja live-näytelmää vaikuttavasti yhdistävä Passengers on hellän melankolian kautta absurdiin huumoriin kuljettava elämys.   Ohjaus: Davide Giovanzana Mediataiteilija: Egbert Mittelstädt Teksti: Javad Djavahery Avustava mediataiteilija: Matthias Neuenhofer Musiikki: Biosphere Valosuunnittelu: Anssi Ruotanen, Niko Kurola Rooleissa: Giorgio Convertito, Maria Faust, Juha Sääski, Yoshie Shibahara Tuotanto: Periskop, Korjaamo Teatteri, Recombinant Media Labs, Rêves d’eau production Tuottaja: Luc Gerardin Kiitokset: Riikka Pelo, VR, Cumulus Hakaniemi, Korkeasaaren eläintarha Multimediateatteri. Suomi–Saksa. Esityskieli englanti, tekstitys suomeksi.
14.08., 15.08., 16.08.
Osta liput
Tsunami

Korjaamo Teatterin Stage

Fadhel Jaïbi – Jalila Baccar: Tsunami

Arabikevään jälkipyykkiin pureutuva Tsunami tuo Stagelle tuoreen näkökulman Tunisian kulttuuriseen kuohuntaan.

Arabikevään jälkipyykkiin pureutuva Tsunami tuo Stagelle tuoreen näkökulman Tunisian kulttuuriseen kuohuntaan. Kuvitteellisen kytevän siviilisodan keskellä pommit räjähtelevät, ihmisiä katoaa ja poliittiset erimielisyydet jakavat jopa perheitä. Nuori nainen kapinoi islamistisukuaan vastaan kotikylänsä valtataisteluiden keskellä ja pakenee Tunisiin selvittämään kadonneiden veljiensä kohtaloa. Osin Antigone-tragedian tarinaa kierrättävä Tsunami kyseenalaistaa lunnonmullistuksen lailla arabimaailman yli pyyhkäisseen kapina-aallon parhaimmillaankin ristiriitaiset vaikutukset. Vastavoimien painivat toisiaan vastaan, mutta kuka lopulta on oikeassa ja kuka väärässä? Identiteettikriisin keskeltä versoaa kuitenkin myös mahdollisuus vapautua, kasvaa ja löytää uusi yhteys toisiin. Kansainvälisesti tunnustetulta tunisialaisohjaaja Fadhel Jaïbilta on Stage-festivaalilla aikaisemmin nähty kriitikkojen ylistämä Amnesia. Ohjaus: Fadhel Jaïbi Teksti: Jalila Baccar Musiikki: Kais Rostom Äänisuunnittelu: Salah Chargui Valosuunnittelu: Fadhel Jaïbi, Yvan Labasse Näyttämömestari: Taha Jabari Lavastus: Kais Rostom Puvustus: Salah Barka Rooleissa: Jalila Baccar, Fatma Ben Saidane, Ramzi Azïez, Mohamed Ali Galaï, Nour El Houda Berhouma, Oussama Jemiï, Toumadher Zrelli, Bassam Aloui, Ali Ben Said, Oumaima Bahri, Labna Genoui Tuotanto: Familia productions – Théâtre Nationale de Chaillot, Tunisian kulttuuriministeriön tuella Teatteri. Tunisia. Esityskieli arabia, tekstitys suomeksi ja englanniksi.
23.08., 24.08., 25.08.
Osta liput
(c) Aki Loponen

Korjaamo Teatterin Stage

Jari Juutinen – Kristian Smeds: Sad songs from the heart of Europe

Kristian Smedsin kiitetty monologi nähdään Stagella odotettuna suomenkielisenä versiona.

Kristian Smedsin kiitetty monologi nähdään Stagella odotettuna suomenkielisenä versiona. Raa’an koskettava rakkaustarina perustuu F.M. Dostojevskin klassikkoromaaniin Rikos ja Rangaistus. Smedsin näytelmässä päähenkilönä on Raskolnikovin rakastettu, olosuhteiden pakosta prostituoiduksi ajautunut Sonja. Esitys kertoo paitsi Sonjan tarinan myös rajuja totuuksia siitä Euroopasta, jossa onni ja omaisuus on jaettu uudelleen. Euroopasta, jossa nuoret miehet paitsi suunnittelevat, myös tekevät äärimmäisiä ja epätoivoisia tekoja. Sad songs from the heart of Europe katsoo syvälle ihmissieluun, mutta sen katse on armelias. Tuskankin keskeltä pilkahtaa lämmin huumori, kauneus syrjäyttää rumuuden ja ihmeitä tapahtuu. Teksti: Kristian Smeds Ohjaus: Jari Juutinen Roolissa: Liisa Sofia Pöntinen Tuotanto: Lappeenrannan kaupunginteatteri Teatteri. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi.
15.08., 16.08.
Osta liput
Allegro

Korjaamo Teatterin Stage

Mikhail Patlasov – Marina Smyslova: Allegro

Palkitun pietarilaisen Baltic House -teatterin Allegro on omistettu Suomen ja Venäjän välisille suhteille.

Palkitun pietarilaisen Baltic House -teatterin Allegro on omistettu Suomen ja Venäjän välisille suhteille. Maantieteellisestä läheisyydestä huolimatta kulttuurieroja ei käy kiistäminen, ajatellaan. Allegro-juna vie Helsingistä Pietariin ennätysvauhdilla, mutta nopeuttaako se yhteyden löytämistä? Teatteria ja dokumentaarista videoaineistoa yhdistävä Allegro koostuu haastatteluista ja kertomuksista rajan kummaltakin puolelta. Junamatkalla ovat niin suomalaisen miehen kanssa suhdetta virittelevä Irina kuin ykisinhuoltaja-sosiologi Ljubava. Fiktioon sekoittuvat todellisina henkilöinä Allegron veturikuski sekä venäläistä kirjallisuutta kääntänyt kirjailija Jukka Mallinen. Ohjaaja Mikhail Patlasovilta nähtiin Stagella 2012 Venäjän poliittisia nuorisoliikkeitä käsitellyt kiitetty Antibodies.   Teksti: Marina Smyslova Ohjaus: Mikhail Patlasov Rooleissa: Elena Karpova, Igor Goppikov, Julia Gorbatenko, Yury Elagin, Ilya Borisov, Jukka Mallinen, Alexey Fedotov Tuotanto: Baltic House Teatteri. Venäjä. Esityskieli suomi ja venäjä, tekstitys suomeksi ja englanniksi.
19.08., 20.08., 21.08.
Osta liput
Peer Gynt

Korjaamo Teatterin Stage

Riko Saatsi – Henrik Ibsen: Mies maailman huipulla – Peer Gynt

Riko Saatsin Peer Gynt on uneksija ja naistenmies, jota halveksitaan ja kadehditaan röyhkeän luontonsa vuoksi.

Henrik Ibsenin liki 150 vuotta sitten kirjoittama näytelmä kertoo kuin tämän päivän uhmakkaasta nuorukaisesta, joka kiertää maapalloa kokemuksia keräten ja itseään etsien. Riko Saatsin Peer Gynt on uneksija ja naistenmies, jota halveksitaan ja kadehditaan röyhkeän luontonsa vuoksi. Hän lähtee pakosalle syrjäisistä lapsuuden maisemista jättäen häntä rakastavat ihmiset taakseen. Mainetta ja kunniaa hamutessaan itselleen omistautuva, keskinkertaisuutta vihaava Gynt kimpoilee intohimojen ja äärimmäisyyksien riepottelemana tuntureilta valtamerten kautta takaisin kotiin. Riko Saatsin tähän päivään ohjaama klassikko pursuaa mielikuvitusta, riehakkuutta ja elämännälkää. Vimmaisen vaikuttavasti toteutetussa esityksessä Peerin tuntoja säestää Antti Paalasen haitari. Teksti: Henrik Ibsen, Riko Saatsi Suomennos: Pentti Saarikoski Ohjaus: Riko Saatsi Lavastus: Kaisu Koponen Pukusuunnittelu: Riikka Aurasmaa Valosuunnittelu: Tomi Suovankoski Äänisuunnittelu: Sami Silén Musiikki: Jouni Bäckström, Antti Paalanen Rooleissa: Jarkko Lahti, Jani Johansson, Sari Jokelin, Antti Paalanen, Tuomas Kiiliäinen, Saara Kotkaniemi, Matti Suokonautio, Mia Vuorela, Liisu Mikkonen Tuotanto: Seinäjoen kaupunginteatteri Teatteri. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi.  
20.08.
Osta liput
Grind (c) Ivo Hofste

Korjaamo Teatterin Stage

Jefta van Dinther – Minna Tiikkainen – David Kiers: Grind

Grind haastaa käsityksemme todellisuudesta sekoittamalla havainnot ja saattamalla aistit oikosulkuun.

Grind haastaa käsityksemme todellisuudesta sekoittamalla havainnot ja saattamalla aistit oikosulkuun. Koreografi-tanssija Jefta van Dintherin, valosuunnittelija Minna Tiikkaisen ja äänisuunnittelija David Kiers yhteisteos luo vähäeleisistä elementeistä liikkeen, valon ja äänen sarjatulta, joka vavisuttaa sisuksia myöten. Tykyttävät teknorytmit ja sykkivät valot täydentävät synestesiasta eli aistien sekoittumisesta ammentavaa teosta, joka sekä hämmentää että koskettaa. Huom! Esityksessä käytetään voimakkaita valoefektejä ja vilkkuvia strobovaloja. Konsepti: Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen Koreografia ja tanssi: Jefta van Dinther Valosuunnittelu: Minna Tiikkainen Äänisuunnittelu: David Kiers Musiikki: David Kiers, Emptyset Tuottaja: Emelie Bergbohm Tuotanto: Jefta van Dinther / Sure Basic, Minna Tiikkainen, Pact Zollverein, Interim Kultur – Sweden and Frascati Productions Tukijat: NRW Kultursekretariat Wuppertal Nykytanssi. Suomi–Ruotsi–Saksa. Ei dialogia.            
17.08., 18.08.
Osta liput
(c) Michalis Rafail

Korjaamo Teatterin Stage

Maija Hirvanen: For those who have time

For those who have time on runollinen ja omalaatuisen visuaalinen esitys, jossa tarkka rytmi kohtaa herkän tunteen.

For those who have time on runollinen ja omalaatuisen visuaalinen esitys, jossa tarkka rytmi kohtaa herkän tunteen. Jatkuvalle kiireellemme naurava osoittelematon tanssiteos kyseenalaistaa kummalliset prioriteettimme ja tapamme suhtautua aikaan. Maija Hirvasen kiitetty koreografia yhdistää humoristisen leikkisyyden meditatiiviseen pienieleisyyteen ja ihmettelee kiihtynyttä aikaamme kysyen: mikä todella on tärkeää? Koreografia ja ohjaus: Maija Hirvanen Esiintyjät: Hanna Ahti, Andrius Katinas Valosuunnittelu: Heikki Paasonen Pukusuunnittelu: Jouko Korkeasaari, Ville Häkkinen Äänisuunnittelu: Lauri Wuolio Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Tanssiareena ry/Liikkeellä Marraskuussa -festivaali, Maija Hirvanen Nykytanssi. Esityskieli englanti, ei tekstiä.  
17.08.
Osta liput
(c) Oblivia

Korjaamo Teatterin Stage

Oblivia: Museum of postmodern art

Museum of postmodern art tekee ruumiinavauksen emotionaalisille ja älyllisille käsitteille ja kaivautuu syvälle kielen juuristoon.

Monikansallinen esitysryhmä Oblivia laittaa tuoreimmassa projektissaan postmodernismin kuvitteelliseen museoon ja ottaa käsittelyyn tämän päivän, menneisyyden sekä tulevaisuuden. Museum of postmodern art tekee ruumiinavauksen emotionaalisille ja älyllisille käsitteille ja kaivautuu syvälle kielen juuristoon. Teos, jonka ryhmä lopulta synnyttää näyttämölle on hirviömäisen absurdi. Museum of postmodern art on painokkaan filosofinen, huippuälykäs ja vakavasti otettavan hauska. Pact Zollvereinin ja Espoon kaupunginteatterin osatuottama esitys sai kanta-esityksensä arvostetussa Pact Zollverein -taiteilijaresidenssissä Saksan Essenissä. Suomen ensi-ilta oli Espoon kaupunginteatterissa. Esiintyjät: Timo Fredriksson, Anna Krzystek, Annika Tudeer Äänisuunnittelu: Juuso Voltti Valosuunnittelu: Meri Ekola Tuottaja: Marina Andersson-Rahikka Valokuvaus: Eija Mäkivuoti Graafinen suunnittelu: Pia Petterson Tuotanto: Oblivia Performanssi. Suomi–Iso-Britannia–Saksa. Esityskieli englanti, ei tekstitystä.
15.08.
Osta liput
Arkielamaa

Korjaamo Teatterin Stage

Piia Peltola - Maria Jotuni: Arki elämää

Arki elämää on Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden dokumentti kesäisestä päivästä Suomen maaseudulla.

Arki elämää on Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden dokumentti kesäisestä päivästä Suomen maaseudulla. Lapissa kaikki kukkii, mutta sielu kaipaa seuraa parempaa. Arki elämää on 2010-luvun tulkinta Maria Jotunin pienoisromaanista Arkielämää. Teatterikorkeakoulun työryhmä löysi tarinasta maakuntien Suomi-nostalgiaa huokuvan maailmankuvan, jota he lähestyvät sekä lämmöllä että antipatialla. Arki elämää tarjoaa kurkistuksen Suomi-brändien takana vallitsevaan todellisuuteen. Näytelmä tuo lavalle maaseudun tutut kasvot, lapsuuden enot sekä tuttavat huoltoasemilta, navetoista ja seuraintaloilta, Jotunin epädramatisoitua kerrontaa mukailevalla dokumentaarisella otteella. Ohjaaja Piia Peltola on helsinkiläinen teatterintekijä, joka on mukana mm. Susanna Kuparisen Valtuusto ja Eduskunta -näytelmien työryhmissä. Sovitus on Paula Vesalan käsialaa. Sovitus: Paula Vesala ja Piia Peltola Maria Jotunin teoksen pohjalta Ohjaus: Piia Peltola Lavastus: Sari Paljakka Pukusuunnittelu: Ina Dolk Valosuunnittelu: Otso Vartiainen Äänisuunnittelu: Julius Valve Rooleissa: Sonja Kuittinen, Joonas Kääriäinen, Fanni Noroila, Dennis Nylund, Amanda Nyman, Olli Rahkonen, Maruska Verona Tuotanto: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu & Aalto-yliopisto – Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Tuottaja: Johanna Autio Teatteri. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi  
18.08., 18.08.
Osta liput
(c) Kai G Baer

Korjaamo Teatterin Stage

Antti Mikkola: Kuningatarleikit

Kuningatarleikit on näytelmä naisista ja vallasta.

Kuningatarleikit on näytelmä naisista ja vallasta. Vallanhimoinen kansanedustaja, vilppiä peittelevä hiihdon olympiakultamitalisti ja miehensä surmasta epäilty perheenäiti ovat kaikki jäämäisillään kiinni jostakin. Tarinan innoituksena ovat muun muassa Anneli Jäätteenmäen Irak-gate, Marja Tiuran lahjusepäily, Anneli Auerin oikeusprosessi sekä Marjo Matikainen-Kallströmin doping-kohu. Naisten noustessa yhteiskunnan keskeisille paikoille uskottavuutta testataan eri tavoin kuin miehillä. Toisaalta menestyvä nainen yrittää usein piilotella omaa naiseuttaan. Miespoliitikkojen tunaroinneille naureskellaan, mutta onko naisessa mitään koomista? Umpikujassaan tuskailevan naisen ahdinkoa värittää usein halveksunta. Sukupuolirooleja ronskisti sekoittava Kuningatarleikit tempaa mukaansa mustalla huumorillaan. Hersyvä teksti ja loistava näyttelijäntyö pitää katsojan pihdeissään näytelmän nivoessa yhteen naiskohtaloita eri aika- ja todellisuustasoilta. Ohjaus ja teksti: Antti Mikkola Rooleissa: Antti Mankonen, Tanjalotta Räikkä, Karoliina Kudjoi Valosuunnittelu: Tiiti Hynninen Tuotanto: Teatteri Telakka Teatteri. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi.
17.08., 18.08.
Osta liput
John – Eleanor

Korjaamo Teatterin Stage

Merja Pöyhönen – Timo Väntsi – Tom Linkinen: John – Eleanor

John – Eleanor tuo keskiaikaisen, aikuisille suunnatun nukketeatteriperinteen tähän päivään ja nostaa esiin huikean, lämminhekisen veijaritarinan oman tiensä kulkemisesta.

