16.8.–1.9.
2013
(c) Checkpoint Helsinki

Elo- ja syyskuu 2013

Minun Juhlaviikkoni!

Tee oma ohjelmakalenteri

 • Checkpoint Helsinki

  Chimney-projekti

  Chimney-projekti muuttaa Lasipalatsin aukion savupiipun menneen ajan muistomerkistä taiteen huutomerkiksi. Checkpoint Helsinki on kaupunkiin syntynyt, uusi taideorganisaatio, jonka kauaskantoiset suunnitelmat tekevät aikaa myöten Helsingistä merkittävän kansainvälisen nykytaiteen foorumin. Chimney-projekti on pilottivuoden avaushanke ja suunnannäyttäjä. Idut on kylvetty maahan, kattona on taivas.

  Kokonaisuuden taiteilijat ovat Ahmet Öğüt, Klas Eriksson ja Bita Razavi. Chimney-projektin maamerkki on Lasipalatsin aukion vanha savupiippu, mutta teokset ovat liikkuvia, hetkellisiä tai vasta syntymässä.

  Ahmet Öğütin teos viittaa Ray Bradburyn romaaniin Fahrenheit 451 (1953) sekä sen Franҫois Truffaut’n ohjaamaan filmatisointiin (1966). Romaanissa ja elokuvassa palomiehet tuhoavat kirjoja polttamalla niitä. Fahrenheit 451: Uusintapainos kääntää asetelman toisinpäin. Se tuo kielletyt kirjat lukijoiden ulottuville kaupunkia kiertävän paloauton ja sen palomiesten avustuksella. Teokseen on koottu valikoima kirjoja, jotka ovat olleet kiellettyjä absurdilta tai yllättävältä tuntuvista syistä. Katsoja saa valita haluamansa kirjan, ja palomiehet valmistavat sen paloautoon sijoitetulla kirjanvalmistusyksiköllä. Teos on nähtävillä viikon ajan ympäri Helsinkiä ja Lasipalatsin aukiolla. Ahmet Öğüt on syntynyt Turkissa vuonna 1981. Hän asuu ja työskentelee Istanbulissa, Amsterdamissa ja Berliinissä.

  Klas Erikssonin Forza Rosa Fluff on Lasipalatsin aukiolla tapahtuva hetkellinen veistos, joka muuttaa kokemuksemme tutusta paikasta. Monumentaalinen, mutta aineeton teos toteutetuu paikalle kerääntyvän ihmisjoukon yhteistyönä. Eriksson on kiinnostunut erilaisten alakulttuurien yhteisöllisyydestä ja julkisen tilan haltuunotosta. Forza Rosa Fluff tapahtuu Lasipalatsin aukiolla lauantaina 31.8.2013. Klas Eriksson on syntynyt Ruotsissa vuonna 1976. Hän asuu ja työskentelee Tukholmassa.
  Huom: Teknisistä syistä johtuen Klas Erikssonin Forza Rosa Fluff ei toteudu.

  Näkemyksiä vanhemmiltamme (Some Critique from Our Parents) on Bita Razavin laaja sarjallinen videoteos, joka käsittelee taiteilijoiden ja heidän vanhempiensa välisiä suhteita. Teos koostuu vanhempien haastatteluista, joissa he kertovat, miten he kokevat lastensa taiteen ja työskentelyn. Näkemyksiä vanhemmiltamme kertoo taiteilijuudesta ja nykytaiteilijan arkielämästä omintakeisella tavalla. Checkpoint Helsingin tilaamassa editiossa Razavi haastattelee Ahmet Öğütin ja Klas Erikssonin vanhempia. Haastattelut käynnistyvät Chimney-projektin aikaan ja valmis teos esitetään myöhemmin syksyllä. Bita Razavi on syntynyt Tehranissa, Iranissa vuonna 1983. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä, Tallinnassa ja Tehranissa.

  Checkpoint Helsinki on uusi taideorganisaatio, joka tilaa ja tuottaa Helsinkiin nykytaidetta nousevilta kansainvälisiltä taiteilijoilta. Chimney-projekti ja seminaari ovat joustavaa ja kevytrakenteista toimintamallia kehittävän organisaation lanseeraustapahtuma.

  Checkpoint Helsingin toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö, Svenska kulturfonden ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

   

  Yhteistyössä:

  Checkpoint Helsinki

 • Lasipalatsin aukio

  Mannerheimintie 22-24

 • Vapaa pääsy

Aika
ma 26.8. - su 1.9.