Lontoolainen John Rykener on jäänyt historian kirjoihin vanhan kuulustelupöytäkirjan kautta. Vuodelta 1394 peräisin oleva oikeuspöytäkirja kertoo Rykenerin tarinan sen jälkeen, kun hänet yllätettiin harrastamassa maksusta seksiä toisen miehen kanssa, naiseksi pukeutuneena. Kuulusteluissa hän kertoi monivaiheisen tarinansa oman elämänsä sankarina ja sankarittarena keskiaikaisen Englannin kujilla, tavernoissa ja makuuhuoneissa. John – Eleanor tuo keskiaikaisen, aikuisille suunnatun nukketeatteriperinteen tähän päivään ja nostaa esiin huikean, lämminhekisen veijaritarinan oman tiensä kulkemisesta. Ohjaaja Merja Pöyhösen, nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin ja keskiajan tutkija Tom Linkisen yhteistyöstä syntynyt näytelmä esittää vaihtoehtoisen näkökulman keskiaikaan, mutta kysyy samalla kuinka paljon on oikeastaan muuttunut. TEHDAS Teatterin ja nukketeatteri HOX Companyn yhteistuotanto sai ensi-iltansa osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa 2012. Huom! Esitys on tarkoitettu aikuisille. Käsikirjoitus: Timo Väntsi, Tom Linkinen Ohjaus: Merja Pöyhönen Esiintyjät: Timo Väntsi, Tom Linkinen Valosuunnittelu: Timo Ollila Puvustus: Pia Kalenius Nuket: Timo Väntsi Tuotanto: Tehdas Teatteri, Hox Company Nukketeatteri. Esityskieli englanti, tekstitys suomeksi.
16.08., 17.08.
Osta liput
(c) Simo Karisalo

Leffapiknik

Leppoisa leffapiknik levittäytyy toista kertaa Kansalaistorin nurmikentälle.

Leppoisa leffapiknik levittäytyy toista kertaa Kansalaistorin nurmikentälle, Musiikkitalon kupeeseen. Juhlaviikot ja pääkaupunkiseudun elokuvatoimijat tarjoavat kaupunkilaisille neljä elokuvailtaa. Ota eväskori ja viltti mukaan ja tule fiilistelemään elokuun pimeneviä iltoja ja elävää kuvaa! La 17.8. klo 21.45 Espoo Ciné International Film Festival esittää: VICKY CRISTINA BARCELONA ohjaus Woody Allen Amerikkalaiset Vicky (Rebecca Hall) ja Cristina (Scarlett Johansson) matkustavat kesäksi lomalle Barcelonaan, jossa heitä alkaa piirittää karismaattinen kuvataiteilija Juan Antonio (Javier Bardem). Tilanne mutkistuu, kun kuvaan astuu myös taiteilijan äkkipikainen ex-puoliso Maria Elena (Penélope Cruz).
Espoo Cinén päättäjäiselokuvana vuonna 2008 esitetty Vicky Cristina Barcelona on Woody Allenin eurooppalaisen kauden helmiä. Allenin tämänvuotinen uutuus nähdään taas ensimmäisenä Espoo Cinéssä. Esityskieli englanti ja espanja, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi Ikäraja: 12 Kesto: 96 min Su 18.8. klo 21.45 Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA esittää: HELSINKI, IKUISESTI ohjaus Peter von Bagh Arkistomateriaaliin ja vanhoihin kotimaisiin fiktioelokuviin perustuva Helsinki, ikuisesti näyttää pääkaupunkimme kasvot sadan vuoden ajalta. Samalla se kertoo, minkälainen Hel- sinki voisi olla. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut legendaarinen Peter von Bagh. Hän jäljittää Helsingin henkeä eri kaupunginosista ja historian kerrostumista, dokumentin ja runollisen kaupunkielokuvan välimaastossa. Helsinki, ikuisesti on kunnianosoitus kaikille niille elokuvantekijöille, jotka eivät ole aikanaan saaneet saavutuksiaan vastaavaa kunnioitusta. Helsinki, ikuisesti nosti ohjaajan maailmanlaajuiseen tunnettuuteen. Von Bagh esittelee elokuvan Leffapiknikillä. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi Sopii kaikenikäisille Kesto: 74 min Ma 19.8. klo 21.45 Rakkautta & Anarkiaa esittää: MOULIN ROUGE ohjaus Baz Luhrmann The Great Gatsby hurmaa teattereissa, ja sen kunniaksi Rakkautta & Anarkiaa haluaa muistella vuotta 2001. Silloin Moulin Rouge oli festivaalin avajaiselokuva ja ohjaaja Baz Luhrmann oli saapunut paikalle esittelemään elokuvansa suomalaiselle yleisölle. Hänen yltiöpäinen ideansa oli päivittää musikaali-genre nykypäivään, uudelle vuosituhannelle. Tarina sijoittuu vuoteen 1899, mutta kuvat ja musiikki pursuavat vaikutteita ja lainoja kaikesta 20. vuosisadan kulttuurista, aina impressionismista ja Eric Satiesta Madonnaan ja Bollywoodiin. Esityskieli englanti, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi Ikäraja: 12 Kesto: 128 min Ti 20.8. klo 21.45 Docventures esittää: BARAKA ohjaus Ron Fricke Baraka on kokoelma uskomattoman hienoja liikkuvia kuvia eri puolilta maailmaa. Elokuvassa seurataan yhtäältä heimoja, kansoja ja eri kulttuurien uskonnollisia rituaaleja. Toisaalta se esittelee luontoa, avaria maisemia ja eläimiä. Dokumentaarisessa elokuvassa ei ole juonta eikä puhetta, sen sijaan kuvan, äänen ja musiikin yhdistelmä luo miltei hypnoottisen kokemuksen. Elokuva ottaa kantaa — omalla tavallaan — ihmisen viisauteen tai nimenomaan sen puutteeseen. Barakaa on usein verrattu Koyaanisqatsi-elokuvaan, joka nähdään kinokonserttina Juhlaviikoilla.
Barakan ulkoilmaesitys on syksyllä TV2:lla alkavan Docventures-ohjelmasarjan lähtölaukaus. Ikäraja: 12 Kesto: 96 min   Yhteistyössä: Espoo Ciné International Film Festival, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Rakkautta & Anarkiaa, Docventures
17.08., 18.08., 19.08., 20.08.
(c) Guy Vivien

Les Arts Florissants

William Christie & Jardin des Voix

Ranskalaisen barokkimusiikin aateliset puhaltavat Rameaun musiikkiin hurmaavaa iloa ja eloa.

Aarioita, madrigaaleja, oopperaa ja oratorioita. Rakkauden, koston ja luonnon ihmeiden teemoja. Ranskalaisen barokkimusiikin aateliset puhaltavat Rameaun musiikkiin hurmaavaa iloa ja eloa. Kapellimestari William Christien huolella valitsema ohjelma tuo esille orkesterin uskomattoman nyanssien tajun. Barokin ooppera herää henkiin laulusolistien esiintyessä kamariorkesterin ympärillä. Kaiken kruunaa sielukkaiden periodisoittimien sointi. Yhdysvaltalainen cembalisti-kapellimestari Christie on saanut ranskalaiset ymmärtämään oman vanhan musiikkinsa kaikki hienoudet. Hän on myös onnistunut palauttamaan arvoonsa useammankin ranskalaissäveltäjän. Les Arts Florissants -orkesterista Christie on muovannut ranskalaisen barokin arvostetuimman tuntijan, jolla on lukuisia seuraajia. Le Jardin des Voix on hanke, jolla orkesteri nostaa esiin nuoria huippulaulajia. Helsingin konsertin teema kiertyy Rameaun musiikin ympärille. Konsertti on osa Helsingin juhlaviikkojen kansainvälisten sinfoniaorkesterien vierailusarjaa.   Les Arts Florissants Kapellimestari: William Christie Solistit: Daniela Skorka, sopraano Emilie Renard, mezzosopraano Benedetta Mazzucato, mezzosopraano Zachary Wilder, tenori Victor Sicard, baritoni Cyril Costanzo, basso Konsertin kesto n. 2 tuntia, väliaika Tekstitys suomeksi   Ohjelma:  Le Jardin de monsieur Rameau – valikoima Jean-Philippe Rameaun musiikkia Michel Pignolet de Montéclair : Jephté, extraits du Prologue Jean-Philippe Rameau : La Guirlande, osia Antoine Dauvergne : Hercule Mourant, Air ”Quelle voix suspend mes alarmes ?” Jean-Philippe Rameau : Hippolyte et Aricie, Air ”Quels doux concerts” Nicolas Racot de Grandval : Cantate ”Rien du tout” Antoine Dauvergne : La Vénitienne, Acte II, osia Christoph Willibald Gluck : L’Ivrogne corrigé, Trio “Maudit ivrogne” et Quatuor “Il est mort” Jean-Philippe Rameau : Ah! loin de rire (Canon à la quinte) Christoph Willibald Gluck : L’Ivrogne corrigé, Terzetto ”Rendez mon époux à la vie” Jean-Philippe Rameau : Réveillez-vous, dormeur (Canon) Christoph Willibald Gluck : L’Ivrogne corrigé, Quatuor ”Que de plaisirs l’Amour nous donne” väliaika André Campra : L’Europe Galante – La France, osia Jean-Philippe Rameau : Les Fêtes d’Hébée ou les Talents lyriques – Première Entrée : La Poésie, osia Jean-Philippe Rameau : Dardanus, osia Jean-Philippe Rameau : Les Indes Galantes – Troisième Entrée : Les Fleurs, Quatuor ”Tendre Amour” Jean-Philippe Rameau : Les Paladins, Ariette ”Accourez, amants, venez tous” Jean-Philippe Rameau : Les Surprises de l’Amour – Les Sibarites, osia   Yhteistyössä: Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin kaupunki
27.10.
Osta liput
(c) Squiz Hamilton

Lianne La Havas

Monica Heldal

Soulin voimaa folkin herkkyydessä, pieniä tarinoita suurissa tunteissa.

Soulin voimaa folkin herkkyydessä, pieniä tarinoita suurissa tunteissa. Lianne La Havas ottaa kuulijaa kädestä ja vie mukanaan. Itsestään raa’an avoimesti ammentava laulaja-lauluntekijä kietoo kertomuksensa lämpimiin sävyihin ja sielukkaaseen, suloisen käheään tulkintaan. Lontoolainen La Havas on nimennyt jamaikalaisen äitinsä ja kreikkalaisen isänsä erilaiset musiikkitaustat tärkeimmiksi vaikutteikseen. Vasta 23-vuotias nainen on luonut tunteikkailla ja tarttuvilla kappaleillaan, laulullaan ja kitaransoitollaan oman tyylinsä, joka on hurmannut niin Princen, Bon Iverin kuin suuren yleisönkin. Keikalla La Havas saa yleisöt pauloihinsa välittömyydellään ja synnynnäisillä esiintyjänlahjoillaan. Tänä iltana Huvilateltta on hänen hämyinen olohuoneensa ja me hänen uskottujaan. Hurjaa suitsutusta kerännyt norjalainen Monica Heldal punoo vanhasta suistobluesista ja perinteisestä irlantilaismusiikista vastustamattoman yhdistelmän. Vasta 21-vuotias lahjakkuus tekee alkuillasta ikiomansa jäljittelemättömällä heittäytymisellä ja ajattomalla tunnelmantajulla. Keikan jälkeen ravintolan puolella levyjä soittaa DJ Kiippari-Kalle. LIANNE LA HAVAS Lianne La Havas, laulu, kitara James Wyatt, koskettimet, basso, laulu Jay Sikora, rummut, laulu Rhianna Kenny, laulu Chris Dagger, basso, kitara, laulu MONICA HELDAL Monica Heldal, kitara, laulu Øyvind Blomstrøm, kitara, laulu Cato Salsa, kitara Martin Langlie, rummut Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Monica Heldal aloittaa klo 19, Lianne La Havas klo 20.30. Ovet avataan klo 18.   Lue lisää Lianne La Havasista:
23.08.
Osta liput
(c) Denis Dailleux

Lo’Jo

Laïla Amezian 'TriOde'

Ranskalainen chanson ryydittyy pohjoisafrikkalaisin maustein tiheätunnelmaisessa illassa.

Ranskalainen chanson ryydittyy pohjoisafrikkalaisin maustein tiheätunnelmaisessa illassa. Musiikillisten maailmojen kohtaamisesta vastaa menestyksekkään uran tehnyt Lo’Jo, jonka lämminhenkinen ja värikylläinen sointi on ainutlaatuisen tunnistettava. Lo’Jon perustajat, ranskalaiset Denis Péan ja Richard Bourreau tekivät maailmanmusiikkia jo silloin, kun koko termi oli vasta tulossa tunnetuksi. Yhtye löysi nykyisen muotonsa, kun algerialaiset sisarukset Nadia ja Yamina Nid El Mourid liittyivät kokoonpanoon tuoden mukanaan ihastuttavat lauluharmoniansa. Yhdistelmä on runsas sekä runollinen, ja se kuljettaa ajatukset yhtä hyvin gainsbourgilaiseen, arkkityyppiseen ranskalaisuuteen kuin Saharan seutuvien musiikkiperinteisiinkin. Lo’Jo on kypsynyt pitkän uransa aikana kuin hieno viini. Sen vuonna 2012 ilmestynyt albumi ”Cinema el mundo” nousi mm. Songlines-lehden vuoden albumien joukkoon. Pohjoisafrikkalaisuus kuultaa vahvasti läpi myös illan avauksessa, jossa Laïla Amezianin jazz soi vaikutteista rikkaana. Marokkolaistaustainen, Belgiassa vaikuttava Amezian kantaa vahvassa äänessään mukanaan niin idän kuin lännenkin. Keikan jälkeen ravintolan puolella levyjä soittaa DJ Bunuel. Tähän tilaisuuteen voit ostaa Ravintola Juuren erikoishintaisen aterian etukäteen! Menu: Porilainen Juuren tapaan, tuorecoleslawta, luomujuureslastuja ja kauden pieni makea Menu on tarjolla ennen konserttia, väliajalla ja konsertin jälkeen. Laïla Amezian aloittaa klo 19, Lo’Jo klo 20.30. Ovet avataan klo 17.30. Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa.   LAILA AMEZIAN ’TRIODE’ Laïla Amezian, laulu Anja Naucler, sello Stephan Pougin, rummut, perkussiot LO’JO Denis Pean, laulu, koskettimet Kham Meslien, basso Nadia Nid El Mourid, laulu, perkussiot Yamina Nid El Mourid, laulu, saksofoni Richard Bourreau, viulu Baptiste Brondy, rummut Lue lisää Lo’Jo’sta
30.08.
Osta liput
(c) Love Records

Lovea kehiin

Juhlaviikkojen viimeisenä iltana Huvilassa kunnioitetaan Love Recordsin suurenmoista perintöä.

Love Recordsin ikoninen sydänlogo merkitsee suomalaisessa musiikissa laatuleimaa. Legendaarinen levymerkki on julkaissut olemassaoloaikana vuosina 1966–1979 valtavan määrän suomalaisen populaarimusiikin kulmakiviä. Loven merkitys suomalaisen rockin, progen ja poliittisen musiikin historiassa on kiistaton. Yhtä selvää on, että Loven tinkimättömän, täydellä sydämellä luodun tuotannon taika on säilynyt tähän päivään asti. Juhlaviikkojen viimeisenä iltana Huvilassa kunnioitetaan Love Recordsin suurenmoista perintöä. Lavalle nousevat mm. Pepe Willberg ja Maarit — jotka levyttivät aikanaan Lovelle — sekä Aija Puurtinen, Tuure Kilpeläinen ja nuoremman polven tekijät Mirkka Paajanen sekä Kuningasidean Väinö ja Pole. Miltä kuulostavat vuonna 2013 Dave Lindholmin Puhtaat laivat ja Kaj Chydeniuksen Sinua sinua rakastan? Lovelta, tietenkin. Mitä tapahtuu kulissien takana? Juhlaviikot ja Elisa seuraavat Lovea kehiin -konsertin valmistelua ja Love Recordsin taustoja. Kurkkaa kulisseihin: kulissientakana.fi   ILTAKONSERTTI LOPPUUNMYYTY Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Ovet avataan klo 13 ja klo 18. Solistit: Pepe Willberg Maarit Aija Puurtinen Tuure Kilpeläinen Mirkka Paajanen / Pepe Deluxé Kuningasidean Väinö ja Pole   Yhteistyössä: Sami Kuoppamäki, rummut Lauri Porra, basso Osmo Ikonen, koskettimet Aleksi Ahoniemi, saksofoni Miikka Paatelainen, pedal steel ja kitara Lasse Sakara, kitara ja orkesterin johto Alkuperäisidea: Lasse Sakara, Erkki Korhonen, ZM Entertainment
01.09., 01.09.
Osta liput
Matthwe Barley (c) Nick White

Matthew Barley: Around Britten

Toisessa Ateljee-konsertissa kuullaan Barleyn ainutlaatuinen sooloresitaali Around Britten.

Ateljee-konsertissa kuullaan Barleyn ainutlaatuinen sooloresitaali Around Britten. Animaatioin visualisoitu konsertti juhlistaa Benjamin Britteniä, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut täydet sata vuotta. Barley on koonnut 3. soolosellosarjan ympärille mm. Bachia, uutta musiikkia sekä elektroniikkaa ja improvisaatiota hyödyntäviä, yllättäviä elementtejä. Juhlavuoden aikana Barley esittää soolon 100 kertaa Britanniassa – ja nyt myös Helsingin juhlaviikoilla! Juhlaviikkojen ja OP-Pohjolan yhteistyöprojekti, Ateljee-sarja, toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Around Britten Matthew Barley, sello Visualisointi: Nick Hillel, Yeast Culture Dai Fujikura: The Spirit of Beings Gavin Bryars: Tre Laude Dolce J. S. Bach: 5. soolosellosarja Benjamin Britten: 3. soolosellosarja Jan Bang/Barley: Noticing Things James MacMillan: And he rose Konsertin kesto n. 1 h 30 min,  ei väliaikaa   Yhteistyössä:
26.08.
Osta liput
Matthew E. White (c) Sara Padgett

Matthew E. White

Sami Kukka & Pöly

Kovassa nousukiidossa oleva laulaja-lauluntekijä Matthew E. White tekee Suomi-debyyttinsä Huvilassa.

Kovassa nousukiidossa oleva laulaja-lauluntekijä Matthew E. White tekee Suomi-debyyttinsä Huvilassa. Hänen kauniisti orkestroiduissa biiseissään kaikuvat 1970-luvun progressiivisuus, kosminen kantri sekä jazz- ja gospel-vaikutteet. Laulujen pienissä tarinoissa seikkailevat yksinäisyyden, kauneuden, rakkauden ja uskonnon hämmentämät hahmot. Vähäeleisen, intiimin runollisuuden taituri Sami Kukka on seilannut folkin vesiä Nick Draken ja Pekka Strengin välimaastossa jo 1980-luvun lopulta lähtien. Minimalistisesta psykedeeliseen ja hiljaisesta kanteleensoitosta vauhdikkaaseen folkrockiin liukuva, keväällä julkaistu kuudes levy Otava on tallentanut tämän vaatimattoman mestarin omimmillaan. Porukalla Huvilaan halvemmalla Tähän tapahtumaan voit ostaa kaverilipun: neljä kaveria konserttiin kolmen hinnalla! Liput myynnissä Lippupalvelussa >> MATTHEW E. WHITE Pinson Bunley Chanselle Jr, rummut Gabriel Chips Churray, koskettimet Scott William Clark, perkussiot Ted Crandle Pollard III, lap steel, kitara, koskettimet Charles Cameron Ralston, basso Matthew Edgar White, laulu, kitara SAMI KUKKA & PÖLY Sami Kukka, laulu, kitara Pekko Käppi, jouhikko Jukka Räisänen, basso Arwi Lind, rummut Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Sami Kukka & Pöly aloittaa klo 19, Matthew E. White klo 20.15. Ovet avataan klo 18. Lue lisää Matthew E. White:
28.08.
Osta liput
(c) Media Facades

Media Facades

connectingcities.net

Media Facades 2013 tuo kaupunkitilan jälleen vuorovaikutteisten teosten näyttämöksi.

Media Facades 2013 tuo kaupunkitilan jälleen vuorovaikutteisten teosten näyttämöksi. Networked City -teemalla festivaali kartoittaa tietoverkkojen ja kaupunkitilan yhteyksiä sekä rakentaa kohtaamisia kaupunkien välille. Festivaalin tapahtumat käynnistyvät Lasipalatsin aukiolla Taiteiden yönä ja jatkuvat Kalliossa Vaasankadulla, joka on tänä vuonna festivaalin päätapahtumapaikka. Ohjelmassa 2013: DANCE.AR – GLOBAALI KOREOGRAFIA Älypuhelinten räjähdysmäisesti kasvanut käyttö on muuttanut tapaa, jolla olemme yhteyksissä ympäröivään maailmaan: kuka tahansa, missä päin maailmaa tahansa, voi tulla välittömästi läsnäolevaksi.  Dance.AR on mediataitelija Sander Venhoofin ja koreografi Marjolein Vogelsin yhteistyönä syntynyt älypuhelimiin perustuva koreografia, joka heijastaa nykyihmisen globaalisti verkottunuta todellisuutta. Projekti esittelee uuden, kollektiivisen ja fyysisen tavan käyttää älypuhelimia hyödyntäen ns. tehostetun todellisuuden (AR, Augmented Reality) teknologiaa. Tanssijoiden liikeratoja ohjaa ja yhdenmukaistaa älypuhelimen näytöllä liikkuva graafinen elementti. Sander Veenhof on hollantilainen, kansainvälisesti teoksia esittänyt mediataiteilija, jonka tuotanto kartoittaa arkielämän ja uuden teknologian, fyysisen ja virtuaalisen todellisuuden rajapintoja. Viime vuosina hän on erikoistunut älypuhelimien ja tehostetun todellisuuden (Augmented Reality) sovelluksiin. To 22.8.2013 klo 19-20  Lasipalatsin aukio / mbar La 24.8.2013  klo 20-21 Vaasankatu Tuotanto: Connecting Cities Network / IMAL & m-cult Yhteistyössä: mbar ja Stadi.TV Lue lisää >>   DIALOGUE – DECONSTRUCTED CITY Uuden audiovisuaalisen projektinsa Dialogue – Deconstructed City esittää VJ-ryhmä Random Doctors (VJFinland) yhteistyössä kokeellisen musiikki- ja performance-ryhmän Riders Of The Lost Currentin ja äänitaiteilija Mérin kanssa. 3-tuntinen spektaakkeli valtaa Vaasankadun ja Fleminginkadun kulman lauantaina 24.8. Dialogue – Deconstructed City tutkii kaupungin monimuotoisia sosiaalisia, tilallisia ja poliittisia rakenteita. Projekti rakentaa improvisoituja vuoropuheluja kokeellisen elektronisen ja akustisen musiikin, eri kaupungeista (mm. Helsinki, Berlin, Athens, Istanbul) koottujen äänimaisemien, muunneltujen instrumenttien ja live-visuaalien välille. Random Doctors on helsinkiläinen VJ-ryhmä, joka perustettiin 2004. Ryhmän energiset live-esitykset yhdistävät villiä improvisaatiota ja ammattitaitoa. Reaaliaikaisia visuaaleja miksaamalla ryhmä kartoittaa kulttuurista alitajuntaamme haastaen DJt ja muusikot ylittämään rajojaan. Esiintyessään festivaaleilla, underground-klubeilla ja taidetapahtumissa Random Doctors pysyy uskollisena tavoitteelleen luoda maagisia hetkiä joissa musiikki, kuvat ja yleisö tulevat yhdeksi. Riders Of The Lost Current on kokeellinen musiikki- ja performanceryhmä joka muokkaa circuit-bendingillä soittimia leikkikialuista ja luo niillä ambient-musiikkia. Improvisoitu musiikki perustuu harjoiteltujen osien sijaan spontaaniin liikkeeseen ja tunnelmaan, ja syntyvä äänikollaasi vaihtelee kokeellisesta elektronimusiikista tummaan ambientiin, droneen ja heavy noiseen. Mér on äänisuunnittelija, tuottaja ja muusikko jolla on pitkä historia suomalaisen elektronisen musiikin ja teknon aloilla. La 24.8. klo 21-24 Vaasankadun ja Fleminginkadun kulma Tuotanto: m-cult Kiitos: Bar Molotow Lue lisää >>   KATSE TÄÄLTÄ SINNE – JA TAKAISIN Taiteilijapari Mar Canet’n ja  Varvara Guljajevan uusi teos Binoculars to… from yhdistää elegantin yksinkertaisella tavalla kaksi kaupunkilaista katsomisen kulttuuria: turismin ja valvonnan. Projektia varten taiteilijat ovat räätälöineet verkon yli toimivan ”näköalakiikarin”, jolla katsoja voi kurkistaa toiseen kaupunkiin – jonne hänen katseensa samalla tulee näkyväksi. Verkon yli toimiva kiikari tuodaan urbaanille näköalapaikalle Media Facades -festivaalissa, jossa katseita vaihdetaan Helsingin ja Liverpoolin välillä. Katseiden luoma verkosto laajenee 6-7.9., jolloin Binoculars on esillä samanaikaisesti useassa Connecting Cities -kaupungissa. Binoculars-teoksen tuottavat Connecting Cities -tapahtumiin FACT Liverpool ja Public Art Lab Berlin. Mar Canet on taiteilija ja tutkija, joka kirjoittaa koodia etsiäkseen uusia leikin ja ilmaisun keinoja. Hän työskentelee tietokonepelien, datavisualisoinnin ja mediataiteen parissa. Varvara Guljajeva käyttää uutta teknologiaa haastaen perinteiset taidetuotannon keinot ja luoden uudenlaisia taiteellisia konsepteja. To 22.8.2013 klo 19-23 Kurvi: Helsinginkatu 1 & 2, William K:n kulma ja Sörnäisten metro Pe 23.8. – Su 25.8. klo 13-23 Kurvi: Helsinginkatu 1 & 2, William K:n kulma ja Sörnäisten metro Tuotanto: Connecting Cities Network / FACT & m-cult Kiitokset: William K Lue lisää >>   POHJOISMAAT IRTI KEHYKSISTÄ Nordic Outbreak on uutta pohjoismaista mediataidetta esittelevä kiertuenäyttely, jonka teokset on valittu silmälläpitäen erityisesti esityksiä julkisessa tilassa. Valikoima Nordic Outbreak -teoksia tuodaan Media Facades 2013 -festivaalille yhteistyössä Kiasman ja Streaming Museumin kanssa. Kokonaisuuteen liittyy myös seminaari mediataiteesta julkisessa tilassa Kiasmassa 21.8.2013 klo 17-19. To 22.8.- la 24.8. klo 23-13 Kurvi: Helsinginkatu 1, Sörnäisten metroasema Tuotanto: Streaming Museum / Tanya Toft Yhteistyössä: Kiasma Lue lisää >>   PYÖRÄRETKI HALKI EUROOPAN Lähde virtuaaliselle pyöräretkelle tutkimaan eurooppalaista kaupunkitilaa!  Uncoded Collectiven ja Sergio Galánin TransEurope Slow kartoittaa kaupunkien muutosta etsien paikkoja ja tarinoita turistikohteiden, kaupunkibrandien ja stereotyyppisten käsitysten toiselta puolen. Matka kulkee saumattomasti Liverpoolin, Helsingin ja Madridin välillä tuoden esiin kaupunkien eroja ja yhtäläisyyksiä. Installaatiossa käytettävä media kootaan työpajoissa, joissa paikalliset pyöräilijät opastavat Uncoded Collective -työryhmää Euroopan kaupungeissa kartoittaen ainutlaatuisia näkymiä, paikkoja jotka muuttuvat, joita vihataan tai rakastetaan. Katsojille tarjoutuu toisenlainen tarina kaupungista ja sen identiteetistä, ja näkymä kaupunkitilan herättämiin tunteisiin. To 22.8. – su 25.8. klo 20-23, Made in Kallio: Vaasankatu 14 Tuotanto: Connecting Cities Network / Medialab Prado & m-cult Yhteistyö: Pyöräpaja Lue lisää >>   Tapahtuman järjestää Mediakulttuuriyhdistys m-cult yhteistyössä eurooppalaisen Connecting Cities -verkoston kanssa. Lue lisää Media Facadesin sivuilta.   Yhteistyössä: Mediakulttuuriyhdistys m-cult
22. - 25.08.
Mokoomba (c) Strange Milena

Mokoomba

Afrocola

Energisen yhtyeen tarttuva afrofuusio on rikastunut hedelmällisen Sambesi-joen rannoilla, Zimbabwessa.

Mokoomba tuntee yhtälön, jolla täyttää Huvila-teltta hyvällä tuulella. Energisen yhtyeen tarttuva afrofuusio on rikastunut hedelmällisen Sambesi-joen rannoilla, Zimbabwessa. Nuoret muusikot täydentävät ikiaikaisia perinnerytmejä tuorein funk-, rap-, ska- ja lattarielementein. Innostunut, omaleimainen tyyli kiteytyy yhtyeen keulakuvassa Mathias Muzazassa, jonka persoonallinen laulu kumpuaa suoraan selkäytimestä. Ison poppoon rytmiryhmä ja torvisektio pitävät huolen siitä, että tiedossa on vahvasti tanssittavia hetkiä. Mokoomba on kuin luonnonvoima, jota ei voi hillitä! Mokoombaa lämmittelee afrorytmejä, jazzia, suomalaista iskelmää ja kansanmusiikkia Serbiasta Senegaliin fuusioiva Afrocola. Bändissä vaikuttavat mm. Piirpaukeesta tuttu puhaltajavelho Sakari Kukko sekä balkan-perkussioiden virtuoosi Vladimir Kekez. Keikan jälkeen ravintolan puolella levyjä soittaa DJ Ibou. Porukalla Huvilaan halvemmalla Tähän tapahtumaan voit ostaa kaverilipun: neljä kaveria konserttiin kolmen hinnalla! Liput myynnissä Lippupalvelussa >> Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Afrocola aloittaa klo 19, Mokoomba klo 20:15. Ovet avataan klo 18. MOKOOMBA Mathias Muzaza, laulu, perkussiot Ndaba Coster Moyo, rummut, laulu Miti Mugande, perkussiot, laulu Trustworth Samende, kitara, laulu Donald Moyo, koskettimet, laulu Abundance Mutori, basso, laulu Nicolas Drici, trumpetti Gaspard Giersé, saksofoni Sébastien Van Hoey, pasuuna AFROCOLA Sakari Kukko, saksofonit Antero Priha, trumpetti, laulu Meissa Niang, laulu Vladimir Kekez, perkussiot, laulu Julius Heikkilä, kitarat Samppa Leino, tuuba Ilmari Heikinheimo, rummut Makro Roininen, kitarat, perkussiot
17.08.
Osta liput
(c) Nathalie Djurberg & Hans Berg

Nathalie Djurberg & Hans Berg

Muodokkaat naiset, mursut ja monsterit ottavat toisistaan mittaa, kun veistoksia ja videota yhdistävät teokset levittäytyvät Taidehalliin.

Muodokkaat naiset, mursut ja monsterit ottavat toisistaan mittaa, kun veistoksia ja videota yhdistävät teokset levittäytyvät Taidehalliin. Nathalie Djurbergin sekä Hans Bergin nurinkurisessa satumaailmassa kaikki ei ole sitä miltä äkkiseltään näyttäisi — savianimaatiot haastavat katsojan groteskein yllätyksin. Mustalta huumoriltakaan ei voi välttyä. Fantasiaa ja painajaisia sekoittavat installaatiot pitävät tiukasti otteessaan. Hahmot ja videot luonut Nathalie Djurberg ja niihin hypnoottisen musiikin säveltänyt Hans Berg ovat tämän hetken kansainvälisesti kysytyimpiä nykytaiteilijoita. Ruotsalaisparin töitä on nähty niin Venetsian Biennalessa kuin New Yorkin New Museumissakin. Näyttelypassilla taidenäyttelyihin edullisemmin! Juhlaviikkojen taidenäyttelyihin pääsee nyt edulliseen yhteishintaan hankkimalla näyttelypassin. Passin hinta on toimituskuluineen 20,50 € ja se on myynnissä Lippupalvelussa (näyttelypassi ei ole myynnissä museoiden lippukassoilla). Lue lisää >> Osta näyttelypassi täältä >>   La 17.8. klo 14-15 taiteilijatapaaminen. Näyttelyn taiteilijat Nathalie Djurberg ja Hans Berg kertovat työstään sekä Taidehallin Juhlaviikko-näyttelystä. Kieli: englanti. Su 18.8., su 25.8. ja su 1.9. klo 15 yleisöopastus. Opastettu näyttelykierros, näyttelyn sisäänpääsyn hinnalla. Kieli: suomi.     Yhteistyössä:
17.08. - 10.11.
Open Stage (c) Sasa Tkalcan

Open Stage

Taiteiden yön yllätyksellisimmät hetket koetaan Open Stagella!

Taiteiden yön yllätyksellisimmät hetket koetaan Open Stagella! Kansalaistorin esiintymislavalla nähtiin viime vuonna upeita esityksiä tankotanssista standup-komiikkaan ja kuorolaulusta räppiin – mitä tänä vuonna? Tule paikalle todistamaan tulevaisuuden tähtien ensiesiintymisiä tai nappaa kitara kainaloon ja nouse lavalle itse. Tapahtuman juontajina toimivat Suvimarja Halmetoja ja Lasse Turunen, roudaustaukojen aikana viihdyttää DJ Gorgeous George. Ohjelma: Klo 17.15 Joenrinne Klo 17.30 Nöykkiön nicelaulajat Klo 18 STEI NA -muotinäytös Klo 18.30 Vilhi Klo 19 Linda Klo 19.30 Kanya Soli Klo 20 Pieni Suomalainen Balettiseurue Klo 20.30 Forth Klo 21 Ajmo! Klo 21.30 Ben Salter Klo 22 Peacock-tanssiesitys Klo 22.30 Juha Pekka Tapani Heikkinen Ja Niin Edelleen Neiti Olga Reginan dragshow on valitettavasti peruuntunut.   Haluatko esiintymään Open Stagelle? Ennakkoilmoittautuminen Open Stagelle on päättynyt. Kiitos kaikille kiinnostuneille! Mikäli et tullut valituksi nyt, sinulla on yhä mahdollisuus päästä esiintymään. Ilmoittautumisia otetaan vastaan Kansalaistorilla jonotusjärjestyksessä klo 17 alkaen. Lisätietoja esiintyjien ohjeista (alla). Nähdään Kansalaistorilla Taiteiden yönä! Ohjeita esiintyjille (pdf)
22.08.
Orchestra of the Age of Enlightement (c) Richard Haughton

Orchestra of the Age of Enlightenment

Sir Roger Norrington & Nikolai Demidenko

Maineikas kapellimestari Sir Roger Norrington johdattelee Valistuksen ajan orkesterin tällä kertaa 1800-luvulle, romantiikkaan.

Mennyttä maailmaa, elävästi. Festivaalin päätösiltana lähdetään tutkimusretkelle musiikin historian alkuperäisiin äänivirtauksiin. Maineikas kapellimestari Sir Roger Norrington johdattelee Valistuksen ajan orkesterin tällä kertaa 1800-luvulle, romantiikkaan. Ihastuttavan ilmavaa ja hienostunutta aikamatkaa siivittävät vanhan musiikin mestareiden periodisoittimet, mm. 1870-luvulla rakennettu Erard-flyygeli. Sen ääreen istuu venäläinen pianovirtuoosi Nikolai Demidenko. Orkesteri ottaa taiturimaisesti kiinni menneestä. Se kuljettaa vuosisatojen takaa kumpuavan soinnin nykypäivään sellaisenaan, muuttumattomana. Hetkeen muusikot tarttuvat energisellä läsnäolollaan ja silkalla soittamisen hurmiolla. Konsertti on osa Helsingin juhlaviikkojen kansainvälisten sinfoniaorkesterien vierailusarjaa.   Orchestra of the Age of Enlightenment Sir Roger Norrington, kapellimestari Nikolai Demidenko, piano Ludwig van Beethoven: Egmont-alkusoitto Frédéric Chopin: Pianokonsertto nro 1 Hector Berlioz: Symphonie Fantastique Konsertin kesto n. 2 tuntia, väliaika Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä YLE Radio 1:ssä. Suora stream nähtävissä osoitteessa yle.fi/klassinen.   Yhteistyössä: Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin kaupunki
01.09.
Osta liput
(c) Sasa Tkalcan

Perhe menee kotiin

Juhlaviikot jatkaa suursuosion saavuttanutta Taidetta kotiin –sarjaa!

Juhlaviikot jatkaa suursuosion saavuttanutta Taidetta kotiin -sarjaansa. Siihen on kuulunut soittoa, runoa ja tanssia kodeissa. Tämän vuoden Taidetta kotiin -taiteilijat kutsuvat kaupunkilaisia osallistumaan taiteeseen olo- ja makuuhuoneissa, keittiöissä, eteisissä, komeroissa: kaikissa nurkissa! Muun muassa Valituskuorossa ja Puhekaraokessa mukana ollut taiteilijapariskunta Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sekä kotinsa taiteelle avaavat helsinkiläiset kutsuvat mukaan ikimuistoiseen elämykseen. Yllätysten illan teema kietoutuu perheen, sukutarinoiden ja meitä ennen vaikuttaneiden sukupolvien ympärille — kulkeehan perhetausta jokaisessa ihmisessä mukana tavalla tai toisella. Konsepti, toteutus: Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen Essintyjät: Max Bremer, Johanna af Schulten HUOM: Tarkat osoitteet ilmoitetaan vain lipun ostaneille. Esitykset: 20.8. ja 21.8.2013 Kaupunginosa: Malminkartano Esteettömyys: Iso hissi, ei portaita Lemmikkieläimet: Ei 24. ja 25.8.2013 Kaupunginosa: Pukinmäki Esteettömyys: Portaita Lemmikkieläimet: Koira 27. ja 28.8.2013 Kaupunginosa: Maunula Esteettömyys: Hissi, johon mahtuu rollaattori Lemmikkieläimet: Ei 30. ja 31.8.2013 Kaupunginosa: Koskela Esteettömyys: Portaat kuistille Lemmikkieläimet: Gerbiili Esityksen kesto n. 2 h 20 min. Ikäsuositus: yli 10-vuotiaille.    
20.08., 21.08., 24.08., 25.08., 27.08., 28.08., 30.08., 31.08.
Osta liput
(c) KAVA

Philip Glass elokuvasäveltäjänä

Juhlaviikoilla vieraileva modernin musiikin amerikkalainen suurmies on myös omaperäisen elokuvamusiikin mestari.

Juhlaviikoilla vieraileva modernin musiikin amerikkalainen suurmies on myös omaperäisen elokuvamusiikin mestari. Philip Glass on säveltänyt musiikkia yli 100 elokuvaan, ja lisäksi monissa on käytetty hänen muita sävellyksiään. Philip Glass elokuvasäveltäjänä –sarjassa nähdään Godfrey Reggion häikäisevä Qatsi-trilogia, kolme sanatonta kuvarunoa maasta, merestä ja taivaasta sekä ihmisen osasta tässä kaikessa. Qatsi-trilogia eli Koyaanisqatsi, Powaqqatsi ja Naqoyqatsi esitetään Suomessa valkokankaalla ensi kertaa kokonaisuutena. Lisäksi nähdään kolme dokumentaristi Errol Morrisin vaikuttavaa elokuvaa: rikosdokumenttielokuva Johtolanka (The Thin Blue Line), kosmologi Stephen Hawkingia ja maailmankaikkeutta tarkasteleva Ajan lyhyt historia sekä amerikkalaisten ja muun maailman välisiin konflikteihin keskittyvä Sodan oppitunnit. Morris kuuluu Glassin tärkeisiin ja pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihin. Philip Glass on paikalla 18.8. klo 14 Johtolanka (The Thin Blue Line) -elokuvan esityksen yhteydessä. Glass keskustelee professori John Richardsonin kanssa. Tilaisuus on englanninkielinen. Lisätiedot, liput ja esitysajat: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto   Yhteistyössä:
18.08. - 01.09.
(c) James Ewing

Philip Glass Ensemble: Retrospektiivi

Philip Glass Ensemblen konsertissa kuullaan musiikkia yhtyeen uran varrelta.

LOPPUUNMYYTY

Minimalismin kantaisää juhlitaan fokus-sarjalla. Philip Glass Ensemblen retrospektiivisen konsertin lisäksi intiimi pianokonsertti ja kulttielokuva Koyaanisqatsin kinokonsertti johdattelevat aikamme musiikkimaisemaan vahvasti vaikuttaneen säveltäjän ilmaisuvoimaiseen tuotantoon. Philip Glassin sävellysten runsaudensarvesta löytyvät niin sinfoniat, kamarimusiikkiteokset ja oopperat kuin elokuva-, pop- ja teatterimusiikkikin. Glassilla on taito juottaa sähköistä vahvistusta tarvitsevat soittimet saumattomasti kiinni klassisen musiikin akustiikkaan. Tunnusomaista on hypnoottinen toisto, jonka juuret löytyvät Intian ja Indonesian perinteistä. Glassin kuulijaystävällinen kokeellisuus on innoittanut muusikoita monessa polvessa vanhemman kaartin Brian Enosta ja David Bowiesta nuorempiin Beckiin, Sufjan Stevensiin ja Sigur Rósiin. Myös konemusiikki on paljosta velkaa Glassin pulssiminimalismille. Glass löi itsensä läpi vuonna 1976 radikaalin pelkistetyllä Einstein on the Beach –oopperalla ja kasvatti 1980-luvulla mainettaan amerikkalaisen, ilmavan minimalismin pioneerina. Sittemmin hän on laajentanut ilmaisuasteikkoaan lukuisiin eri suuntiin. Viime vuonna 75-vuotisjuhlaansa viettänyt taiteilija löytää tietoisen niukkojen aineksien takaa kokonaisen maailmankaikkeuden. Philip Glass Ensemblen konsertti kertaa pitkän uran merkkipaaluja.   Sävellys: Philip Glass Philip Glass Ensemble Philip Glass, kosketinsoittimet Michael Riesman, kapellimestari Lisa Bielawa, laulu, kosketinsoittimet Mick Rossi, kosketinsoittimet Jon Gibson, David Crowell, Andrew Sterman, puupuhaltimet Dan Dryden, miksaus Tuotanto Pomegranate Arts, Linda Brumbach Konsertin kesto n. 1h 50 min, väliaika   Yhteistyössä:
21.08.
(c) Steve Pyke

Philip Glass: Pianoresitaali

Minimalismin mestarin intiimi pianokonsertti Temppeliaukion kirkossa.

LOPPUUNMYYTY

Minimalismin kantaisää juhlitaan fokus-sarjalla. Soolopianokonsertin lisäksi kuultava Philip Glass Ensemblen retrospektiivinen konsertti ja kulttielokuva Koyaanisqatsin kinokonsertti johdattelevat aikamme musiikkimaisemaan vahvasti vaikuttaneen säveltäjän ilmaisuvoimaiseen tuotantoon. Philip Glassin sävellysten runsaudensarvesta löytyvät niin sinfoniat, kamarimusiikkiteokset ja oopperat kuin elokuva-, pop- ja teatterimusiikkikin. Glassilla on taito juottaa sähköistä vahvistusta tarvitsevat soittimet saumattomasti kiinni klassisen musiikin akustiikkaan. Tunnusomaista on hypnoottinen toisto, jonka juuret löytyvät Intian ja Indonesian perinteistä. Glassin kuulijaystävällinen kokeellisuus on innoittanut muusikoita monessa polvessa vanhemman kaartin Brian Enosta ja David Bowiesta nuorempiin Beckiin, Sufjan Stevensiin ja Sigur Rósiin. Myös konemusiikki on paljosta velkaa Glassin pulssiminimalismille. Glass löi itsensä läpi vuonna 1976 radikaalin pelkistetyllä Einstein on the Beach -oopperalla ja kasvatti 1980-luvulla mainettaan amerikkalaisen, ilmavan minimalismin pioneerina. Sittemmin hän on laajentanut ilmaisuasteikkoaan lukuisiin eri suuntiin. Viime vuonna 75-vuotisjuhlaansa viettänyt taiteilija löytää tietoisen niukkojen aineksien takaa kokonaisen maailmankaikkeuden. Temppeliaukion kirkon ainutlaatuisissa puitteissa kuullaan Glassin intiimi soolopianokonsertti.   Sävellys: Philip Glass Piano: Philip Glass Konsertin kesto n. 80 min, ei väliaikaa   Yhteistyössä:
18.08.
(c) Chris Dodd

quartet-lab

Kvartetin synty

Neljä huippumuusikkoa antautuu vapaaehtoiseen siedätyshoitoon — kvartettisoittoon ja sen vaatimuksiin.

Kvartettilaboratoriossa suoritetaan ihmiskokeita. Neljä huippumuusikkoa antautuu vapaaehtoiseen siedätyshoitoon — kvartettisoittoon ja sen vaatimuksiin. Nelikko etsii ennakkoluulottomasti jousikvartetin syvintä olemusta. Jälki on raikasta ja ilmeikästä: klassinen sointikauneus ja nykymusiikin taika paiskaavat kättä improvisaation ja rouheiden kansanmusiikkivaikutteiden kanssa. Kuusisto, Kopatchinskaja, Maijala ja Wispelwey uskovat, että hyvää kamarimusisointia ei voi ylittää mikään. Kaikki huipentuu 25.8. konserttiin, joka on ryhmän ensiesiintyminen Suomessa. Juhlaviikoilta alkaa laaja Euroopan kiertue. Ainutlaatuista kvartetin syntyprosessia seurataan monin eri tavoin: Avoimet harjoitukset 20.8. klo 17 / 24.8. klo 16 Viikon aikana järjestetään kahdet yleisölle avoimet harjoitukset, joiden yhteydessä pidetään myös lyhyt keskustelutilaisuus yleisön ja muusikoiden välillä. Avoimet harjoitukset ovat Sellosalissa tiistaina 20.8. klo 17.00 ja lauantaina 24.8. klo 16.00, ja ne ovat nähtävissä suorana streamina myös Yle Klassisen verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen. LikeFest 23.8. klo 20:45 quartet-lab vierailee LikeFestissä Kuudennella linjalla. Kvartetti esittää Kutosella George Crumbin  Black Angelsin, jota Pekka Kuusisto kuvailee näin: ”Kappale on kirjoitettu vuonna 1970 Vietnamin sodan fiiliksissä ja kaikki mahdolliset kuolemaan, saatanaan, perjantai kolmanteentoista ja yleiseen kuumottavuuteen liittyvät musiikilliset kuviot asettuvat todella häiritsevän kokonaisuuden osasiksi (…) oon ihan fileissä joka kerta kun avaan kappaleen nuotin, kylmät väreet menee ees taas.” Yle radio & stream 25.8. klo 19 Yleisradio lähettää konsertin suorana lähetyksenä sekä radiossa että video-streamina verkossa. Yle TV1 / Teema 6.1. – dokumentti & konserttitaltiointi Yleisradio seuraa quartet-labin syntyä alusta loppuun. Tuloksena syntyy dokumentti, jonka Yle Teema esittää loppiaisena. Samana päivänä nähdään myös taltiointi konsertista.   Pekka Kuusisto & Patricia Kopatchinskaja, viulu Lilli Maijala, alttoviulu Pieter Wispelwey, sello W. A. Mozart: Divertimento D-duuri Benjamin Britten: Jousikvartetto nro 2 George Crumb: Black Angels Lisäksi taiteilijoiden itsensä esittelemiä lisänumeroita. Konsertin kesto n. 2 h, väliaika Yleisradio taltioi konsertin. Yhteistyössä:
25.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: ”Loistaen olet metsää”

Runouden ja sellomusiikin vuoropuhelusta syntyvä esitys.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. ”Loistaen olet metsää” on runouden ja sellomusiikin vuoropuhelusta syntyvä esitys. Kirsi Kunnaksen, Eeva-Liisa Mannerin ja Miia Toivion runot ja Benjamin Brittenin soolosellomusiikki sekä esiintyjien yhteinen improvisaatio johdattavat kuulijan herkin ja kirkkain, viettelevin ja leikkisin säkein metsän hengitykseen, läsnäolon veitsenterälle. Mirjami Heikkinen, lausunta Tomas Djupsjöbacka, sello Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan. 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi. Reddress: Aamu Song Taiteellinen suunnittelu: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä:     Kiitokset: Designmuseo
20.08.
Osta liput
Reddress - Esko Valtaoja (c) Maarit Kytöharju

Reddress: Esko Valtaoja

Hieman erilainen Reddress-ilta koetaan, kun kansan rakastama avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja kapuaa pukuun esitelmöimään maailmankaikkeudesta.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Hieman erilainen Reddress-ilta koetaan, kun avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja kapuaa pukuun esitelmöimään maailmankaikkeudesta. Valtaoja on tullut tunnetuksi tieteen kansantajuistajana ja tietokirjailijana. Muun muassa Tieto-Finlandialla ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkitun Valtaojan luennot ja esiintymiset sekä viihdyttävät että sivistävät. Tanssi: Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Tanssi: Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
17.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Grex Musicus & Marjukka Riihimäki

Nuori, lahjakas ja monipuolinen Grex Musicus on tuonut uusia tuulia suomalaiseen kuoromusiikkiin.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Nuori, lahjakas ja monipuolinen Grex Musicus on tuonut uusia tuulia suomalaiseen kuoromusiikkiin. Nyt legendaarinen ja moneen kertaan palkittu kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki pukeutuu Reddressiin ja johtaa yleisön seassa ja ympärillä operoivaa kuoroa, joka esittää muun muassa Virpi Eroman ja kuoromusiikin kuuman nimen Eric Whitacren musiikkia. Konsertin teemana on vesi. Grex Musicus on vuonna 1991 perustettu helsinkiläinen kamarikuoro, joka syntyi entisten Sibelius-lukiolaisten aloitteesta. Marjukka Riihimäki on johtanut kuoroa sen perustamisesta lähtien. Kuoro on esiintynyt Riihimäen johdolla ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikassa, Kuubassa ja Brasiliassa. Grex Musicus Marjukka Riihimäki, kuoronjohto Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo  
18.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Iva Bittová

Bittová tunnetaan maailmalla kyvystään hallita täydellisesti kaksi instrumenttiaan: laulu ja viulu.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Reddressiin pukeutuva Iva Bittová on tsekkiläinen muusikko, joka tunnetaan maailmalla kyvystään hallita täydellisesti kaksi instrumenttiaan: laulu ja viulu. Hänen kykynsä laulaa ja säestää itseään samaan aikaan viululla ällistyttää yleisöt kerta toisensa jälkeen. Kansanmusiikkia ja pop-musiikkia yhdistävä sointi on puhutteleva ja tunnistettava. Iva Bittová, viulu ja laulu Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
20.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Ratkje & Brandtsegg

Ratkjen hämmästyttävä äänenkäyttö ylittää musiikillisia ja taiteellisia raja-aitoja.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Maja S. K. Ratkje on norjalainen vokaalitaiteilija ja säveltäjä, jonka monipuolinen ura on herättänyt laajalti huomiota ja arvostusta. Ratkjen hämmästyttävä äänenkäyttö ylittää musiikillisia ja taiteellisia raja-aitoja: oman elektronisen musiikkinsa ja improvisaatioesitystensä lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä niin metalli- kuin jazzmuusikoiden ja tanssijoidenkin kanssa. Reddressissä Ratkjen parina esiintyy niin ikään norjalainen ääniteknikko Øyvind Brandtsegg. Duon esiintyminen tuskin jättää ketään kylmäksi. Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
17.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Paavele!

Pieni runolaulurapsodia

Ilona Korhonen emännöi monimuotoista suomalaisen kansanmusiikin iltaa.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Reddressiin pukeutuu laulaja ja kansanmuusikko Ilona Korhonen. Hän emännöi monimuotoista suomalaisen kansanmusiikin iltaa. Konsertissa kuullaan runolaulua Inkeristä ja Vienan Karjalasta. Hurjia tarinoita ja lempeitä silityksiä. Tanssi: Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
18.08.
Osta liput
Reddress - Mari Palo (c) Maairt Kytöharju

Reddress: Punaisen mekon Palo

Reddressin vanhan laulumusiikin illassa vivahteikkaat barokki- ja renessanssisävellykset heräävät eloon.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Reddressin vanhan laulumusiikin illassa vivahteikkaat barokki- ja renessanssisävellykset heräävät eloon. Sopraano Mari Palo pukeutuu reddressiin ja luuttu- ja barokkikitarasäestyksen soittavat näppäilysoitinten virtuoosit Jarmo Julkunen ja Eero Palviainen. Mari Palo, sopraano Jarmo Julkunen, luuttu, barokkikitara Eero Palviainen, luuttu, barokkikitara Tanssi: Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio Ohjelma: John Dowland: Sorrow, stay Flow my tears Fine knacks for lady Henry Purcell: Strike the Viol If music be the food of Love (eka versio) Fairest Isle Music for a while Georg Friedrich Händel: Lascia ch’io pianga (oopperasta Rinaldo) V’adoro, pupille (oopperasta Hercules) Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Taiteellinen suunnittelu: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
19.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Sin Cos Tan

Sin Cos Tan vie kuulijan dramaattisen tummiin tunnelmiin.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Jori Hulkkosen ja Villa Nah -yhtyeen Juho Paalosmaan yhteinen elektropopbändi Sin Cos Tan vie kuulijan dramaattisen tummiin tunnelmiin. Sin Cos Tanin melodinen syntetisaattoripop on lämmintä, pehmeää ja unenomaista, mutta kantaa yhtä aikaa mukanaan suuria ja voimallisia, kipeitäkin tunteita. Tanssi: Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
16.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Unela

Samuli Kosminen, Jukka Perko ja Yona johdattavat kuulijansa Unelaan.

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. HUOM: Yonan esiintyminen Reddress-mekossa on peruuntunut Yonan esiintyminen Helsingin juhlaviikoilla Reddress: Unela -esityksessä on peruuntunut sairastumisen vuoksi. Yonan oli tarkoitus esiintyä yhdessä Jukka Perkon ja Samuli Kosmisen kanssa 19.8. klo 21.00 Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Unela-esityksen sijaan Jukka Perkon ja Samuli Kosmisen rinnalle illan esitykseen tulevat mukaan kitaristi Jarmo Saari sekä Pekka Kuusisto. Reddress-mekkoon pukeutuu esityssarjan ohjelman suunnitellut Kuusisto. Monitaiteisen illan ohjauksen on tehnyt Minna Vainikainen ja valosuunnittelusta vastaa Jukka Huitila. Mekon helmoissa tanssivat illan aikana Hanna Ahti, Ima Iduozee ja Valtteri Raekallio. Reddress on Aamu Songin suunnittelema teos, jonka puitteissa Helsingin juhlaviikot järjestää kymmenen esityksen sarjan yhteistyössä Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kanssa 16.-20.8.2013. Mikäli illan lipun haluaa palauttaa, korvataan lipun hinta missä tahansa Lippupalvelun lippukaupassa. Lippuja on mahdollista palauttaa esityksen alkuun saakka. Samuli Kosminen, elektroniikka, lyömäsoittimet Jukka Perko, saksofonit Jarmo Saari, kitara Pekka Kuusisto, viulu ja laulu Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio, tanssi Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
19.08.
Osta liput
(c) Kate Elliott

Reddress: Vuodenajat

Pekka Kuusisto, Milla Viljamaa ja Meidän orkesteri avaavat Reddress-sarjan.

LOPPUUNMYYTY

Lämpimässä taskussa, pehmusteiden päällä makoillessa tuntuu kuin olisi pitkään ja perusteellisesti halattavana. Muotoilija Aamu Songin suunnittelema Reddress ottaa Juhlaviikkoyleisön syleilyynsä. Reddress on kymmenen erilaista kokonaisuutta musiikkia, tanssia, puhetta, yllätyksiä. Ohjelman on kuratoinut Pekka Kuusisto. Reddressin monipuolisen ohjelman avaa Pekka Kuusiston, harmonitaiteilija Milla Viljamaan ja Meidän orkesterin raikas ja värikäs tulkinta ikiklassikosta, Vivaldin Vuodenajoista. Kuusisto ja Viljamaa ovat kiertäneet Vuodenaikojen kanssa muun muassa ympäri Australiaa konsertoidessaan Australian Chamber Orchestran kanssa. Reddress-esityksessä Kuusiston ja Viljamaan kanssa konsertoi Kuusiston perustaman Meidän orkesterin jousikvintetti. Yhtye on tullut tunnetuksi uusista näkökulmistaan yhtyesoittoon ja konserttikäytäntöihin. Esityksiin haetaan inspiraatiota tanssin, nykysirkuksen, video- ja valotaiteen sekä muiden esittävien taidemuotojen seasta – tällä kertaa Reddressin parissa. Pekka Kuusisto, viulu Meidän orkesteri Milla Viljamaa, harmoni Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio, tanssi Antonio Vivaldi: Viulukonsertto a-molli Antonio Vivaldi: Neljä vuodenaikaa Esityksen kesto n. 1 tunti.   Ohjeet Reddress-yleisölle: 1. Tule paikalle hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen konserttia. Kenkäparkki vie aikaa. 2. Ota puhtaat lempisukkasi mukaan, sillä Reddressissä ollaan sukkasillaan 3. Kengät ja laukut jätetään vartioituun parkkiin esityksen ajaksi Reddress: Aamu Song Musiikkiohjelman kuratointi: Pekka Kuusisto Ohjaaja, koreografi: Minna Vainikainen Tanssi: Hanna Ahti, Ima Iduozee, Valtteri Raekallio Valosuunnittelu: Jukka Huitila Äänitekniikka: Teemu Korpipää Reddress-rakentajat: Aamu Song, Johan Olin, Sari Manner   Yhteistyössä: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kiitokset: Designmuseo
16.08.
Soile Isokoski (c) Heikki Tuuli

Richard Strauss: Daphne

Suomessa vielä esittämätön Richard Straussin myöhäiskauden mestariteos levittäytyy Musiikkitaloon.

Harvinainen helmi oopperan ystäville. Suomessa vielä esittämätön Richard Straussin myöhäiskauden mestariteos levittäytyy Musiikkitaloon. Maailman johtaviin Strauss-sopraanoihin lukeutuva Soile Isokoski tekee loisteliaan tulkinnan vaativassa nimiroolissa. Isokosken kuulas, lyyrinen ääni pääsee oikeuksiinsa ihmisen ja luonnon suhdetta pohtivassa teoksessa. Ooppera puhuu sulokkaan kipeästi myös luopumisesta. Poikkeukselliseksi musiikin juhlan tekee Kansallisoopperan orkesteri, joka nousee montustaan ja vierailee Musiikkitalossa. Vierailu on samalla osa orkesterin 50-vuotisjuhlaa. Pastoraalioopperan johtaa Susanna Mälkki, joka on saanut Yhdysvalloissa tunnustusta nimenomaan Strauss-kapellimestarina. Richard Straussin Daphne-teos syntyi toisen maailmansodan kynnyksellä. Oopperan symbolinen, omapäinen naishahmo viittaa itsenäisyytensä menettämässä oleviin kansallisvaltioihin. Richard Strauss: Daphne Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro Kapellimestari: Susanna Mälkki Kuoromestari: Marco Ozbic Peneios – Jyrki Korhonen, basso Gaea – Lilli Paasikivi, mezzosopraano Daphne – Soile Isokoski, sopraano Leukippos – Ladislav Elgr, tenori Apollo – Scott MacAllister, tenori Paimenet Tuomas Katajala, tenori Jussi Merikanto, baritoni Koit Soasepp, basso Hannu Forsberg, basso Neidot Anna-Kristiina Kaappola, sopraano Ann-Marie Heino, mezzosoprano Visualisointi: Jere Erkkilä, Kimmo Ruskela Esityskieli saksa, tekstitys suomeksi Konsertin kesto n. 105 min, ei väliaikaa   Yhteistyössä:
17.08.
Osta liput
(c) KAVA

Riehakkaat mykät

Iloisessa kinokonsertissa Charlie Chaplinin mykkäelokuvia säestää kolmen koululuokan itse säveltämä ja esittämä musiikki.

Iloisessa kinokonsertissa Charlie Chaplinin mykkäelokuvia säestää kolmen koululuokan itse säveltämä ja esittämä musiikki. Koululaiset ovat tuottaneet äänimaailmat kolmeen lyhytelokuvaan: Chaplinin tähdittämiin Rannalla (1915), Seikkailija (1917) sekä Siirtolainen (1917). Riehakas elokuvamusiikki on syntynyt muusikko Miro Manteren vetämissä työpajoissa, joissa oppilailta edellytettin ennen kaikkea innostusta ja luovaa asennetta. Juhlaviikkojen päätöspäivänä huipentuva hanke on jatkoa viimevuotiselle Äänekkäät mykät -kinokonsertille, jonka musiikista vastasi Cleaning Women. Sävellys, esitys: Vierumäen koulun toinen luokka, Munkkiniemen alakoulun 5B, Kruununhaan yläkoulun 8E Musiikin johto, työpajaohjaus: Miro Mantere   Yhteistyössä: Helsingin opetusviraston mediakeskus
01.09.
(c) Stina Krookin säätiö

Rouva Näkymätön

Stina Krookin säätiön juhlanäyttely

Teoksia objektimaisista veistoksista ja valokuvista erilaisiin installaatioihin, video- ja ääniteoksiin.

Rouva Näkymätön viittaa taidemesenaatti Stina Krookiin ja hänen nimeään kantavaan säätiöön. Neljä nuoremman polven keskeistä kuvataiteilijaa — Aurora Reinhard, Pilvi Takala, Erkka Nissinen ja Hans Rosenström — rakentavat kokonaisuuden, jossa kullakin taiteilijalla on itsenäinen osastonsa. Yhdessä he pohtivat sosiaalista identiteettiä sekä yksilön sulautumista ympäristöönsä, itsensä näkymättömäksi tekemistä menettämättä ääriviivojaan. Teokset edustavat kuvataiteen kirjoa objektimaisista veistoksista ja valokuvista erilaisiin installaatioihin, video- ja ääniteoksiin. Teoksissa hyödynnetään myös näyttämötaiteen keinoja. Vuonna 1977 perustettu Stina Krookin säätiö on näyttelyn teeman lailla ollut miltei näkymätön mutta sitäkin merkittävämpi suomalaista kuva- ja näyttämötaidetta tukeva taustaorganisaatio. Näyttelypassilla taidenäyttelyihin edullisemmin! Juhlaviikkojen taidenäyttelyihin pääsee nyt edulliseen yhteishintaan hankkimalla näyttelypassin. Passin hinta on toimituskuluineen 20,50 € ja se on myynnissä Lippupalvelussa (näyttelypassi ei ole myynnissä museoiden lippukassoilla). Lue lisää >> Osta näyttelypassi täältä >>   Yhteistyössä: Stina Krooks stiftelse  
16.08. - 21.10.
(c) Simon Van Boxtel

Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam

Daniele Gatti & Yefim Bronfman

Legendaariset amsterdamilaiset soittavat saumattomasti yhteen, kuin omaisivat yliluonnollisen kyvyn lukea toistensa ja kapellimestarin ajatuksia.

LOPPUUNMYYTY

Maailman paras sinfoniaorkesteri? Kyllä! Legendaariset amsterdamilaiset soittavat saumattomasti yhteen, kuin omaisivat yliluonnollisen kyvyn lukea toistensa ja kapellimestarin ajatuksia. Helsinkiläisyleisö saa nauttia Concertgebouw-orkesterin puhtaasta, sulasta sointikullasta, kun italialainen Daniele Gatti johtaa joukon Musiikkitaloon. Bartókin kolmannen pianokonserton tulkitsee huippupianisti Yefim Bronfman. Hän esiintyi viimeksi Juhlaviikoilla vuonna 2009 Esa-Pekka Salosen ja Philharmonia Orchestran kanssa. Ohjelma kunnioittaa myös uuden musiikin oppi-isää Lutosławskia, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Sokerina pohjalla kuullaan kapellimestari Gattin oma otos Prokofjevin ylitsevuotavan rikkaasta Romeo ja Julia -sarjasta. Arvostettu brittiläinen The Gramophone -lehti nosti Concertgebouw-orkesterin maailman parhaaksi vuonna 2008. Sittemmin lehti ei ole uutta ranking-listaa esittänyt. Vierailu musiikkimaailman terävimmästä kärjestä on osa Helsingin juhlaviikkojen kansainvälisten sinfoniaorkesterien vierailusarjaa.   Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam Daniele Gatti, kapellimestari Yefim Bronfman, piano Witold Lutosławski: Musique Funèbre Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3 Sergei Prokofjev: Romeo & Julia -orkesterisarja (Daniele Gattin valitsemia osia) Konsertin kesto n. 2 tuntia, väliaika Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä YLE Radio 1:ssä. Suora stream nähtävissä osoitteessa yle.fi/klassinen.   Yhteistyössä: Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin kaupunki  
29.08.
Kent Nagano (c) Ica

RSO / Kent Nagano / Viktoria Mullova

Kevätuhrin ensiesityksen juhlavuoden kunniaksi Radion sinfoniaorkesteria saapuu johtamaan huippukapellimestari Kent Nagano.

LOPPUUNMYYTY

Pariisissa oli toukokuussa 1913 mellakan ainekset käsillä, kun Igor Stravinskyn Kevätuhrista järkyttyneet ja sitä intohimoisesti puolustavat ilmaisivat mieltään. Tuskin mikään muu teos taidemusiikin historiassa on herättänyt yhtä suuria tunteita. Kevätuhrin ensiesityksen juhlavuoden kunniaksi Radion sinfoniaorkesteria saapuu johtamaan amerikkalais-japanilainen huippukapellimestari Kent Nagano. Konsertin aluksi kuullaan myös Dmitri Šostakovitšin ensimmäinen viulukonsertto, solistina yksi maailman loisteliaimmista viulisteista ja Juhlaviikkojen Ateljee-taiteilija Viktoria Mullova. Neuvostovallan sensuurin aikana sävelletty teos kuuluu sekin 1900-luvun orkesterimusiikin tunnetuimpiin. Kent Nagano on hiljattain siirtynyt Göteborgin sinfonikoiden johtoon. Juhlaviikkojen ja OP-Pohjolan yhteistyöprojekti, Ateljee-sarja, toteutetaan nyt kolmatta kertaa.   Radion sinfoniaorkesteri Kent Nagano, kapellimestari Viktoria Mullova, viulu Dmitri Šostakovitš: Viulukonsertto nro 1 a-molli op. 77 Igor Stravinsky: Kevätuhri Konsertin kesto n. 1 h 45 min, väliaika Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä YLE Radio 1:ssä. Suora stream nähtävissä osoitteessa yle.fi/klassinen.   Yhteistyössä: RSO  
30.08.
(c) Pauliina Mäkelä

Runokuu

Pääkaupunkiseudun ainoan kirjallisuusfestivaalin teemana on tänä vuonna MERI.

Pääkaupunkiseudun ainoan kirjallisuusfestivaalin teemana on tänä vuonna MERI. Kirjallisuus tulvii kaupunkiin yli 30 tapahtumana, jotka esittelevät runon lisäksi myös proosaa ja tietokirjallisuutta. Ohjelmaa on henkilökohtaisista kirjailijatapaamisista suurten lavojen säihkeeseen, ja mukana on kymmeniä tunnettuja kirjailijoita sekä ulkomaisia tähtivieraita. Poimintoja ohjelmasta: 22.8. Taiteiden yönä runo kietoutuu tanssiin monitaiteisessa karnevaalissa kulttuurikeskus Gloriassa. Lisäksi kirjamarkkinat, animaatioita ja elävää musiikkia. 27.8. julkaistaan novellin teemavuoden huipentava Matkanovelleja-antologia. Eturivin prosaistit lukevat tekstejään ja näyttelijät improvisoivat tarinat yleisön silmien edessä. Anna Runokuun imaista sinut pyörteisiinsä! Koko ohjelma osoitteessa runokuu.fi.   Yhteistyössä: Nuoren Voiman Liitto, Helsingin kaupunginkirjasto
22. - 28.08.
Körper (c) Bernd Uhlig

Sasha Waltz: Körper

Sasha Waltz riisuu ihmiskehon paljaaksi tarkastellen sen ulottuvuuksia ja rajoituksia. Näkökulma vaihtelee elämästä kuolemaan, rakkaudesta väkivaltaan, uskonnosta tieteeseen.

Kehollisuus ja kaikki sen merkitykset asettuvat suurennuslasin alle berliiniläiskoreografin Suomi-debyytissä. Sasha Waltz riisuu ihmiskehon paljaaksi tarkastellen sen ulottuvuuksia ja rajoituksia. Näkökulma vaihtelee elämästä kuolemaan, rakkaudesta väkivaltaan, uskonnosta tieteeseen. 13-henkisen tanssijaryhmän luomat näyttämökuvat synnyttävät yhtä hyvin ihania kuin häiritseviäkin mielleyhtymiä. Uskomattoman kaunis ja soljuva, kuin nestemäinen tanssi muuttuu hetkessä rajun repivään liikkeeseen. Körper on Waltzin taiteellisen uran avainteos, joka nosti koreografin vuosituhannen alussa saksalaisen tanssin merkkitekijäksi. Klassikko on suuren mittakaavan kokemus, joka ei jätä ketään kylmäksi. Koreografia: Sasha Waltz Musiikki: Hans Peter Kuhn Lavasuunnittelu: Thomas Schenk, Heike Schuppelius, Sasha Waltz Puvustus: Bernd Skodzig Valosuunnittelu: Valentin Gallé, Martin Hauk Tanssi: Davide Camplani, Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, Luc Dunberry, Lisa Densem, Annette Klar, Nicola Mascia, Grayson Millwood, Michal Mualem, Virgis Puodziunas, Claudia de Serpa Soares, Xuan Shi, Takako Suzuki, Laurie Young Suositellaan yli 12-vuotiaille, sisältää voimakkaita kohtauksia. Kesto: n. 90 min Su 25.8. esityksen jälkeen taiteilijatapaaminen. Yleisöllä on mahdollisuus tavata illan taiteilijoita. Kieli: englanti. Lue lisää:   Yhteistyössä:   Onnea Goethe-Institut Finnland! Saksan kulttuuri-instituutti Suomessa täyttää 50 vuotta.  
25.08., 26.08.
Osta liput
(c) Nan Melville

SibA-Juilliard

Sibelius-Akatemia & Juilliard School of Music

Yhdysvaltojen ja Suomen uusin musiikin sukupolvi esittäytyy!

Yhdysvaltojen ja Suomen uusin musiikin sukupolvi esittäytyy! Maailmankuulu newyorkilainen Juilliard School of Music ja Sibelius-Akatemia toteuttavat pitkäaikaisen suunnitelmansa yhteisestä esiintymisestä. Kapellimestari Susanna Mälkin johdolla kootaan kamariorkesteri Atlantin yli. Ainutlaatuisen yhteiskonsertin ohjelmassa on niin kotimaisten kuin yhdysvaltalaistenkin nykysäveltäjien musiikkia, tulevaisuuden klassikoita. Uusin ja väkevin nykymusiikki ja musiikin opiskelijat kohtaavat toisensa. Kokoonpano esiintyi New Yorkin Lincoln Centerissä 28. maaliskuuta. Sen ainoa esiintyminen Suomessa tapahtuu Juhlaviikoilla. Susanna Mälkki, kapellimestari Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat / Juilliard School of Music and Drama, AXIOM-ensemble Kaisa Kortelainen, huilu Nicholas P. Johnson, huilu Laura Lammi, oboe Lauren Williams, oboe Fàtima Boix Cantó, klarinetti Anton Rist, klarinetti Emil Fuchs, fagotti Allison Nicotera, fagotti Sikri Lehko, saksofoni Astrid Arbouch, käyrätorvi Pablo Rincon-Iriondo, käyrätorvi Nadja Demnati, pasuuna Sam Jones, trumpetti Miki Sasaki, trumpetti Heli Nissinen, eufonium Joonas Vartio, tuuba Einari Liikkanen, viulu Ken Hamao, viulu Matias Jentoft, viulu Sara Mansnerus, viulu Elias Nyman, viulu Natalia Vaskinova, viulu Mari Viluksela, alttoviulu Jocelin Pan, alttoviulu Kristiina Hirvonen, sello Elizabeth Lyon, sello Tuomo Matero, kontrabasso Levi Jones, kontrabasso Virva Kuusi, lyömäsoittimet Nicholas Taylor, lyömäsoittimet Emily Hoile, harppu Joel Papinoja, kosketinsoittimet   Sean Shepherd: Blur Veli-Matti Puumala: Mure Elliot Carter: Asko Concerto Jukka Tiensuu: Mood Anthony Cheung: Dystemporal   Yhteistyössä:
24.08.
Osta liput
(c) Kari Sarkkinen

Soiva kaupunki: Iltasoitto

Soiva kaupunki kiipeää korkealle kattojen ylle ja puhaltaa ilmoille Iltasoiton!

Soiva kaupunki kiipeää korkealle kattojen ylle ja puhaltaa ilmoille Iltasoiton! Useita kymmeniä torneja ympäri kaupungin on juonessa mukana. Jokaisen festivaalipäivän iltana klo 21 soitto soi yhdestä tornista. Timo Forsström on säveltänyt Iltasoittoa varten kappaleen ”Tornien soitto”, jonka jälkeen kuullaan musiikkia kunkin tornin historiaan tai symboliseen merkitykseen liittyen. Tiistai 20.8. huipentuu hetkeen, jolloin soitto soi useista torneista yhtä aikaa. HUOM: La 31.8. Iltasoitto peruuntunut. Iltasoiton aikataulu: Pe 16.8. Lauttasaaren kirkko – Ville Vannemaa, saksofoni La 17.8. Suomenlinnan kirkko – Hannes Suvilaakso, trumpetti Su 18.8. Erottajan pelastusasema – Esko Heikkinen, trumpetti Ma 19.8. Matteuksen kirkko – Miika Jämsä, tuuba Ti 20.8. Suuri iltasoitto. Ks. ohjelma ja esiintyjät alla. Ke 21.8. Suomenlinnan kirkko – Kalevi Louhivuori, trumpetti To 22.8. Myllypuron kirkko – Mikko Innanen, saksofoni Pe 23.8. Suomenlinnan kirkko – Verneri Pohjola, trumpetti La 24.8. Käpylän kirkko – Mikko Karjalainen, trumpetti Su 25.8. Kulosaaren kirkko – Esko Heikkinen, trumpetti Ma 26.8. Huopalahden kirkko – Lassi Ikäheimo, trumpetti Ti 27.8. Puistolan kirkko – Esko Heikkinen, trumpetti Ke 28.8. Huopalahden kirkko – Jukka Perko, saksofoni To 29.8. Itäkeskuksen maamerkki – Kasper Sarikoski, pasuuna Pe 30.8. Vartiokylän kirkko – Hannu Raijas, trumpetti La 31.8. Suomenlinnan kirkko – Jermu Koivukoski, trumpetti Su 1.9. Suomenlinnan kirkko – Jukka Eskola, trumpetti Tiistain 20.8. Suuren iltasoiton tornit ja soittajat: Kallion kirkko – Kaartin soittokunta Kansallismuseon torni – Kansallisoopperan vasket Rautatieaseman torni – Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta Paasitorni – The Golden Horns & Suomen Käyrätorviklubi Hotelli Torni – Marinemusikkorps Nordsee (Saksa) Erottajan pelastusasema – Helsingin Palokunnan soittokunta Stadionin torni – Suomen Trumpettikilta Vanha kirkko – Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta Tuomiokirkko – Helsingin Poliisisoittokunta Johanneksenkirkko – Kaartin soittokunta ja Helsingin Poliisisoittokunta Tuotanto: Viapori Jazz Sävellys: Timo Forsström Kuuntele ”Tornien soitto” Kaartin soittokunta johtajanaan Jyrki Koskinen saksofonisolistina Jukka Perko Tutustu Iltasoiton toteuttaviin soittokuntiin!   Yhteistyössä:
16.08. - 01.09.
(c) Christof Schläger

Soiva kaupunki: Kaupunkitorvet

Musiikillinen oodi Helsingille alkaa saksalaisen Christof Schlägerin Helsinkiä varten rakentamilla kaupunkitorvilla.

Korvat hörölle! Kaupunki on muutakin kuin melusaastetta. Juhlaviikot ja Helsingin Sanomat kehottavat kaikkia teroittamaan kuuloaan ja kokemaan ihana Helsinkimme äänimaisemana. Laajalle levittäytyvä Soiva kaupunki –kokonaisuus herkistää kaupunkilaiset koko festivaalin ajaksi mm. sulosoinnuille, hiljaiselle helinälle ja tukeville töräytyksille. Musiikillinen oodi Helsingille alkaa saksalaisen Christof Schlägerin Helsinkiä varten rakentamilla kaupunkitorvilla, jotka kajauttavat juhlan alkaneeksi Kauppatorilla. Taiteilija on säveltänyt tilausteoksen noin 130 ”sumusireenille”. Torvikonserttiin osallistuu myös jäänmurtaja Urho. Samaan aikaan toisaalla joukko kuumailmapalloja nousee Helsingin ylle. Englantilaisen Luke Jerramin Sky Orchestra -teos kutsuu kaupunkilaiset taivaskonserttiin. Kuumailmapallokonsertti lipuu halki kaupungin ja saapuu tervehtimään Kauppatorille kerääntynyttä juhlakansaa. Pallot vastaavat sävelin kaupunkitorvien kutsuun. Mikäli sää estää perjantaina kuumailmapallokonsertin, pallot lentävät lauantaina tai sunnuntaina. Tule Juhlaviikkojen avajaisiltana Kauppatorille tai ylläty kuumailmapallokonsertin reitillä. Pysy kuulolla! Kaupunkitorvet Konsepti, toteutus, musiikki: Christof Schläger Ohjaus: Marjon Smit Philomela-kuoro Jäänmurtaja Urho, Arctia Shipping Sky Orchestra Konsepti, toteutus: Luke Jerram Musiikki: Christof Schläger www.skyorchestra.co.uk   Yhteistyössä:   Onnea Goethe-Institut Finnland! Saksan kulttuuri-instituutti Suomessa täyttää 50 vuotta. Kaupunkitorvet on Juhlaviikkojen ja Goethe-Institutin yhteistuotanto.
16.08.
(c) Turkka Ylinen

Soiva kaupunki: Lepopäivä

Kellahda festivaalihumun päätteeksi patjalle nauttimaan raukeasta Lepopäivästä!

Kellahda festivaalihumun päätteeksi patjalle nauttimaan raukeasta Lepopäivästä! Kaupungintalon arvokas juhlasali täyttyy liki sadasta patjapaikasta, joiden päällä antautua valloittavan barokkimusiikin vietäväksi. Samalla voi tehdä historiallisen aikamatkan: musiikin kuuntelu makuuasennossa oli barokin aikaan suosittua, mm. Aurinkokuninkaan hovissa. Konserttisaleja alettiin rakentaa ja konserttitapahtuma käsitteenä syntyi vasta myöhemmin. Barokkimusiikin hengen mukaista on myös sovittaa teoksia toisille soittimille ja kierrättää sävellyksiä uusiin yhteyksiin. Niin tehdään Lepopäivänäkin, jolloin on lupa ottaa rennosti, heittäytyä makuulle ja antaa musiikin virrata vapaana tajuntaan. Omat tyynyt ja pehmolelut mukaan! Klo 12.00 ja 15.00 - Ilpo Laspas, cembalo J.S.Bach: Konsertto nro 5 C-Duuri BWV 976 (Vivaldin mukaan) Adagio G-duuri (alkup. viulusonaatista C-duuri BWV 968) Sarja g-molli BWV 995 (sovitus sellosarjasta c-molli) Konsertto nro 3 d-molli BWV 974 (alkup. A. Marcellon konsertosta) Transkriptiot cembalolle Ilpo Laspas Klo 13.00 ja 16.00 – Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viola d’amore J.S. Bach: Partita BWV 1013 (alkup.huilulle) Allemande Courante Sarabande Bourrée Anglaise J.S. Bach: Partita BWV 995 (alkup. luutulle ja sellolle BWV 1011) Prelude Allemande Courante Sarabande Gavotte 1 & 2 Gigue Transkriptiot viola d’amorelle Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch Klo 14.00 ja 17.00 – Markku Luolajan-Mikkola, barokkisello J.S. Bach: Partita nro 2 g-molli (alkup. sooloviulupartita d-molli BVW 1004) Allemande Corrente Sarabanda Giga Ciaccona Sonaatti nro 2 d-molli (alkup sooloviulusonaatti a-molli BWV 1003) Grave Fuga Transkriptiot sellolle Markku Luolajan-Mikkola     Yhteistyössä:
01.09.
(c) Vincent Lucas

Soiva kaupunki: Soitinpuisto

Puiston läpi kulkeminen on ihastuttava konsertti, jonka tuuli kävijöille esittää.

Lumoava Soitinpuisto aukeaa Eiranrantaan osana Soivaa kaupunkia. Puiston läpi kulkeminen on ihastuttava konsertti, jonka tuuli kävijöille esittää. Elävän ja joka kerralla ainutlaatuisen elämyksestä tekevät sääolosuhteet, jotka soittavat orkesteria kuin kapellimestari ikään. Ranskalainen säveltäjä Pierre Sauvageot tuo sadat, juuri tätä tarkoitusta varten suunnitellut, suurikokoiset soittimensa puistoon. Harmonic Fields -teoksen humisevien, kilkattavien ja ujeltavien äänten näennäisestä epäjärjestyksestä syntyy uskomattoman hieno soiva elämysmatka. Soitinpuiston avajaiset järjestetään Taiteiden yönä. Rakenna oma soittimesi Soitinpuistoon! Ilmaisissa työpajoissa voit rakentaa oman soittimesi ja tuoda sen osaksi Soitinpuistoa. Työpajoja järjestetään ympäri kaupunkia. Työpajat: pe 16.8. klo 17―20 Kansalaistori la 17.8. klo 10―14 Viikin asukastalo Kaari (Tilanhoitajankaari 9) su 18.8. klo 10―14 Karhupuisto (sateella Teatteri Kallio, Siltasaarenkatu 28) ma 19.8. klo 17―20 Café Carusel (Merisatamanranta 10) ti 20.8. klo 17―20 Café Carusel ke 21.8. klo 17―20 Café Carusel to 22.8. klo 15―18 Café Carusel Soittimia on erilaisia. Rakentaminen kestää soittimesta riippuen 10 minuutista kahteen tuntiin. Isoimpien soittimien rakentamiseen tarvitaan kaksi tai kolmekin henkilöä. Soitinpuisto aukeaa Taiteiden yönä 22.8. klo 15 – kaikki soittimen rakentaneet ovat tervetulleita osallistumaan avajaisiin ja tuomaan omat soittimensa osaksi teosta. Soittimet voi tuoda Café Caruselin (Merisatamanranta 10) vieressä sijaitsevaan Kaupunkilaisten Soitinpuistoon klo 15–20. Oman soittimen voi noutaa maanantaina 26.8. klo 14–19.   Harmonic Fields by Pierre Sauvageot Konsepti, toteutus: Pierre Sauvageot / Lieux publics & Cie Tuotanto: Lieux publics, national centre for creation in public space (FR) with the support of Terschellings Oerol festival (NL) and the Sacem Huom: Tapahtumaan ei ole erillistä parkkijärjestelyä, suositellaan saapumista julkisilla kulkuvälineillä. Soitinpuiston alue Eiranrannassa:   Yhteistyössä:
22. - 25.08.
(c) Societe Internationale des Photographes Pariisi 1905

Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun valokuvakorteissa

Salaperäisten unelmien, roolileikkien, näyttävien diivojen ja ironian kulta-aika levittäytyy Suomen valokuvataiteen museoon.

Salaperäisten unelmien, roolileikkien, näyttävien diivojen ja ironian kulta-aika levittäytyy Suomen valokuvataiteen museoon. 1900-luvun alun postikortit kertovat kuvaideoiden loputtomasta rikkaudesta mutta myös pysähdyttävästä taiteellisesta laadusta, valokuvan lumovoimasta. 1900-luvun alussa kaikki oli mahdollista, koska kaikki tehtiin käsin: kulisseja rakentamalla, leikkaa ja liimaa -tekniikalla, kuvia käsin värittämällä, piirrosta ja valokuvaa ennakkoluulottomasti yhdistellen. Sigmund Freudin aikakauden kiehtova outous sykkii kuvissa. Postikorttien kulta-aika päättyi ensimmäisen maailmansodan myötä, mutta korteista tuli inspiraation lähde tunnetuille taiteilijoille. Pablo Picasso, Hannah Höch, Man Ray, André Bréton ja Paul Éluard kuuluivat postikorttitaiteen ihailijoihin. Näyttely on kansainvälisesti laajin katsaus 1900-luvun alkuvuosien moni-ilmeiseen valokuvatuotantoon. Sen kuraattorina on FT, dosentti Harri Kalha. Näyttelypassilla taidenäyttelyihin edullisemmin! Juhlaviikkojen taidenäyttelyihin pääsee nyt edulliseen yhteishintaan hankkimalla näyttelypassin. Passin hinta on toimituskuluineen 20,50 € ja se on myynnissä Lippupalvelussa (näyttelypassi ei ole myynnissä museoiden lippukassoilla). Lue lisää >> Osta näyttelypassi täältä >>   Yhteistyössä: Suomen valokuvataiteen museo
17.08. - 15.12.
Taiteiden yö

Taiteiden yö

Taiteiden yössä taide ja ihminen kohtaavat yllättävillä poluilla, erilaisissa paikoissa ja odottamattomilla tavoilla.

Taiteiden yötä vietetään tänä vuonna jo 25. kerran. Vuosien saatossa Taiteiden yö on kehittynyt todelliseksi taidekarnevaaliksi, jolloin mitä vain voi tapahtua. Taiteiden yönä taivaalta tipahtelee taideteoksia, sirkusryhmät valtaavat puistot ja mainosnäytöiltä näytetään oopperaa. Tutut museot ja teatterit näyttäytyvät uudessa valossa ja kadunkulmassa voi törmätä Bollywood-tanssin opetustuokioon. Kaupunki puhkeaa soittoon kun Soiva kaupunki -kokonaisuus huipentuu valloittavan Soitinpuiston avajaisiin. Löydät ohjelmaa joka puolelta kaupunkia. Elokuussa juhlitaan – ja juuri sinut on kutsuttu. Muistathan, että kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy (poikkeukset merkitty erikseen). HAE TAITEIDEN YÖN OHJELMAA >> Taiteiden yön ohjelma A–Ö >> Taiteiden yön tapahtumat kartalla >> Lataa tulostettava ohjelma (pdf) >>   Mukaan Taiteiden yöhön? Helsingin juhlaviikot toteuttaa Taiteiden yön ohjelman yhdessä monen kulttuuritoimijan kanssa. Ohjelmaan mukaan voivat hakea muun muassa: - taidemuseot, galleriat - kulttuurikeskukset - kirjakaupat, levykaupat, kulttuurikahvilat - taidejärjestöt ja muut kulttuuria tuottavat tahot - taiteen ja tieteen alan oppilaitokset - yksittäiset taiteilijat Ohjelman tarkoituksena tulee olla taiteen esilletuominen. Ohjelmasisällön muotoa ei ole rajattu – se voi olla esimerkiksi näyttely, esitys, konsertti, keskustelu, työpaja tai esitelmä.  Osallistumismaksu valittavalle ohjelmalle on 60 euroa, jolla katetaan Taiteiden yön esitteen painokuluja. Kriteereinä valittavalle ohjelmalle on: - korkealaatuinen taidesisältö - ilmaisuus ja avoimuus - yleisölähtöisyys ja erilaisten kohderyhmien huomioiminen - tapahtuma-aika pääosin klo 16-24 välillä Kukin ohjelmantuottaja vastaa itse tapahtumansa järjestelyistä ja turvallisuudesta. Hakuaika osaksi Taiteiden yön ohjelmaa on päättynyt. Lisätietoja varten voit olla yhteydessä tuottaja Liina Sipilään: taiteidenyo@helsinkifestival.fi.    
22.08.
(c) Marko Makinen

Tanssiteatteri Tsuumi: Sukka, Nukka ja Tuulispää

Kolmen tyttären tarinat ja kansansatujen idut punoutuvat paksulle letille lasten tanssiteatterin kantaesityksessä.

Kolmen tyttären tarinat ja kansansatujen idut punoutuvat paksulle letille lasten tanssiteatterin kantaesityksessä. Tyttäristä yksi kohtaa matkallaan pohjoisen jään ja lumen, sen hirvet ja karhut. Toinen etelän lämpimien vesien hauet, näkit ja vedenneidot. Kolmas luo myyttinsä itse. Matkalla mukana kulkevat poppelista valmistetut, jättikokoiset lastenvaunut — joista koko teos on saanut inspiraationsa. Eppu Nuotion käsikirjoittama ja Kurt Nuotion ohjaama koko perheen esitys on riemukas, moderni kansantarina rakkaudesta ja kaipauksesta. Se kuljettaa katsojat Pohjolan kansanperinteen maagiseen lumoon. Tsuumin tanssijat heittäytyvät rohkeasti lapsiyleisön eteen niin tanssien kuin laulaenkin. Anna Anttonen on säveltänyt teosta varten valloittavan musiikin. Uuden koko perheen esityksen kantaesityksen tuottavat yhteistyössä Helsingin juhlaviikot, Helsingin Kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Tsuumi. Esitykset jatkuvat festivaaliajan jälkeen Kaupunginteatterin ohjelmassa. Koreografia: Johanna Elovaara Käsikirjoitus, laulujen sanat: Eppu Nuotio Ohjaaja: Kurt Nuotio Sävellys: Anna Anttonen Lastenvaunujen suunnittelu, toteutus: Terhi Kaakinen Skenografi: Lotta Esko Esiintyjät: Unna Kitti, Salla Korja-Paloniemi, Pekka Louhio, Samuli Nordberg, Kaisa Pesonen, Jarno Tastula Suositellaan yli 5-vuotiaille Kesto: 50 min, ei väliaikaa   Yhteistyössä: Tanssiteatteri Tsuumi
17.08., 17.08., 18.08., 20.08.
Osta liput
(c) Nick White

The Peasant Girl

Kamus-kvartetti

Klassisen musiikin kiintotähti on heittäytynyt jazzin ja popin kaanonia tulkitsevaan projektiin.

Klassisen musiikin kiintotähti on heittäytynyt jazzin ja popin kaanonia tulkitsevaan projektiin. Yhdessä sellisti Matthew Barleyn ja hänen yhtyeensä kanssa Viktoria Mullova nivoo yhteen mustalaismusiikin kyllästämää perinnettä. Repertuaariin kuuluu hurmaava sekoitus kappaleita Bartókista Weather Reportin fuusiojazziin ja Youssou N’Dourin poppiin. Matthew Barley Ensemble ja Mullova improvisoivat ja leikittelevät kappaleiden ympärillä rakentaen väkeviä tunnelmapaloja. The Peasant Girl on Mullovalle myös vahvasti henkilökohtainen projekti, jonka kautta hän tutkii ukrainalaisia sukujuuriaan ja omaa muusikkouttaan. Lopputulos on rehellistä, yksinkertaista ja juurevaa — ilman klassisen musiikkimaailman muodollisuuksia. Mullova osoittaa olevansa vähintään yhtä karismaattinen esiintyjä Barleyn pienen jazzyhtyeen seurassa kuin minkä tahansa maailman huippuorkesterin tähtisolistina. Kamus-kvartetin herkkä, jäntevä ja ilmaisuvoimainen tulkinta antaa illalle lentävän lähdön.   THE PEASANT GIRL Viktoria Mullova, viulu Matthew Barley, sello, sovitus Paul Clarvis, rummut Julian Joseph, piano Sam Walton, perkussiot KAMUS QUARTET Terhi Paldanius, viulu Jukka Untamala, viulu Jussi Tuhkanen, alttoviulu Petja Kainulainen, sello Kamus-kvartetin ohjelma: Anton Webern: Langsamer Satz Béla Bartók: Kvartetto no. 4 Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Kamus Quartet aloittaa klo 19, The Peasant Girl 20.15. Ovet avataan klo 18. Lue lisää:   Yhteistyössä:
27.08.
Osta liput
(c) Aarne Tapola

Theatre goes Movies: Helsinki-triptyykki

Tunnetut teatteri-ensemblet omistautuvat elävälle kuvalle ja palauttavat elokuussa tutut teatteritilansa alkuperäiseen tarkoitukseensa: elokuvan esittämiseen.

Tunnetut teatteri-ensemblet omistautuvat elävälle kuvalle ja palauttavat elokuussa tutut teatteritilansa alkuperäiseen tarkoitukseensa: elokuvan esittämiseen. Elokuvaohjaaja Jarmo Lampelan johdolla KOM, Ryhmäteatteri ja Viirus työstävät kolme erilaista leffaa, jotka saavat ensi-iltansa Juhlaviikoilla. Työtapa on tuore ja kiinnostava: hahmot ja juonenkäänteet ovat syntyneet yhdessä kollektiivisen ryhmätyön tuloksena. Kaikki kolme elokuvaa ovat lämminhenkisen huumorin maustamia aikalaiskuvauksia. Niissä helsinkiläiset luovivat elämän eteen heittämissä käänteissä, ottavat turpaansa ja nousevat taas kanveesista, rakastavat — eivätkä pelkää muuttaa maailmaa. Elokuvat ovat itsenäisiä mutta sisältävät solmukohtia, joissa tarinat risteävät saaden mielenkiintoisia merkityksiä. Katso koko sarja! Elokuvat: Miten meistä tuli ystäviä KOM-teatterin elokuvassa elämän taklaamat yrittävät selvitä miten kykenevät, toiset yksin ilman apua, toiset ymmärtävät tarttua ojennettuun käteen. Keikka Lääkäri Maria haluaisi myydä muistisairaan, palvelutalossa asuvan isän asunnon, koska tarvitsee rahaa. Veli, eläkkeelle jäämässä oleva tanssija Nikke ei suostu ehdotukseen ennen kuin Maria kertoo, mihin hän rahaa tarvitsee. Kilimanjaro Parikymppisenä maailma on hallinnassa. Otat suunnan ja tähtäät jonnekin, alat tehdä elämää valmiiksi. Valitset ammatin, johon opiskelet, rakennat kotia, rakennat uraa, rakennat ystävyyssuhteita, rakennat elämääsi. Ohjaus: Jarmo Lampela KOM-teatteri, Ryhmäteatteri, Viirus Vegetarian Films Esityskieli suomi (KOM, Ryhmäteatteri) Esityskieli ruotsi, tekstitys suomeksi (Viirus) Suositellaan yli 12-vuotiaille   Lue lisää:
21.08., 23.08., 24.08., 25.08., 25.08., 25.08., 26.08., 27.08., 28.08.
Osta liput
Timo Lassy Band (c) Junnu Lusa

Timo Lassy Band

Panu Savolainen Toivo

Yksi suomalaisen huippujazzin pääpelureista antaa mennä täysin palkein, ja tuloksena on takuuvarmasti välitöntä tunnelmaa.

LOPPUUNMYYTY

Tänä iltana Huvilassa ei himmailla! Yksi suomalaisen huippujazzin pääpelureista antaa mennä täysin palkein, ja tuloksena on takuuvarmasti välitöntä tunnelmaa. 1960-luvun väkevästä hard bopista ammentava Lassy kuljettaa sointiinsa parhaiden perinteiden mukaista sielukkuutta, armotonta hikisyyttä ja tihkuvaa gospelia. Kvintetin rytmiryhmän intensiivinen groove lisää kierroksia entisestään. Bändin tuore albumi In With Lassy on ylistetyimpiä viime vuosien jazzlevyjä, kansainvälisestikin. Esimerkiksi The Sunday Times julisti Timo Lassy Bandin kuuluvan eurooppalaisen jazzin ehdottomaan eliittiin. Illan saa vauhtiin suomalaisen jazz-skenen suuri lupaus, vibrafonisti Panu Savolainen. Mm. Kerkko Koskisen big bandissä soittanut ja vuonna 2010 Pori Jazzin vuoden taiteilijana palkittu Savolainen varioi Huvilassa Toivo-trionsa kanssa Toivo Kärjen kappaleita.   TIMO LASSY BAND Timo Lassy, saksofoni Teppo Mäkynen, rummut Georgios Kontrafouris, wurlitzer-piano Abdissa Assefa, perkussiot Antti Lötjönen, basso PANU SAVOLAINEN TOIVO Panu Savolainen, vibrafoni Teemu Viinikainen, kitara Jori Huhtala, kontrabasso Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa. Panu Savolainen Toivo aloittaa klo 19, Timo Lassy Band klo 20.15. Ovet avataan klo 18.  
29.08.
(c) Riku Lievonen

Tullaamo

Tule kokemaan, mitä 30 nuorta saa aikaiseksi tyhjillään olevassa varastorakennuksessa Kalasatamassa!

Koko kesä aikaa ja vapaat kädet toteuttaa taiteellisia visioita. Tule kokemaan, mitä 30 nuorta saa aikaiseksi tyhjillään olevassa varastorakennuksessa Kalasatamassa. Juhlaviikot ja Helsingin kaupunki ovat tarjonneet 16-25-vuotiaille unelmien kesätyötä. Nuoret taiteentekijät paneutuvat kesän aikana haluamaansa taiteen alueeseen. Kokeneet ammattitaiteilijat toimivat kummeina tukien ja ohjaten työssä. Lopputulokset esitellään Juhlaviikkoaikaan. Tullaamo innostaa, herättää luovuuden sekä todistaa, että taide tekee hyvää. Kummitaiteilijat: Hanna Brotherus, Kalle Hamm, Sanna Salmenkallio   Yhteistyössä: Helsingin kaupunki
16.08. - 01.09.
(c) Maarit Kytöharju

Viapori Jazz

Pianoinen kahvila

Pianistit Seppo Kantonen ja Artturi Rönkä avaavat säveliset arkkunsa Viaporin perjantai-illassa.

Jo vuosia jazzsolistiemme kirkkaimpaan kärkeen kuulunut pianisti Seppo Kantonen ja nuorempi, vaan ei vähäisempi tuttavuus, Artturi Rönkä avaavat säveliset arkkunsa Viaporin perjantai-illassa. Taiteilijat tarjoavat parastaan omien ja toistensa sävellysten, sekä klassisten jazzstandardien pohjalta. Vuolasta vuoropuhelua on luvassa näiden kahden taiteilijan päästessä pianoisen kahvilan koskettimiin käsiksi. Artturi Rönkä, piano Seppo Kantonen, piano Ikäraja 18 vuotta
23.08.
Osta liput
(c) Maarit Kytöharju

Viapori Jazz

Teddy's West Coasters vieraana Jukka Eskola

Teppo Mäkysen luotsaama Teddy’s West Coasters tarjoilee originaaleja niin alkuperäiseltä aikakaudelta kuin liiderinsä kynästä.

LOPPUUNMYYTY

1950- ja 60-lukulaisessa west coast –jazzin positiivisessa vireessä kuuluu Yhdysvaltojen länsirannikon lempeä ilmasto ja rento ilmapiiri. Nyt tämän ensiluokkaisen ensemble-soitannon perinnön tuo Viaporiin Teppo Mäkysen luotsaama Teddy’s West Coasters, joka tarjoilee originaaleja niin alkuperäiseltä aikakaudelta kuin liiderinsä kynästä. Ilmavasti svengaava ilta tiedossa uusille ja vanhoille jazzin ystäville. Teppo Mäkynen,  rummut Antti Lötjönen, basso Jukka Perko, alttosaksofoni Ville Vannemaa, baritonisaksofoni Jukka Eskola, trumpetti Mikko Karjalainen, trumpetti Miika Jämsä, tuuba Kasper Sarikoski, pasuuna Jussi Lampela, sovitukset Ikäraja 18 vuotta
21.08.
(c) Tero Ahonen

Viapori Jazz

Milesiä maalaamassa – Painting Miles Davis

Olavi Louhivuori Kollaasio värittää musiikillisia maisemia luottaen improvisaatioon – jalat jazztraditiossa, katse tulevaisuudessa.

Olavi Louhivuori Kollaasio on Viapori Jazzeilla ensiesityksensä tarjoava kokoonpano, joka ammentaa musiikissaan vaikutteita Miles Davisin maalaustaiteesta sekä Milesin 80-luvun lopun sävellyksistä, erityisesti Davisin viimeisen Suomen vierailun ohjelmistosta. Kollaasio värittää musiikillisia maisemia luottaen improvisaatioon – jalat jazztraditiossa, katse tulevaisuudessa. Muusikoiden lisäksi illan tunnelmaa ovat virittämässä videotaiteilija ja taidemaalari. Olavi Louhivuori Kollaasio Olavi Louhivuori, rummut Mikko Innanen, saksofonit Pauli Lyytinen, saksofonit Kalevi Louhivuori, trumpetti Tatu Rönkkö, rummut, perkussiot Joona Pettersson, videotaide Ikäraja 18 vuotta
21.08.
Osta liput
(c) Maarit Kytöharju

Viapori Jazz

Tuomo & Emma Salokoski sing Burt Bacharach

Viaporin torstai-iltaan tuo merentakaisen tuulahduksen konsertillinen Burt Bacharachin sävellyksiä.

LOPPUUNMYYTY

Viaporin torstai-iltaan tuo merentakaisen tuulahduksen konsertillinen Burt Bacharachin sävellyksiä. Tämä Amerikan Rauno Lehtinen on tunnettu nimenomaan hienojen laulajien hienona säveltäjänä, ja nyt Dionne Warwickin, Dusty Springfieldin ja muiden legendaaristen tulkitsijoiden ketjuun liittyvät myös omat säveltaidon airueemme, Emma Salokoski ja Tuomo Prättälä. Korvasiirappia tuoksuvaan elokuun yöhön! Tuomo Prättälä, laulu Emma Salokoski, laulu sekä orkesteri Ikäraja 18 vuotta
22.08., 22.08.
(c) AJ Savolainen

Viapori Jazz

HERD & Aili Ikonen vieraana Vieno Kekkonen 

Nuoren polven kuumin ilmiö, jazztrio HERD ja hehkeä Aili Ikonen päivittävät Jazzbasilli-projektissaan suomalaisia jazziskelmiä nykykuulijalle.

LOPPUUNMYYTY

Nuoren polven kuumin ilmiö, jazztrio HERD ja hehkeä Aili Ikonen päivittävät Jazzbasilli-projektissaan suomalaisia jazziskelmiä nykykuulijalle. Luvassa on uusia sovituksia nostalgisesta vuosikymmenten takaisesta materiaalista, johon briljantin lisänsä tuo itse Vieno Kekkonen. Tule todistamaan nuorten ässien ja kokemuksen kohtaamista muistojen bulevardilla. Vieno Kekkonen, laulu Aili Ikonen, laulu Panu Savolainen, vibrafoni Mikko Pellinen, basso Tuomas Timonen, rummut Ikäraja 18 vuotta
23.08.
(c) Veera Saila

Viapori Jazz

Severi Pyysalo & The Mokners vierainaan Sonny Heinilä ja Panu Savolainen 

Vakka-Suomen lahja Suomen jazzelämälle, Severi Pyysalo, kokoaa Mokners-ryhmänsä ja saapuu Suomenlinnaan suoraan 1980-luvulta.

Vakka-Suomen lahja Suomen jazzelämälle, Severi Pyysalo, kokoaa Mokners-ryhmänsä ja saapuu Suomenlinnaan suoraan 1980-luvulta. Mukaan vahvasti fuusiolta haiskahtavaan keitokseen pyydetään vanha rikoskumppani No Hope –yhtyeestä, Kiukaisten Rollins, Kari ”Sonny” Heinilä. Ainutlaatuisen lisän konserttiin tuo kahden vibrafonitaiturin kohtaaminen, kun Panu Savolainen liittyy mukaan mastovajan retroirroitteluun. Severi Pyysalo, vibrafoni Panu Savolainen, vibrafoni Sonny Heinilä, saksofonit Timo Hirvonen, basso Jussi Lehtonen, rummut Ikäraja 18 vuotta
24.08.
Osta liput
Anssi Tikanmäen Orkesteri (c) Anssi Männistö, kuvan muokkaus Maarit Tikanmäki

Viapori Jazz

Anssi Tikanmäen Orkesteri

Maisemakuvia Suomesta on varmasti Suomen suosituimpia instrumentaalilevyjä kautta aikojen, eikä syyttä.

Maisemakuvia Suomesta on varmasti Suomen suosituimpia instrumentaalilevyjä kautta aikojen, eikä syyttä. Kolmen vuosikymmenen takaa kurottavat musiikilliset kuvaukset kotimaamme kasvoista ovat nyt kuultavissa Tuusulan moottoritien eteläpäässä. Anssi Tikanmäki, piano Masa Orpana, saksofonit Eemil Tikanmäki, kitara ja viulu Juuso Nordlund, basso Eljas Tikanmäki, rummut ja haitari Ikäraja 18 vuotta  
24.08.
Osta liput
Avara

Viapori Jazz

Jukka Perko Avara vieraanaan Verneri Pohjola

Saksofonisti Jukka Perkon virsiversiot ja satojen kirkkokonserttien piirtämä kaunis kaari saa nyt väkevää jatkoa.

Saksofonisti Jukka Perkon virsiversiot ja satojen kirkkokonserttien piirtämä kaunis kaari saa nyt väkevää jatkoa kun hänen Avara -trionsa äänimaisemaan astuu trumpetisti Verneri Pohjola. Perimmäisten kysymysten äärellä, musiikin kauneutta ja totuutta etsiessään miehet päätyvät soitossaan toisinaan maisemiin, joihin löytää vain eksymällä. Hurjimmankin versioinnin ulottumattomiin jää silti aina ydin – pyhä – joka ei taivu tulkintoihin. Rohkeus ja nöyryys, tradition kunnioitus ja uuden etsiminen, niukkuus ja runsaus, akustisuus ja sähköisyys – perinteiset virtemme saavat uuden uljaan elämän Avaran heittäytyessä näiden vastakohtien vietäväksi. Jukka Perko, saksofoni Teemu Viinikainen, kitara Jarmo Saari, kitara Verneri Pohjola, trumpetti
24.08.
Osta liput
Mikko Innanen Trio

Viapori Jazz

Mikko Innanen Trio, Persbööleläiset

Illan ensimmäisessä osiossa uusmaalaissaksofonisti Mikko Innasen uusi trio vie kuulijat musiikilliselle maakuntamatkalle.

Illan ensimmäisessä osiossa uusmaalaissaksofonisti Mikko Innasen uusi trio vie kuulijat musiikilliselle maakuntamatkalle. Kun pohjalaishaitaristi Veli Kujala ja kymenlaaksolaistunut savolaisrumpali Mika Kallio liittyvät matkaan versioimaan näitä kaikille tuttuja kappaleita, on tiedossa ainakin satakunta aivan uutta nuottia vapaan jazzin hengessä. Illan toisessa esityksessä kahvipaketin Paula ja Eloveena-neito lyöttäytyvät yhdessä koskenlaskijan kainaloon vuosikymmenten takaisessa Suomessa, jossa viljaa korjataan ylioppilaslakki päässä. Persbööleläisten esitys tarjoilee yleisölle herkullisen maakuntalaulukimaran Anna-Mari Kähärän riemukkaana sovituksena. Tervetuloa Suomeen, joka oli parasta ennen! Mikko Innanen Trio Mikko Innanen, saksofonit Veli Kujala, haitari Mika Kallio, rummut Persbööleläiset Reetta Ristimäki, laulu Kristiina Halttu, laulu Taisto Oksanen, laulu Anna-Mari Kähärä, piano, sovitukset Jan Noponen, ääni Ikäraja 18 vuotta
24.08.
Osta liput
(c)Thomas Aurin

Volksbühne Berlin: Der Spieler

Dostojevskin klassikkoon pohjaava Peluri tempoilee yhtäältä epätoivoisen rakkauden toisaalta lainojen ja vekseleiden umpisolmussaan.

Upporikasta tai rutiköyhää. Kaikki tai ei mitään. Rulettipöydän ympärille istahtavat pelihimo, riippuvuus ja ahneus. Dostojevskin klassikkoon pohjaava Peluri tempoilee yhtäältä epätoivoisen rakkauden toisaalta lainojen ja vekseleiden umpisolmussaan. Sen avaamiseen tarvitaan rutkasti rahaa, jättipotti. Kovaääninen, absurdi esitys syväluotaa kapitalismin riivaamaa yhteiskuntaa, jossa raha haisee ja skandaali käryää. Valta, varakkuus sekä julkisuus houkuttelevat lain yläpuolelle. Siellä on mahdollista asettaa panokseksi mitä tahansa. Kuten tosielämän pelurit ovat tehneet. Saksalaisen vastarintateatterin grand old man Frank Castorf on Euroopan nimekkäimpiä ohjaajia. Castorf on pitkäkestoisen johtajakautensa aikana jalostanut Volksbühnestä nyky-Saksan kokeellisimman ja uudistusmielisimmän teatterin. Sen siipien suojissa on hautunut useita teatterin uudistajia, mm. Christoph Schlingensief, jonka viimeiseksi jäänyt teos esiteltiin Juhlaviikoilla 2011. Ohjaus: Frank Castorf Lavalla: Kathrin Angerer, Hendrik Arnst, Frank Büttner, Georg Friedrich, Sophie Rois, Alexander Scheer, Mex Schlüpfer, Lilith Stangenberg Puvustus, lavastus: Bert Neumann Valosuunnittelu: Lothar Baumgarte Musiikki: Music Sir Henry Dramaturgia: Sebastian Kaiser Esityskieli saksa, tekstitys suomeksi Suositellaan yli 12-vuotiaille Kesto n. 4 h Lue lisää: Lue myös Frank Castorfin haastattelu Teatteri & Tanssi -lehdestä:   Yhteistyössä:   Onnea Goethe-Institut Finnland! Saksan kulttuuri-instituutti Suomessa täyttää 50 vuotta ja tukee Volksbühnen vierailua.
28.08., 29.08.
Osta liput
Walkapolis (c) Aki-Pekka Sinikoski

Walkapolis

Tule kokemaan taidetta kävellen! Walkapolis vie erityislaatuisille reiteille, joilla kaupungista paljastuu uusia, yllättäviä puolia.

Tule kokemaan taidetta kävellen! Walkapolis vie erityislaatuisille reiteille, joilla kaupungista paljastuu uusia, yllättäviä puolia. Kävelyreittien varrella kohdataan eri taiteilijoiden hätkähdyttäviä ja oivaltavia pienoisteoksia: esityksiä, musiikkia, tanssia. Kierroksia on kaksi. Niissä pureudutaan mm. virallisen kulttuuritutkan sivussa toimivaan underground-taiteeseen, vaihtoehtoisiin maahanmuuttotarinoihin ja Helsinkiin ekosysteeminä, ihmisten jalostamien lajien näkökulmasta. Walkapoliksessa julkinen ja yksityinen tila sekä taiteen ja kaupungin kokemukset kommentoivat elävästi toisiaan. Tällaista kävelyä et turistikierroksilta löydä! Valitse jompi kumpi reiteistä ja näe kaupunki uusin silmin! Reitti 1 : Rappion labyrintti – Kallion kujat ja kauneus Reitti 2:  Pilvilinnoja – Näkymätön Eläintarha Walkapolis on koreografi ja taiteilija Maija Hirvasen teos, jonka toteuttamiseen osallistuu suomalaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita, mm. Ville Ahonen, Tellervo Kalleinen, Mia Habib, Steinunn Ketilsdóttir ja Miikka Tuominen. Molempien reittien kävelykierrokset lähtevät Eläintarhan huvilalta, Eläintarhantie 14. Päätepisteet, teemat ja muu oheismateriaali walkapolis.fi Reittien kestot n. 2 h HUOM: 18.8. reitti 2 ja 19.8. reitti 1 ovat englanninkielisiä!   Konsepti: Maija Hirvanen Tuotanto: Fyysillisen aikalaistaiteen ystävät ry   Yhteistyössä:  
18.08., 19.08., 20.08., 21.08., 23.08., 24.08., 25.08., 27.08., 28.08., 29.08., 30.08., 31.08.
Osta liput
Yoko Ono / Thurston Moore, (c) Tom-Haller, Yoko Ono, Andrew-Kesin

Yoko Ono & Thurston Moore

Yoko Ono saapuu Huvilaan ja tuo mukanaan ainutkertaisen taide-rock-elämyksen.

Kaikki tietävät hänen nimensä. Mutta vain harva tietää, mitä hän tekee. Yoko Onoa on kuvailtu maailman tunnetuimmaksi tuntemattomaksi taiteilijaksi. Hän on kuitenkin muutakin kuin vain ikoninen hahmo. 1960-luvun alusta asti Yoko Ono on ollut verrattoman aktiivinen niin muusikkona, avantgardistisena käsitetaiteilijana kuin yhteiskunnallisena toimijana. Huvilaan hän saapuu nimenomaan muusikkona ja tuo mukanaan ainutkertaisen taide-rock-elämyksen. Yoko Onoa pitkään fanittanut Sonic Youthin laulaja ja kitaristi Thurston Moore on aina ollut kallellaan kokeellisiin äänimaisemiin. Moore yhdisti voimansa Yokon kanssa viime vuonna julkaistulla YOKOKIMTHURSTON-levyllä, jolla mukana oli myös Sonic Youthin toinen voimahahmo Kim Gordon. Huvilassa Mooren välittömästi tunnistettavat kitaraloopit kohtaavat Yokon eksentriset laulusuoritukset luoden ennenkokemattomia seikkailuja kuuloaistille. Vapaamuotoisten kappaleiden tunnelmat vaihtelevat klaustrofobisesta totaaliseen vapautuneisuuteen. Yoko Ono aloitti musiikkiuransa 1960-luvun alussa kokeellisilla esityksillä ja jatkoi sitä John Lennonin kanssa perustamallaan Plastic Ono Bandillä. Hänen pitkälle musiikilliselle uralleen on mahtunut klubihittejä, poliittisia kannanottoja ja yhteistyötä niinkin erilaisten taiteilijoiden kuin John Cagen, Lady Gagan ja Cat Powerin kanssa. HUOM: Konsertti alkaa klo 19.00, Huvilan ovet auki klo 18.   Yoko Onon Wish Tree -teos Huvila-teltalla Huvila-teltan konserttien yhteydessä yleisö voi osallistua Yoko Onon interaktiivisen tilateoksen Wish Treen tekoon. Vanhaan toivomuspuuperinteeseen perustuvassa teoksessa ihmiset saavat ripustaa toiveitaan puun oksille. Ensimmäiset toivepuut Yoko Ono teki 1981 John Lennonin murhan jälkeen. Sittemmin Wish Tree -puut ovat olleet oleellisessa osassa monissa Onon taidenäyttelyissä ja tapahtumissa ympäri maailman. Ono kerää kaikki puihin jätetyt toiveet – niitä on kertynyt jo yli miljoona kappaletta. Toiveet toimitetaan edelleen Reykjavikiin, missä ne liitetään osaksi Onon luomaa, John Lennonin muistolle omistettua Imagine Peace Tower -installaatiota (2007). Lue lisää Wish Treestä >> Huvilan ikäraja on 18 v. Nuoremmat pääsevät sisään huoltajansa seurassa.
18.08., 19.08.
Osta liput